Najnovije vesti

Najviše komentara

Kladionica vesti

/ Izvor: mozzartsport.com

MOK podržao "najžešće" sankcije ruskom sportu

Vreme čitanja teksta: 2 minuta

Po svemu sudeći utakmice Eura 2020. i finale Lige šampiona 2021. neće biti održane u Sankt Peterburgu

MOK podržao "najžešće" sankcije ruskom sportu

Skandal oko novih malverzacija, to jest manipulacija sa podacima moskovske antidoping laboratrije iz januara tekuće godine po svemu sudeći žestoko će koštati ruski sport. Naime, nakon što je Međunarodna antidoping agencija sinoć objavila zabrinjavajuću pretnju sankcijama, ubrzo se oglasio Međunarodni olimpijski komitet koji je pružio punu podršku.

"MOK najstrožije osuđuje akcije odgovornih za manipulisanje podacima moskovske laboratorije pred njihovo slanje WADA-i u januaru 2019. Flagrantna manipulacija je atak na kredibilitet samog sporta i uvreda za sportski pokret širom sveta. MOK će podržati najžešće sankcije za sve odgovorne za ovu manipulaciju", stoji na početku saopštenja.

Kako sada stvari stoje, loše se piše ruskom sportu, toliko loše da je predsednik Vladimir Putin odlučio da prezume stvar u svoje ruke sazvavši sastanak sa predsednicima skoro svih sportskih saveza, pre svega onih koji mogu biti upleteni u ovaj problem koji je počeo još 2014. na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Taman kada se mislimo da je taj problem rešen, stigli su novi podaci da se nastavilo po starom u moskovskoj laboratoriji, te je Rusija ponovo, zbog neodgovornih i previše ambicioznih pojedinaca, na "optuženičkoj klupi". A što je najgore, ponovo će nagore proći oni koji su najmanje krivi - sami sportisti.

Ruskim sportistima, funkcionerima i sportu uopšte sada po svemu sudeći sledi opšta izolacija do 2025. godine, to jest završetka olimpijskog ciklusa koliko je predviđeno da traje kazna. Između ostalog, ove sankcije znače da u Rusiji neće smeti u tom periodu da se održavaju velika međunarodna sportska takmilčenja, što može da ugrozi, i Euro 2020, kao i finale Lige šampiona godinu kasnije.

Kako sada stoje stvari, veća je šansa da Sankt Peterburg, to je Gasprom arena izgube domaćinstvo, nego da im ostane. Naime, WADA (Međunarodna antidoping agencija) je veoma profesionalno odradila celu istragu u kojoj su čak učestvovali i forenzički stručnjaci, pošto je priča veoma ozbiljna i potencijalno zapaljiva. Rusiji se s razlogom stavlja na teret to što još nije u potpunosti izašla iz prethodnih sankcija, uzrokovanih manipulacjiom laboratorijskih uzoraka tokom ZOI 2014.

(Foto:  Reuters)

Komentari 0

Veličina slova

Ostale vesti

Uživo
Najava mečeva