Strašni Magnus! Karlsen ponovo odbranio titulu prvaka sveta, smrvio je Nepa

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.12.21. | 17:29

Strašan meč odigrao je Norvežanin i totalno nadigrao, da ne kažemo uništio Rusa sa 7,5 naspram 3,5

Magnus Karlsen smrvio je Jana Nepomnijašija u meču za titulu prvaka sveta koji se odigrao u Dubaiju. Ukupnim rezultatom 7,5 naspram 3,5 Magnus je pokazao da je i dalje nedvosmisleno najbolji na svetu. I svakako kandidat za najboljeg u istoriji.

Poslednja partija samo je dodatno pokazala nemoć Nepoa kojije u situaciji kada je lako mogao do remija sa belim figurama na kraju – izgubio. Izgleda ni njemu nije bilo do nastavka agonije. Potučen je do nogu.

Izabrane vesti

Magnus Karlsen je postao šampion sveta 2013. godine kada je savladao Višvanatana Ananda. Odbranio je titulu protiv istog protivnika godinu dana kasnije, a onda je nadigrao i Rusa Sergeja Karjakina (2016), Amerikanca Fabijana Karuanu (2018) i sada ruskig Jevrejina Jana Nepomnijašija (2021).

S obzirom da bi sledeći meč za titulu prvaka sveta trebalo da se odigra krajem 2022. ili početkom 2023. godine, to znači da je Norvežanin već na ivici decenije vladavine svetskim šahom.

Impozantno! Posebno u ovoj eri nenormalno snažnih kompjutera, kada protivnici dolaze sa ogromnom pripremom ispred njega.

Ovaj meč biće zapamćen po partiji broj šest koju je Karlsen dobio posle čak 136 poteza i ukupno sedam sati i 45 minuta igre što je rekord u mečevima za titulu prvaka sveta. Posle tog meča Nepo je pukao, nije izdržao pritisak.

"Laknulo mi je naravno. Srećan sam zbog moje igre. Konačni rezultat leži na temeljima šeste partije", rekao je šampion posle svega.

Nepo je čak posle još jednog poraza rešio da ošiša punđu koja mu je bila zaštitni znak, ali… Ni to nije pomoglo.

Karlsen je ovako nastavio vladavinu svetskim šahom, čekaće sledeće godine ime novog izazivača na Turniru kandidata, a mnogi se nadaju da će to biti supertalentovani Iranac Alireza Firudža (18 godina).

On je nedavno postao najmlađi igrač u istoriji koji je prebacio rejting od 2800 što ga stavlja u poziciju možda i prvog favorita da osvoji predstojeći Turnir kandidata. U fenomenalnoj je formi.

Eventualni obračun Karlsena i Firudže u meču za najboljeg na svetu bio bi pravi spektakl. Možda i pravi izazov da vidimo od čega je Karlsen sastavljen i da li je spreman da sustigne dužinu vladavine Gerija Kasparova (1985 - 2000).

Nepo jednostavno nije izdržao…


tagovi

Magnus Karlsen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara