Nemanja Ilić, Dejan Milosavljev, Lazar Kukić, Petar Đorđić i Mijajlo Marsenić (©Mozzart Sport/Rastko Šurdić)
Nemanja Ilić, Dejan Milosavljev, Lazar Kukić, Petar Đorđić i Mijajlo Marsenić (©Mozzart Sport/Rastko Šurdić)

Skener Srbije: Milosavljev i Kukić lideri, treba nam X faktor kao što je bio Milosavljević na SP

Vreme čitanja: 6min | čet. 11.01.24. | 09:02

Popularni Banda i stameni središnji deo odbrane Orlova, uz asa Dinama iz Bukurešta kao lokomotivom napada drže ključeve uspeha. Miloš Kos, Uroš Kojadinović i Uroš Borzaš mogli bi da zamene levog beka Ademar Leona iz Katovica 2023. Treba nam i raspucani Petar Đorđić, Miloš Orbović i Predrag Vejin, uz uvek pouzdana krila i elitne pivotmene

Ono što sam video na početku ovih priprema, od prvog treninga, je nešto specijalno unutar tima. Više nego ikada verujem u našu odbranu i golmane“, rekao je selektor Toni Đerona za Mozzart Sport pred put u Španiju na pripremni turnir pred start Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Koliko može Srbija i dalje je nepoznanica, ali imamo čemu da se nadamo. Prošle godine je napravljen lep rezultat, 11. mesto u Katovicama na SP nije bio neuspeh, a imali smo mnogo problema. Od tri desna beka, šampionat je završio samo Miloš Orbović. Predrag Vejin i Jovica Nikolić su se povredili, nismo imali ni Dejana Milosavljeva u prve dve utakmice, od kojih ključnu protiv Nemačke u drugom kolu prve runde, kada smo poraženi golom razlike.

Izabrane vesti

Sada su svi zdravi, bilo je problema tokom priprema, ali povrede su sanirane, u boj za Keln se ide spremno. Dejan Milosavljev se nameće kao ključna figura u našem timu. Popularni Banda imao je polusezonu iz snova, branio je fantastično za Fukse Berlin i u Bundesligi i Ligi Evrope. U Bukureštu protiv Dinama je imao čak 22 intervencije. Odbrana je u Katovicama bila slabiji deo tima, mnogo bolje je izgledao napad. Bio je tečan i protiv Nemačke veći deo meča i 40 minuta protiv Norveške. Tu je i Vladimir Cupara koji je prebrodio krizu od prošle godine, prijala mu je promena sredine, prelazak iz Vesprema u Dinamo iz Bukurešta.

Znamo da smo u središnjem delu odbrane jaki, da ima „mesa“. Mijajlu Marseniću, Draganu Pešmalbeku i Iliji Abutoviću priključio se Miljan Pušica koji je na pripremnom turniru u Španiji pokazao da će imati bitnu ulogu. Taj bedem ispred čuvara mreže, morao bi da bude naš glavni adut u Nemačkoj.

Većina naših bekova ne igra odbranu. Lazar Kukić i Petar Đorđić moraju da se menjaju, mada postoje periodi igre kada će i njih dvojica morati da ostanu na terenu. I Miloš Kos u Zagrebu igra pre svega napad, Uroš Borzaš se popravlja u tom segmentu igre. Teško će Đerona moći da promeni dvojicu, mora brzo da se vraća nazad. Ne smeju rivali da nas pretrče, pre svega Islanđani sutra (18.00), dok nam stil igre Mađarske i Crne Gore, mnogo sporiji, više odgovara.

Petak, 18.00: (1,30) Island (9,00) Srbija (4,40)

Videlo se u Katovicama kako Norvežani umeju da kažnjavaju svaku tehničku grešku, sporu zamenu...Potrebni su nam i golovi sa distance Petra Đorđića, Miloša Orbovića i Predraga Vejina koji su imali povrede pre EP, sigurno nisu na 100 odsto, ali njihovo iskustvo dobro će da dođe u prelomnim trenucima.

Na Lazaru Kukiću je velika odgovornost u Minhenu, verovatno veća nego prošle godine u Katovicama. U Poljskoj je imao Stefana Dodića da mu „diše za vratom“, kada treba da odmori, da se promeni ritam. Sada je od narednog leta igrač PIK Segeda ostao jedini klasičan srednji bek. Može to da odigra i Marko Milosavljević, mada je novi igrač Nanta (od naredne sezone) više levi.

Za nešto više u Minhenu treba nam i X faktor kao što je bio Marko Milosavljević u Katovicama. U finišu šampionata planete, posebno u poslednjem meču protiv Holandije, bio je pravo otkrovenje Tonija Đerone. Od nekog od koga se očekuje da bude pre svega oslonac u odbrani, pokazao je još uvek igrač Adema Leona da može da bude perjanica i u napadu. Pravi je „univerzalni vojnik“ Tonija Đerone. Nije mu strana ni pozicija desnog beka koju je igrao u Katovicama kada je Miloš Orbović ostao usamljen na toj poziciji. Šteta što je pauzirao tri nedelje zbog povrede, što nije prošao kompletan pripremni period.

Miloš Kos, Uroš Borzaš i Uroš Kojadinović, iako najmlađi, mogli bi da preuzmu tu ulogu koji je imao Milosavljević pre godinu dana. Kos je pokazao u Zagrebu da mu ne fali hrabrost, da im „herca“ da šutira kada je gusto, da preuzme odgovornost kada se lomi. Ima samo 21 godinu, ali već pokazuje liderske osobine. Veruje mu Đerona, mogao bi momak iz Kozarske Dubice da „zapali“ Minhen.

Kojadinović je briljirao na početku sezone u dresu Partizana, bio najdominantniji igrač našeg prvenstva, dugo je bio tu negde oko reprezentacije, ali nikada deo nje do aprila prošle godine, a sada je konačno dočekao „pet minuta“. Dokazao je da može da bude snaga na desnom beku. Drugačiji je tip igrača u odnosu na Predraga Vejina i Miloša Orbovića „laganiji“ je, brzih nogu, ima česte promene pravca, neugodan je za čuvanje. Videlo se u Španiji na turniru u Granoljersu da ima rukometne inteligencije, da je spremam za glavnu ulogu iako mu sigurno fale jake utakmice kojih nije imao previše u crno-belom dresu. Prelaskom u Tuluz u jaku francusku ligu od juna sigurno će da ubaci bar u jednu brzinu više.

20.30: (1,20) Norveška (11,0) Poljska (5,60)

Urošu Borzašu je ovo treće veliko takmičenje u dresu Srbije. Na momente pokazuje raskošni talenat. Bomba u Novom Sadu protiv Norveške za pobedu u kvalifikacijama za EP pokazala je da momak iz Ade može mnogo. Letos je u intervjuu za Mozzart Sport u Doboju tokom TV turnira šampiona rekao da ne želi više da mu karijera bude kao rolerkoster, da želi da igra dobro u kontinuitetu, a ovaj šampionat je idealan za to.

Krila nikada nisu bila sporna. Braća Ilić, Nemanje i Vanja na levom i Bogdan Radivojević i Vukašin Vorkapić na desnom su se dokazali. Radivojević je bio nepogrešiv sa sedam metara u Granoljersu, što može da bude veoma važno, jer ćemo sigurno imati od četiri do pet penala po meču. Tandem pivotmena Srbije je svetska klasa. Dragan Pešmalbek i Mijajlo Marsenić su u Top 10 u Evropi. Imaće značajne uloge i u odbrani, podeliće minutažu i u napadu, a Đerona je probao i nekoliko akcija sa obojicom na crti. Ko god od njih bude na terenu, tu ne bi trebalo da bude problema.

Ovaj tim je prošao zajedno tri godine, pobedili smo Norvešku, Švedsku, Francusku, Sloveniju dvaput. Momci su spremni da se bori za nešto veliko i vreme je da se to desi ove godine“, poruka je selektora Tonija Đerone.

18.00: (1,17) Slovenija (12,0) Farska Ostrva (6,25)

Neka bude i treća sreća. Prethodna dva velika takmičenja otvorili smo pobedama, u Segedinu protiv Ukrajine, u Katovicama protiv Alžira, a sutra nas čeka najteži rival u grupi, Island. Trijumf otvara vrata raja, verovatno prenošenje dva boda u narednu rundu i onda „fajt“ sa supersilama Francuskom, Španijom, Hrvatskom i domaćinom Nemačkom za to nešto veliko...


EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – 1. KOLO

Sreda

GRUPA A (DISELDORF)

Francuska - Makedonija 39:29 (17:13)

Nemačka - Švajcarska 27:14 (13:8)

Četvrtak

GRUPA D (BERLIN)

18.00: (1,17) Slovenija (12,0) Farska Ostrva (6,25)

20.30: (1,20) Norveška (11,0) Poljska (5,60)

GRUPA E (MANHAJM)

18.00: (1,03) Holandija (20,0) Gruzija (16,0)

20.30: (1,01) Švedska (25,0) BiH (22,0)

GRUPA F (MINHEN)

18.00: (1,12) Portugalija (13,0) Grčka (7,75)

20.30: (1,03) Danska (20,0) Češka (16,0)

Petak

GRUPA B (MANHAJM)

18.00: (1,25) Austrija (10,0) Rumunija (4,90)

20.30: (1,30) Španija (9,00) Hrvatska (4,40)

GRUPA C (MINHEN)

18.00: (1,30) Island (9,00) Srbija (4,40)

20.30: (1,20) Mađarska (11,0) Crna Gora (5,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024Rukometna reprezentacija SrbijeLazar KukićMijajlo MarsenićPetar ĐorđićNemanja Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara