Košarkaši Crvene zvezde i Nikola Kalinić u prvom planu (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde i Nikola Kalinić u prvom planu (Foto: Starsport)

Zvezda nastavlja borbu sa povredama i najboljim timovima Evrope

Vreme čitanja: 6min | uto. 16.11.21. | 09:41

Crveno-beli u Evroligi večeras protiv Baskonije (20.30) koja je napravila promenu na trenerskoj klupi

Košarkaši Crvene zvezde su u nedelju savladali večitog rivala i naneli mu prvi poraz u regionalnom šampionatu. Trijumf nad Partizanom bio je peti u nizu za izabranike Dejana Radonjića u oba takmičenja, a već večeras ih očekuje novi izazov. Bez junaka derbija Luke Mitrovića, koji je u okršaju sa crno-belima pretrpeo povredu oka, započinju mini turneju po Španiji, a na prvom koraku deliće megdan sa ekipom Baskonije koja u ponedeljak promenila trenera: Duška Ivanovića nasledio je povratnik Neven Spahija (20.30).

20.30: (1,60) Baskonija (14,5) Crvena zvezda (2,55)

Izabrane vesti

Prate maleri srpskog šampiona još od priprema. Nema meča ove sezone koji je odigrao u punom sastavu. Taman kada se činilo da je na dobrom putu da kadrovske probleme ostavi iza sebe, doživeo je novi peh. Mitrović je od starta sezone bio važan šraf u igri Radonjićeve ekipe, Zvezdin "lepak" u napadu, ali je u duelu sa Partizanom doživeo eroziju rožnjače, posle duela sa Kevinom Panterom u finišu susreta. Završio je na zemlji sa bolnom grimasom, napustio igru i više se nije vraćao. Bivši kapiten kluba sa Malog Kalemegdana mora da miruje, te se nije našao na spisku putnika za Iberijsko poluostrvo.

Ako vratimo film, dolazimo do zaključka da je Mitrović čak deseti igrač Crvene zvezde koji se u mesec i po dana od kako je počela sezona našao van stroja.

Ognjen Dobrić je propustio gotovo kompletne pripreme zbog povrede skočnog zgloba koju je doživeo u dresu reprezentacije Srbiji tokom kvalifikacija za Olimpijske igre. Dugo se oporavljao i prvi nastup upisao u drugom kolu ABA lige protiv Budućnosti. S obzirom da nije imao prilike da se sprema sa ekipom, polako je dizao formu kroz mečeve, jer zbog gustog rasporeda nije ni imao prilike ni da valjano trenira sa timom.

Veliki problemi nastali su tokom utakmice sa Panatinaikosom na pripremnom turniru u Minhenu. Aron Vajt je nezgodno pao posle jednog zakucavanja i doživeo prelom podlaktične kosti. Amerikanac je tek nedavno počeo da radi sa loptom i još nije upisao nastup u zvaničnim mečevima za crveno-bele. Protiv Zelenih je povredu doživeo i Dejan Davidovac. U pitanju je bila zadnja loža i krilni košarkaš se treninzima vratio tek pred duel sa Fenerbahčeom u prvom kolu Evrolige. Nije zaigrao u Istanbulu, već je na parket po prvi put kročio u regionalnom debiju protiv Budućnosti. Davidovac je bio u sličnoj situaciji kao Dobrić, pa zbog napornog rasporeda nije imao često prilike da trenira sa timom, već je kroz utakmice brusio formu.

Pred medija dej povredio se i kapiten Branko Lazić. Stradala su leđa, pa je propustio utakmice sa Splitom i Fenerom, nije igrao ni protiv Budućnosti, Makabija i Igokee. Probleme sa leđima je na samom startu imao i Aleksa Uskoković, koji nije bio u timu na premijeri sa Splićanima, dok je na otvaranju Evrolige u Istanbulu bio u protokolu, ali nije ulazio u igru.

U ubedljivoj pobedi nad sastavom iz Dalmacije u prvom kolu ABA lige svoj doprinos je dao i povratnik u redove srpskog šampiona Majk Cirbes. Ubrzo nakon toga dobio je pozitivan test na virus korona, te je propustio narednih osam mečeva. Na svu tu muku nadovezala se i povreda Ostina Holinsa, koja je srećom bila lakša. Amerikanac je nezgodno proklizao u okršaju sa ekipom Aleksandra Đorđevića na evroligaškoj premijeri, pa ga u timu nije bilo protiv Budućnosti, dok je susret sa Makabijem u elitnom takmičenju ispratio sa klupe.

Kada se činilo da se situacija popravlja, nastali su novi problemi. Vezala je Zvezda nekoliko utakmica sa "samo" dva igrača van stroja, a onda je na dan utakmice sa Albom iz Berlina loše vesti doneo Nikola Ivanović. Poput Cirbesa, dobio je pozitivan test na virus korona i bilo je jasno da čeka duža pauza. Bez crnogorskog reprezentativca Zvezda nije uspela da savlada nemačkog šampiona, a bivši bek podgoričke Budućnosti je propustio i narednih šest mečeva. U protokolu za duel sa Megom Mozzart u šestom kolu regionalnog šampionata nije bilo Vajta, Ivanovića, ali i kapitena Lazića, koji je imao smrtni slučaj u porodici.

Duele sa Asvelom i Partizanom posle dužeg vremena propustio je samo jedan igrač. Vajt je jedini bio van stroja i ponovo se stekao utisak da Zvezda izlazi iz krize. A onda je u derbiju pretrpela još jedan udarac. Tako će bez Mitrovića izvesno na megdan Baskoniji i madridskom Realu, a tek po okončanju turneje po Španiji će biti poznato kada će krilni centar ponovo moći da pomogne ekipi.

U Vitoriji će prazninu zajedničkim snagama morati da popune preostali visoki igrači. Veća minutaža očekuje i Ognjena Kuzmića, ali i Marka Simonovića, Dejana Davidovca, pa i Nikolu Kalinića koji je već igrač sa ubedljivo najviše odigranih minuta u Evroligi. Šansu bi trebalo da dobije i Majk Cirbes, koji je bio u Mitrovićevoj i Kuzmićevoj senci, pa je tako i u derbiju silom prilika dobio minute, kada je Mitrović pretrpeo povredu. U istom sosu Zvezda će biti i dva dana kasnije u Madridu.

Malerozni šampion Srbije i pored silnih problema može da bude itekako zadovoljan početkom sezone. Odigrao je od 24. septembra do danas 17 mečeva i dobio 11. Pregrmeo probleme sa povredama, paklen raspored i u dobrom raspoloženju čeka duel sa Baskonijom.

Sastav iz Fernandu Buesa Arene ne može da se pohvali tako dobrim rezultatima. Ni približno. Imali su i Baski kadrovskih problema, ekipa nije uspela da sprovede u delo zamisli trener Duška Ivanovića pa duel sa Crvenom zvezdom dočekuje sa učinkom od sedam pobeda i 12 poraza (3-6 u Evroligi). Od poslednjih osam mečeva dobila je jedan (savladala Unikahu kod kuće u ACB ligi). Sve to nateralo je upravu kluba da se zahvali Ivanoviću na saradnji, a po ekspresnom postupku je na njegovo mesto postavljen Neven Spahija.

Povratnik u redove Baskonije nije imao dovoljno vremena da išta značajnije promeni u Vitoriji, s ozbirom da je tek juče u toku dana zvanično predstavljen. Ipak, njegov dolazak bi mogao da izazove pozitivnu reakciju ekipe, o čemu su pred večerašnji duel govorili i Zvezdini prvotimci Nikola Ivanović i Dejan Davidovac.

"Definitivno će svi igrači hteti da pokažu da tu pripadaju i da taj loš rezultat nije realan. Sigurno da će napraviti rekaciju. Mislim da će morati da bude individualna odgovornost na visokom nivou", istakao je Ivanović.

Davidovac dodaje da bi to mogla da bude i olakšavajuća, ali i otežavajuća okolnost.

"Da, nekoliko poslednjih mečeva su odigrali loše. Smenili su trenera, sigurno da očekujemo reakciju. Dobra ekipa i očekuje nas težak meč", rekao je Zvezdin krilni košarkaš.

U Evroligi je Crvena zvezda delila megdan sa Baskonijom u 12 navrata. Oba tima upisala su po šest trijumfa. Ipak, kuriozitet je da je sa Dejanom Radonjićem na klupi nanela pet poraza ekipi iz Vitorije.

"Sutra ćemo tokom utakmice da vidimo šta je za to kratko vreme moglo da se promeni. Tim koji ima svoje kvalitete, naravno da će na svom parketu dati sve od sebe da nas savladaju i dođu do bodova. Mi ćemo pokušati da napravimo najbolju moguću pripremu i pružimo koliko je moguće u tom duelu", rekao je Radonjić o promeni trenera u španskoj ekipi i izneo očekivanja pred večerašnji duel.

EVROLIGA - 10. KOLO

Utorak

19.00: (1,90) Žalgiris (13,5) Panatinaikos (2,05)

20.00: (3,05) Asvel (15,0) Real Madrid (1,45)

20.30: (1,60) Baskonija (14,5) Crvena zvezda (2,55)

20.30: (1,90) Bajern (13,5) Fenerbahče (2,05)

Sreda

17.00: (1,25) Zenit (17,0) Alba (4,40)

18.00: (2,70) Uniks (14,5) Milano (1,55)

18.30: (1,45) Efes (15,0) Olimpijakos (3,05)

20.05: (1,45) Makabi (15,0) Monako (3,05)

21.00: (1,55) Barselona (14,5) CSKA (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaLuka MitrovićDejan RadonjićDejan DavidovacNikola Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara