Sander Sagosen, Aleks Dujšebajev, Kiril Lazarov i Mikel Hansen (©Reuters, ©Shutterstock)
Sander Sagosen, Aleks Dujšebajev, Kiril Lazarov i Mikel Hansen (©Reuters, ©Shutterstock)

Januar je mesec rukometa, kreće SP: Sve 32 reprezentacije na skeneru - ko su favoriti, autsajderi, koje selekcije oslabljene stižu u Egipat

Vreme čitanja: 18min | sre. 13.01.21. | 08:05

Donosimo vam pregled svih osam grupa. Danska brani krunu od pre dve godine

Za ljubitelje rukometa poslastica u narednih 18 dana, počinje Svetsko prvenstvo u Egiptu. U Srbiji je konačno ovaj sport dobio par dana slave posle velikog uspeha Orlova i pobede u Zrenjaninu (27:24) i remija u Kreteju (26:26) protiv svetske sile Francuske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine. Nažalost, naših rukometaša neće biti na šampionatu koje je na programu od danas do poslednjeg dana januara. Orlovi su izborili baraž sa Slovenijom za SP, ali zbog prekida sezone usled pandemije virusa korona i zgusnutog kalendara taj dvomeč nije ni odigran, a pošto je četa Ljubomira Vranješa bila bolje rangirana na IHF listi, Svetska rukometna federacija je odlučila da Slovenci idu na planetarni šampionat u Afriku.

Narednih 18 dana četiri grada u Egiptu – Kairo, Novi grad, Borg el Arab i 6. Oktobar biće domaćini 27. Svetskog prvenstva za rukometaše. Ovaj šampionat biće treći na području Afrike, drugi u Egiptu, a prvi van Evrope od 2015. godine. U prvih mah je odlučeno da se utakmice igraju sa gledaocima, odnosno da na tribinama bude oko 30 odsto popunjenosti dvorana, ali posle protesta igrača (neki najbolji kao što su Danac Mikel Hansen i Norvežanin Sander Sagosen su pretili da se neće pojaviti), pisma kapitena reprezentacija, alfa i omega svetskog rukometa, predsednik IHF-a Hasan Mustafa, popustio je i odlučio da će tribine da budu prazne. Restriktivne mere su drakonske, pa i novinari, osim onih koji su deo delegacija reprezentacija, neće moći da prisustvuju utakmicama u Egiptu.

Izabrane vesti

ISTORIJSKI ŠAMPIONAT SA 32 REPREZENTACIJE

(©Reuters)(©Reuters)

Ovaj šampionat biće prvi u istoriji sa čak 32 selekcije. Reprezentacije će biti podeljene u osam grupa sa po četiri. Tri najbolje idu u drugu rundu. U drugoj fazi biće obrazovane četiri grupe sa po šest selekcija, a po dve najbolje će izboriti plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva. Najslabijih osam selekcija igraće takozvani Prezident kup, za plasman od 25. do 32. mesta. Zbog virusa korona u poslednji čas su otkazali učešće Češka i SAD, a njihova mesta zauzeli su Makedonija i Švajcarska.

Najtrofejnija rukometna sila u istoriji je Francuska sa 11 medalja, od toga šest zlata. Švedska takođe ima 11 odličja, četiri najsjajnije medalje, koliko ima i Rumunija, dok Nemačka, Rusija i Španija imaju po dva zlata. SFR Jugoslavija ima četiri medalje, po jedno zlatno i srebro i dve bronze, a i SR Jugoslavija je dva puta bila treća na Svetskim prvenstvima.

Titulu od prve dve godine, kada su Danska i Nemačka bili domaćini, brane Danci koja su na svom terenu u Herningu pregazili u finalu komšije Norvežane sa 31:22. Francuska je stigla do bronze posle pobede nad Nemačkom sa 26:25. Karakteristika ovog takmičenja je da skoro nijedna reprezentacija neće biti u najjačem sastavu. Povrede su desetkovale selekcije, a bilo je otkazivanje zbog straha od virusa korona. U tome su prednjačili rukometaši evropskog šampiona Kila. Svaki selektor je mogao da povede 20 igrača u Egipat, a u protokolu mogu da budu 16. Tokom prvenstva svaka selekcija može da zameni petoricu rukometaša sa prvobitnog spiska IHF-a od 35.

Utakmicom u Kairu u sredu (18.00) kada Egipat dočekuje Čile počinje 27. Svetsko prvenstvo za rukometaše.

NEMCI OSLABLJENI, ALI PRVI FAVORITI U GRUPI

GRUPA A (Nemačka, Mađarska, Urugvaj, Zelenortska Ostrva)

Andreas Volf (©Reuters)Andreas Volf (©Reuters)

Nemačka je prvi favorit u Grupi A. Prošle godine je Pancere preuzeo iskusni islandski stručnjak Alfred Gislason koji je 11 godina bio na kormilu Kila. Upravo su u redovima najboljeg nemačkog kluba, koji je krajem prošle godine u Kelnu osvojio titulu u Ligi šampiona, najviše agitovali da se odloži Svetsko prvenstvo. Trojica igrača Zebri s Baltika, pivotmen Hendrik Pekeler, jedan od najboljih odbrambenih igrača sveta Patrik Vinček i desni bek Štefan Vajhhold, odlučili su se da bojkutuju šampionat. Njima se pridružio i Fin Lamke iz Melsungena. Oni su to pravdali porodičnim razlozima.

To je naišlo na kritike saigrača. Nekadašnji golman Kila, sada uzdanica poljskog Vive Kjelcea, Andreas Volf, oštro je kritikovao kolege iz reprezentacije i nekadašnje klupske saigrače.

"Razumem da su igrači zabrinuti za svoje zdravlje u vreme pandemije, pogotovo za oni koji imaju decu. Nije lako ostaviti ih na mesec dana. Međutim, pitam se kako im strah od virusa nije smetao da putuju sa Kilom na mečeve Lige šampiona, i to u zemlje koje su označene u rizičnije. Sada je, odjednom, odlazak na Svetsko prvenstvo veliki problem, iako su higijenske i mere prevencije na mnogo višem nivou. Kako njihovi klupski saigrači iz drugih zemalja nemaju taj problem? Oni nisu otkazali svojim reprezentacijama. Ispada da samo nemački rukometaši brinu o svojim porodicama, a drugi ne“, rekao je Volf koji će biti uzdanica Nemaca u Egiptu.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE NEMAČKA DA BUDE PRVAK SVETA JE 15,0.

U poslednjem trenutku zbog povrede je otpao i igrač Vardara Kristijan Disinger. I pored velikog broja izostanaka, Nemačka ima jaku reprezentaciju. Kapiten je jedan od najboljih levih krila sveta u prethodnoj deceniji Uve Genshajmer, zatim najplaćeniji nemački igrač, levi bek Julijus Kun iz Melsungena. Tu su i Antonio Mecner, Timo Kastening, Fabijan Bom, Tobijas Rajhman, Filip Veber... Nemci mogu daleko, realno je da se plasiraju u četvrtfinale Svetskog prvenstva i možda da se uključe u borbu za medalje.

Rukometni savez Nemačke je povećao nagradni fond za reprezentativce za 10 odsto u odnosu na SP 2019. Za zlato Nemci će podeliti 500.000 evra, srebro 380.000, bronzu 260.000, a za četvrtu poziciju 140.000.

Jedni konkurent Nemcima u Grupi A je Mađarska. Iako ova zemlje ima dva jaka kluba, Vesprem i Seged, reprezentacija ima skromne domete. U ovim klubovima igraju pretežno stranci. Selektor naših severnh komšija je Ištvan Guljaš koji je na tom mestu seo u julu 2019. godine. Prva zvezda selekcije je levi bek Vesprema Mate Lekai koji se vratio u nacionalni tim posle teške povrede koju je imao prošle godine. Bio je jedan od najboljih igrača mađarskog šampiona na završnom turniru u Kelnu gde je Vesprem bio poslednji. On je postigao 376 golova na 134 utakmice u dresu Mađarske. Od iskusnijih igrača tu su golman Segeda Mikler Roland i snažni pivotmen, takođe mađarskog vicešampiona, Bence Banhidi.

Urugvajci su prvi put na Svetskom prvenstvu. Oni zbog virusa korona nisu smeli da treniraju u dvorani, pa su se pripremali na otvorenom, bez prijateljskih utakmica. Autsajderi su grupe. Zelenortska ostrva bi trebalo da budu treća reprezentacija iz grupe koja će da nastavi takmičenje u Top 24, mada je i ova reprezentacija imala nekoliko zaraženih igrača i do poslednjeg momenta vlada neizvesnost da li će se uopšte rukometaši ove afričke selekcije da se pojave na šampionatu. Ako odustanu, zamena je Holandija.

JAKA FURIJA - KANDIDAT ZA ZLATO, POLJACI PODMLAĐENI, BRAZILCI NEUGODNI

GRUPA B (Španija, Tunis, Brazil, Poljska)

Aleks Gomez (©Reuters)Aleks Gomez (©Reuters)

Utakmice u Grupi B igraće se u Novom gradu koji se nalazi u blizini Kaira. Izgradnja nove prestonice je projekat egipatske vlade kako da pokuša da pobedi siromaštvo. Ovaj grad sada je administrativni i finansijski centar Egipta. Španija je ne samo favorit u ovoj grupi nego je šampion Evrope u najužem krugu favorita za objedinjavanje krune. Selektor Đordi Ribera odlučio se za iskusni tim koji predvode kapiten Raul Entrerios iz Barselone, a tu si i njegovi saigrači iz redova vicešampiona Evrope, golman Gonzalo Perez de Vargas, Aleks Gomez i Aitor Arino. Prva zvezda selekcije je jedan od najboljih šutera današnjice, desni bek Aleks Dujšebajev iz poljskog Kjelcea. U redovima Furije su i iskusni Viran Moros i Feran Sole iz Pari Sen Žermena, Đoan Kaneljas iz Segeda i Horhe Makeda iz Vesprema. Selekcija popunjena na svom pozicijama koja ne bi trebalo da ima težak zadatak u Grupi B da dođe do prvog mesta.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE ŠPANIJA DA BUDE ŠAMPION SVETA JE 4,80.

Ova grupa je jedina gde nema autsajdera. Španija bi trebalo da bude najbolja, a ostale tri reprezentacije imaju skoro podjednake šanse da se nađu u narednoj rundi. Nema mesta samo za jednu.

Smena generacija u Poljskoj. Nema više braća Lijevskog, Karola Bileckog, Mikela Jureckog... Posle bronze na SP u Kataru 2015. godine i četvrtog mesta na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru usledio je veliki pad kod Poljaka koji su propustili nekoliko velikih takmičenja. Selektor Patrik Rombel ima novu selekciju koju predvode Kamil Sipržak, Pjotr Krapkovski, Premislav Krajevski, a tu je talentovani Arkadijuš Morito.

"Primarni cilj je da budemo među tri najbolje ekipe u grupi koje će se plasirati u narednu rundu turnira. Vredi napomenuti da ćemo biti jedna od najmlađih selekcija u Egiptu“, rekao je Rombel.

Tunis je do prošle godine na klupi vodio Toni Đerona, sadašnji selektor Srbije. Posle poraza u finalu šampionata Afrike od Egipta (23:27), Španac je morao da napusti kormilo, a na njegovo mesto došao je Sami Saidi, nekadašnji reprezentativac Tunisa. Njemu će ovo biti debi na velikom takmičenju. Tunis je pre 15 godina bio četvrti u svetu, ali sada je to ekipa skromnijeg kvaliteta. Veliki broj reprezentativaca igra u francuskim i rumunskim klubovima.

Brazilci ne spadaju u svetski krem kao rukometašice koje su bile šampionke sveta u Beogradu 2013. godine, ali će Karioke sa Poljskom i Tunisom da se bore za drugo ili treće mesto u Grupi B. Zvezde Brazilaca, koje s klupe vodi Markus Oliveira, su igrači Barselone i Vesprema, levi bek Tijago Petrus i pivotmen Rožerio Moraes. On je sa Vardarom osvojio Ligu šampiona 2019. godine. Tu je i nekadašnji desni bek poljske Visle i Vardara Žoze Toledo.

HRVATI BEZ STEPANČIĆA, ŠARIĆ BRANI BOJE KATARA, SIGURDSON NA KORMILU JAPANA

GRUPA C (Hrvatska, Katar, Japan, Angola)

Luka Cindrić (©Reuters)Luka Cindrić (©Reuters)

Evropski vicešampion Hrvatska je favorit za prvo mesto u Grupi C. Trofejni Lino Červar ima iskusnu reprezentaciju koja može do medalje na Svetskom prvenstvu u Egiptu. Hendikep je neigranje desnog beka Segeda Luke Stepančića zbog povrede. Okosnica reprezentacije su iskusni bekovi, Domagoj Duvnjak (Kil), Luka Cindrić (Barselona) i Igor Karačić (Kjelce). Karačić je imao problema sa povredom, radio je po posebnom programu prethodnih dana, ali putuje u Egipat. Na krilima su iskusni Manuel Štrlek (Vesprem) i Ivan Čupić (Vardar), a gol će da čuvaju Marin Šego (Monpelje) i Ivan Pešić (Meškov Brest).

Prošle godine u finalu Evropskog prvenstva Španija je bila bolja.

"Mislim da je najbitnije da mi idemo iz utakmice u utakmicu, ponavljamo se svake godine. Prvi protivnik je Japan, pogledali smo već par videa, igraju neugodnu 3-3 odbranu. Mi jesmo favoriti, ali moramo to da pokažemo na terenu. Moramo izaći na teren i 60 minuta bacati se na glavu. Definitivno nije lako igrati pred praznim tribinama, jer svaki sportista je navikao da ga nose navijači. Smatram da imamo dobru ekipu i da smo spremni za velike stvari, a dokle ćemo dogurati, videćemo", rekao je Duvnjak koji je sa Kilom krajem prošle godine stigao do titule šampiona Evrope.

Katar je 2015. godine bio vicešampion sveta. Na domaćem terenu u Dohi napravljena je veštačka reprezentacija sa kupljenim rukometašima. Sada je ova bogata arapska zemlja daleko od vrha. Na kormilu je ostao legendarni Španac Valero Rivera, a gol Katarana braniće vremešni 43-godišnji Danijel Šarić, nekadašnji golman Crvene zvezde i Barselone. Od „stranaca“ tu su Eldar Mimišević, Jovo Damjanović i naturalizovani Kubanci Rafael Kapote i Frankis Marzo. Katar je prošle godine postao šampion Azije i favorit je za drugo mesto u Grupi C.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE HRVATSKA DA POSTANE ŠAMPION SVETA JE 9,00.

Japan se sprema za Olimpijske igre u Tokiju narednog leta, a skromnu azijsku selekciju predvodi veliko ime na klupi, Islanđanin Dagur Sigurdson. Pre dve godine u Danskoj i Nemačkoj, Japanci su bili poslednji.

"Želimo da budemo bolje plasirani nego pre dve godine. Takođe, želimo da Japan predstavimo na pozitivan način, da igramo uzbudljiv rukomet koji bi nam pružio nadu za Olimpijske igre sledećeg leta“, rekao je Sigurdson.

Japan i Angola, po kvalitetu četvrta reprezenatcija u Africi, trebalo bi da se bore za treće mesto i plasman među 24 najbolje reprezentacije sveta. Utakmice u ovoj grupi igraće se u Borg al Arabu.

DANCI BRANE KRUNU, HANSEN PRVA HAUBICA, GAUČOSI VIĐENI NA DRUGOM MESTU

GRUPA D (Danska, Argentina, Bahrein, DR Kongo)

Niklas Landin Jakobsen (©Reuters)Niklas Landin Jakobsen (©Reuters)

U Grupi B u Kairu branilac svetske krune i olimpijski šampion Danska je prvi favorit. Reprezentaciju će predvoditi Mikel Hansen, jedan od najboljih igrača današnjice. Zvezda Pari Sen Žermena, najplaćeniji rukometaš sveta (nezvanično 1.500.000 evra po sezoni) rekao je da prošlog meseca da će da razmisli da li da će da igra ako bude gledalaca, ali posle odluke IHF-a da će šampionat biti u praznim dvoranama nema sumnje da će biti udarna igla četa selektora Nikolaja Jakobsena, nekadašnjeg trenera nemačkog Rajn Nekar Levena.

KVOTA U MOZZART DA ĆE DANSKA DA OSVOJI TITULU JE 3,80.

Perjanice selekcije su i Niklas Landin Jakobsen, golman Kila, zatim Jakob Holm, Mads Mensah Larsen, krilo Lase Svan, a tu je i čuvar mreže Barselone Kevin Meler. Veliki hendikep za Skandinvce je neigranje srednjeg beka Vesprema Rasmusa Laugea zbog teške povrede kolena. Zbog virusa korona u poslednjem trenu otpao je i iskusni pivotmen Henrik Toft Hansen.

Argentinci su umeli da iznenade na proteklim Svetskim prvenstvima. U protekloj deceniji dva puta su bili 12. na planetarnim šampionatima. Na klupi sedi poznati španski stručnjak Manolo Kadenjas. Gaučosi su najbolja reprezentacija na tlu Južne, Centralne i Severne Amerike. Legenda Argentine je Gonzalo Karou kome će ovo biti čak 11. učešće na Svetskim prvenstvima. Ima 41 godinu. Prva zvezda selekcije je srednji bek Dijego Simonet, jedini Argentinac u istoriji koji je osvojio trofej Lige šampiona, i to sa Monpeljeom 2018. godine. Na završnom turniru u Kelnu te godine je izabran za najboljeg rukometaša (MVP).

Bahrein i DR Kongo su autsajderi u Grupi D. Selektor azijske selekcije je Islanđanin Haldor Johan Sigfuson, a ovo je Bahreincima četvrto učešće na planetarnim šampionatima. Na prošlom SP u Nemačkoj i Danskoj bili su 20. U ovoj zemlji je pre nekoliko godina sa mlađim kategorijama radio i srpski stručnjak Aleksandar Brković, nekadašnjii trener Partizana.

SAGOSEN NOSI VIKINGE, FRANCUZI U PADU, AUSTRIJA BEZ BILIKA I BOŽOVIĆA

GRUPA E (Norveška, Austrija, Francuska, Švajcarska)

Harald Reinkind (©Reuters)Harald Reinkind (©Reuters)

Norvežani spadaju u najužem krugu kandidata za titulu na Svetskom prvenstvu u Egiptu. Na protekla dva šampionata bili su srebrni, a sada pucaju na zlato. U svojim redovima Vikinzi imaju najboljeg rukometaša današnjice Sandera Sagosena. Fantastični bek proteklog leta dres Pari Sen Žermena zamenio je za Kilov i sa Zebrama s Baltika je osvojio Ligu šampiona pre nešto više od dve nedelje.

Od Sagosena i njegove forme, koje je varirala proteklih šest meseci, zavisi igra čete Kristijana Bergea. Veliki hendikep biće neigranje levorukog bombardera Magnusa Abelvika Reda, igrača Flensburga. On zbog povrede propušta takmičenje u Egiptu. Umesto njega veću minutažu dobiće Sagosenov saigrač iz Kila Harald Reinkind. Na golu biće Magnus Jondal, a tu su i Kristijan O’Saliven iz Magdeburga, Geran Johanesen iz Flensburga i Kent Robin Tonesen, rukometaš mađarskog Vesprema.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE NORVEŠKA DA OSVOJI KRUNU U EGIPTU JE 5,00.

Francuska je u padu poslednjih godina. Srbija je u prethodnoj nedelji dva puta iznenadila najtrofejniju rukometnu selekciju sveta. Slavna generacija je sišla sa scene. Ostali su samo krila Mišel Gigu i Lik Abalo, ali su oni u poznim igračkim godinama. Posle kraha na Evropskom prvenstvu prošle godine smenjen je Didije Dinar, a na kormilu je stigao njegov saigrač iz najtrofejnijih godina Galskih petlova, Gijom Žil. Trio Barselone - Dika Mem, Timoti N’Gesan i Ludovik Fabregas trebalo bi da budu okosnica reprezentacije, uz golmana Vensana Žerara i srednjeg beka Vesprema Kentina Maea.

Fali Nikola Karabatić koji je pre tri meseca zadobio tešku povredu kolena i možda će biti spreman tek za Olimpijske igre u Tokiju narednog leta. Iako već veteran, po mnogima najbolji rukometaš svih vremena, mnogo nedostaje Trikolorima. Pred prvenstvo u Egiptu povredio se i levi bek Pari Sen Žermena Eloim Prandi, jedan iz mladog talasa Francuske. Dosta se očekuje i od Melvina Ričardsona, levorukog beka koji je u dvomeču protiv Srbije malo toga pokazao. On će se narednog leta pridružiti francuskoj koloniji u Barseloni. U pitanju je sin legendarnog srednjeg beka Džeksona Ričardsona. Francuska je sila, ma u kakvom sastavu da dođe. Na papiru Danci, Norvežani, Španci, Hrvati, pa i Slovenci imaju jače sastave.

Austrija će biti desetkovana na šampionatu. Na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dva puta su razbijeni od Nemačke prošle nedelje. Na kormilu je Slovenac Aleš Pajovič, a prva zvezda selekcije Nikola Bilik, levi bek Kila, i dalje se oporavlje od operacije kolena. Povredio se i iskusni Janko Božović, pa su Austrijanci oslabljeni na bekovskim pozicijama. U odsustvu Bilika, najviše se očekuje od vremešnog Roberta Vebera (35), trenutno trećeg strelca u Bundesligi. Njemu će ovo biti osmo SP u karijeri.

U ovoj grupi trebalo je da igraju Sjedinjene Američke Države, ali zbog virusa korona (samo 12 zdravih rukometaša), kao zamena je uletela Švajcarska. To je druga promena, pošto je Makedonija zamenila Češku koja je morala da odustane, takođe zbog velikog broja zaraženih rukometaša. Zanimljivo, američka stanica ESPN planirala je da prenosi utakmice iz Egipta, ali videćemo da li će posle novonastale situacije Ameri da se upoznaju putem malih ekrana sa ovim sportom, za njih misterioznim.

PORTUGALCI MOGU DA BUDU HIT ŠAMPIONATA, ISLANĐANI BEZ PRVE ZVEZDE PALMARSONA

GRUPA F (Portugalija, Island, Alžir, Maroko)

Rukometaši Islanda (©Reuters)Rukometaši Islanda (©Reuters)

Grupa F se igra u Novom Gradu, a verovatno se radi o najslabijoj na Svetskom prvenstvu. Prvi favorit je Portugalija, reprezentacija koja je iz takmičenja u takmičenje igra sve bolja. Prošle godine je na Evropskom prvenstvu pobedila Francusku. Čak 18 godina Portugalci čekaju na učešće na SP, a najveći uspeh na planetarnom šampionatu bilo je 12. mesto.

Selektor Paolo Pereira ima uigran tim. Većina rukometaša brane boje najboljeg kluba u zemlji Porta koji igra sve značajniju ulogu u Ligi šampiona.

"Uzimajući u obzir ono što smo radili prethodnih godina želimo da pređemo u četvrtfinale u Egiptu. To je naš glavni cilj. Ako se probijemo do najboljih osam timova na svetu, pred nama je drugi cilj, igranje finala“, puca visoko selektor Pereira koji je pet godina na kormilu ove selekcije.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE PORTUGALIJA DA OSVOJI ZLATO U EGIPTU JE 35,0.

Okosnicu reprezentacije čine mladi igrači koji su bili šampioni sveta u juniorskoj konkurenciji. Hit šampionata mogao bi da bude levi bek Porta Andre Gomes. Mladi pivotmen Luis Frade brani boje najtrofejnijeg kluba u Evropi, Barselone. On je bio najbolji mladi igrač na svetu za sezonu 2019/2020. Tu su i golman Alfredo Kintana, pivot Tijago Roha i bekovi Fabio Magaljaes i Žilberto Duarte, igrač Monpeljea, nekadašnji rukometaš Barselone.

Najveći rivali Portugalcima za prvo mesto u grupi biće Island, nekadašnji olimpijski vicešampion. Ribari su godinama u padu, a na ovom SP biće oslabljeni neigranjem prve zvezde Arona Palmarsona, srednjeg beka Barselone. Ove dve selekcije su igrale prošle nedelje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine. Obe reprezentacije su slavile kod kuće.

Dve evropske selekcije trebalo bi da se bore za prvo mesto, dok za treću poziciju pucaju afričke reprezentacije Alžir i Maroko. Ove dve selekcije nisu ranga Tunisa i Egipta. Alžirce predvodi iskusni francuski stručnjak Alan Portes, nekadašnji selektor Tunisa i ženske repezentacije Francuske.

ŠVEĐANI DESETKOVANI, GLEDAĆEMO OPET VELIKOG KIRILA LAZAROVA

GRUPA G (Švedska, Egipat, Makedonija, Čile)

Stojanče Stolilov (©Reuters)Stojanče Stolilov (©Reuters)

Dan pre početka šampionata i utakmice Egipta i Čilea (sreda, 18.00), Češka je otkazala učešće na Svetskom prvenstvu zbog 10 igrača zaraženih virusom korona.

"Razočaranje je ogromno. Verovali smo da možemo da otputujemo na prvenstvo do poslednjeg časa, ali je situacija veoma neprijatna i morali smo da odustanemo. Boli nas mnogo“, rekao je selektor Češke Jan Filip.

Makedonci su uleteli kao zapete puške na veliko takmičenje. Zna se da je rukomet sport broj 1 kod naših južnih komšija, pa je euforija u taboru selekcije koju predvodi s klupe Danilo Brestovac. Gledaćemo opet velikog, neuništivog Kirila Lazarova, ikonu makedonskog sporta. Iako je ušao u 41. godinu i dalje je jedan od najboljih desnih bekova na svetu. Igra za Nant u Ligi šampiona i biće udarna igla Makedonije u Egiptu. Zanimljivo, on je na velikim takmičenjima debitovao na SP u Egiptu u prošlom milenijumu, davne 1999. godine, a sada će posle 22 godine opet da bude u reprezentaciji na istom mestu.

Neće Makedonci biti u najjačem sastavu. Nedostaje Dejan Manaskov, rukometaš Vesprema. Starijim ljubiteljima rukometa dobro je poznata legenda Pelistera iz Bitolja, Pepi Manaskov, a Dejan mu je sin. Selektor Brestovac je rekao da Manaskov nije otpisan i da bi mogao da se pridruži selekciju u drugom delu šampionata. U prijateljskom meču sa Čileom u Skoplju prošle nedelje prelom ruke je doživeo Bojan Madžovski. Neće biti u selekciji ni iskusnog golmana Borka Ristovskog. Osim Lazarova, uzdanica selekcije biće Stojanče Stoilov, kapiten nekadašnjeg šampiona Evrope, Vardara.

Na papiru najveći favorit u Grupi G u Kairu trebalo bi da bude Švedska, ali su Skandinavci imali mnogo otkaza, što zbog povreda što zbog straha od virusa korona. Nekoliko dana pred start šampionata u Egiptu otpao je Albin Lagergren. On je bio pozitivan na virus korona i morao je da ostane u Švedskoj. Zaražen je i Anton Lindskog. Poziv su ranije odbili jedan od najboljih strelaca Lige šampiona, desno krilo Kila Niklas Ekberg, zatim Jesper Nilsen, Andreas Nilson, Lukas Nilson i Linus Arneson. Povređeni su Mikel Apelgren i Simon Jepson. Karijeru je prošle godine završio Kim Ekdal du Ric.

Šveđane će prvi put na klupi da vodi norveški stručnjak Glen Solberg. Švedska je rukometna supersila, uz Francusku ima najviše medalja na SP (11) i nikada ne sme da se potceni. Prva zvezda je Jim Gotfridson, MVP EP 2018. godine, a tu je i iskusni golman Andreas Palička.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE ŠVEDSKA DA BUDE ŠAMPION SVETA JE 35,0.

Imaće evropske reprezentacije dostojnog rivala u Grupi G u šampionu Afrike, Egiptu. Faraone s klupe vodi Makedoncima dobro poznat stručnjak, Roberto Garsija Parondo. Španac je sa Vardarom osvojio dve titule šampiona Evrope, prvo kao pomoćnik Raula Gonzalesa 2017. godine, a onda i kao glavni trener 2019.

Egipat je najbolji bio plasiran 2001. godine. Bio je četvrti, a treća je tada bila naša reprezentacija. Faraoni su bili osmi na SP 2019. godine u Nemačkoj i Danskoj. Glavni igrači su Jehija Eldera i Jahija Omar, a tu je i vremešni Ahmed Elahmar (36). Čile je apsolutni autsajder u ovoj grupi. Južnoamerička selekcija se pripremala za šampionat u Makedoniji. Dva puta je poražena u Skoplju.

VRANJEŠ VODI JAKE SLOVENCE, RUSI OSLABLJENI

GRUPA H (Slovenija, Belorusija, Južna Koreja, Rusija)

Dean Bombač (©Reuters)Dean Bombač (©Reuters)

Grupa H u Borg el Arabu je jedna od izjednačenijih u Egiptu. Na papiru najjači su Slovenci. Selektor ove selekcije je Šveđanin srpskog porekla Lubomir Vranješ, nekadašnji trener Flensburga i Vesprema. Slovenci imaju igrače u najjačim klubovima Evrope, finalistima Lige šampiona Barseloni i Kilu – Blaž Janc, Domen Makuc, Jure Dolenec, Miha Zarabec, a tu su i dvojica asova koji brane boja Segeda Dean Bombač i Borut Mačkovšek. Godinama su u svetskom vrhu i s pravom idu na medalju u Egiptu.

Belorusija bi mogla da se umeša sa Slovencima u borbi za prvo mesto. Najbolji igrači su rukometaši bogatog poljskog Kjelcea Artsem Karalek i Ulidislau Kuleš, a većina rukometaša brane boje najboljeg kluba u zemlji, Meškov iz Bresta.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SLOVENIJA DA BUDE ŠAMPION SVETA JE 20,0.

Rusija, nekadašnja rukometna supersila, godinama je u zapećku. Više od decenije je daleko od evropskog i svetskog vrha. Na ovom prvenstvu igraće kao selekcije Rukometnog saveza Rusije, bez državnih obeležja, zbog kazne za sportiste iz ove zemlje zbog navodnog dopinga. Selektor je Banjalučanin Velimir Petković, iskusni stručnjak koji je napravio veliku karijeru u Nemačkoj. Poslednji klub u Bundesligi bio mu je Berlin.

Rusija ide desetkovana u Egipat. Neće biti najboljih, Pavela Atmana i Timura Dibirova. Pre početka šampionata povredio se levi bek Meškov Bresta, Aleksandar Škurinski. Zbog povreda otpali su Dmitri Santalov i Mihail Vinogradov. Osim Dibirova, levog krila Vardara, otkazali su Gleb Kalaraš, Oleg Grams i Dmitri Kovaljev.

Južna Koreja je godinama u padu. Najbolji plasman na SP je osmo mesto 1997. godine. Azijske selekcije nije bilo 2015. i 2017. godine, a na prošlom šampionatu u Danskoj i Nemačkoj kao reprezentacija Koreja (igrali i rukometaši iz Severne Koreje) bili su na 22. mestu od 24 reprezentacija.

Spremite se, polećemo. Za ljubitelje rukometa 18 dana pravog uživanja.


tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometurukometna reprezentacija hrvatskerukometna reprezentacija nemačkeRukometna reprezentacija RusijeRukometna reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara