Reprezentativke Srbije (©rss.org.rs)
Reprezentativke Srbije (©rss.org.rs)

Srbijo, samo hrabro na šampionke sveta

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.12.20. | 08:47

Bez četiri rukometašice, dve zaražene i dve koje su morale u karantin, izabranice selektora Ljubomira Obradovića počinju Evropsko prvenstvo u Danskoj protiv Holandije. Prošle godine Lale demonstrirale silu protiv naše selekcije, dobile 36:23. Rival stigao u Skandinaviju bez najbolje igračice, MVP SP u Japanu Estevane Polman

Prvo veliko takmičenje u kolektivnim sportovima u vreme pandemije virusa korona je Evropsko prvenstvo za rukometašice u Danskoj koje je počelo u četvrtak. Odmah na startu problem je nastao sa našom selekcijom i dva pozitivna testa na COVID-19. Prvo je Kristina Graovac bila pozitivna. S njom u izolaciju je morala i cimerka Jelena Milojević, da bi u petak na novom testiranju pozitivna bila i Marija Agbaba, a putem karantina krenula je i sestra Jelena Agbaba. Zbog toga je pomeren meč prvog kola Grupe C u Koldingu protiv svetskog šampiona Holandije za 24 sata.

Ove četiri rukometašice su u izolaciji, a selektor Ljubomir Obradović sada računa na 14 igračica za današnji duel (20.30) sa Holandijom. Situacija sa zaraženim rukometašicama sigurno utiče negativno na selekciju, ali moraju da zbiju redove.

Izabrane vesti

"Sedimo u sobama, čekamo i trudimo se da na sve gledamo pozitivno. Imamo ceo dan utakmice na televiziji pa možemo da gledamo. Igramo malo karte, pogleda se i po neki film. Devojke odrađuju trening aktivacije svako u svojoj sobi, jer ne smemo da izlazimo ni u hodnik. Iako nije laka situacija, u svakom smislu gledamo da ostanemo optimistične i spremne za prvu utakmicu“, poruka je kapitena Katarine Krpež Šlezak.

Holanđanke su jedne od favorita za zlato. Radi se o svetskim šampionkama iz Japana prošle godine. U odnosu na to prvenstvo nema povređene Estevane Polman, MVP šampionata, ali se radi o veom jakoj reprezentaciji koju predvodi Lois Abing, prvi strelac prvenstva u Kumamotu 2019. godine sa 71 golom. Lale su favoriti. Prošle godine je Holandija razbila Srbiju u grupnoj fazi sa čak 13 golova razlike (36:23). Ovo je prilka za revanš.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE HOLANDIJA DA BUDE ŠAMPION EVROPE JE 7,50.

Nisu naše rukometašice bez šansi. Nosioci igre su tu. Dosta se očekuje od povratnice u nacionalni tim Andree Lekić. Srednji bek podgoričke Budućnosti nije igrao prošle godine u Japanu zbog povrede bubne opne. U odnosu na SP tu je i kapiten Katarina Krpež Šlezak koja je napravia jednogodišnju pauzu u karijeri zbog najlepšeg povoda – postala je majka. Od prošle godine nedostaje Dragana Cvijić, jedan od najboljih pivota sveta.

Odsustvo Polmanove ne zavarava selektora Obradovića.

"To je reprezentacija koja ima sistem. Bilo je tako isto i kada je nedostajala Grot, pa se pričalo da i bez nje ne može. Došla je Polmanova, pa je bilo još bolje. Imaju sistem i u njega se svi uklapaju. Kada su Dance pitali šta ćete ako se povredi Mikel Hansen? Rekli su 'petorica čekaju', a on je čovek čudo. Holanđanke imaju sistem, igraju brzo, disciplinovano, sa malo tehničkih grešaka. Taktički su veoma dobro pripremljene“, rekao je Obradović za današnjeg rivala.

Danas se igraju i utakmice drugog kola u Grupama B i D. Rusija i Norveška ne bi trebalo da imaju problema protiv Češke, odnosno Nemačke. Ruskinje, olimpijske šampionke iz Rio de Žaneira 2016. godine, stigle su na ovo prvenstvo bez nekliko važnih igračica, a najveći hendikep je neigranje sjajne Ane Vjahirjeve, desnog beka Rostova, jedna od najboljih rukometašica na svetu. Na premijeri izabranice španskog stručnjaka Ambroša Maritna lako su pobedile vicešampionke sveta Špankinje sa 31:22. Norvežanke su prvi favoriti za titulu u Danskoj.

Rumunija je poražene u prvom kolu od Nemica, pa Kristina Neagu i drugarice moraju da pobede autsajdera Grupe D Poljsku da bi se plasirali u narednu rundu. Neizvestan duel se očekuje u meču Švedske i Španije.

Podsetimo, po tri najbolje reprezentacije iz svih četiri grupa EP nastaviće takmičenje u narednoj rundi, s tim da se bodovi prenose u sledeću fazu sa selekcijama koje nastavljaju takmičenje. Titulu šampionki Evrope od pre dve godine brane Francuskinje koju su osvojila zlato na svom terenu posle pobede nad Ruskinjama u finalu.


tagovi

EP za rukometašice 2020EP za rukometašiceženska rukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara