Džu Džu Šuster Smit uhvatio tačdaun pas za pobedu Stilersa (©Reuters)
Džu Džu Šuster Smit uhvatio tačdaun pas za pobedu Stilersa (©Reuters)

Čudesni preokret Stilersa, Pekersi na snežnom Lembo fildu počistili Tajtense, Džeksonvil ima prvog pika na draftu (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | pon. 28.12.20. | 02:20

Kolo pre kraja ligaškog dela sezone u NFL šampionatu i dalje ostaje otvorenih sedam mesta u plej-ofu. Pobedu kola ostvario je Pitsburg na Hajnc fildu protiv Indijanapolis Koltsa. Džetsi iznenadili i Klivlend, vezali i drugu pobedu i timu sa Floride prepustili koledž senzaciju Trevora Lourensa

Uzbudljiv pretposlednji vikend "preko bare" otklonio je neke dileme, ali one najvažnije nije. Naredne nedelje pada odluka o preostalih sedam mesta u plej-ofu. Sigurni su: Kanzas Siti Čifsi, Pitsburg Stilersi, Bafalo Bilsi iz AFC-a i Grin Bej Pekersi, Nju Orleans Sejntsi, Sijetl Sihoksi i Tampa Bej Bakanirsi iz NFC-a.

Šampion Kanzas je tesnom pobedom protiv Atlante sa 17:14 na Erouhedu overio prvo mesto u Američkoj fudbalskoj konferenciji (AFC) i imaće slobodan prvi vikend doigravanja, a i naredne nedelje glavni trener Čifsa Endi Rid moći će da odmara najbolje igrače.

Izabrane vesti

Pitsburg je u jednom od derbija kola pobedio na Hajnc fildu Indijanapolis sa 28:24 i kolo pre kraja obezbedio prvo mesto na Severu AFC-a i prednost domaćeg terena u „vajl kard rundi“. Bio je to prvi trijumf Stilersa posle tri vezana poraza. U prvih 30 minuta Koltsi su dominirali, vodili su sa 21:7, u nastavku su poveli sa 24:7, ali je onda usledio sjajan finiš Čeličnih.

Ben Rotlisberger je upalio iskru tačdaun pasom sa centra ka rukiju Čejsu Klejpulu za smanjenje rezultata na 14:24. Ušla je tada "voda u uši" Filipu Riversu i drugovima, odbrana je zaustavila do tada odlični napad gostiju, a Big Ben je nastavio da rešeta defanzivu gostiju. Tajt end Erik Ibron i risiver Džu Džu Šuster Smit su postigli po tačdaun, za veliki preokret. Imali su Koltsi poslednji napad za pobedu, ali na 30 jardi do end zone Stilersa, domaćin je zaustavio četiri pokušaja Riversa. Koltsi su ovim prazom doveli u pitanje plasman u plej-of.

Grin Bej je na snežnom Lembo fildu pregazio Tenesi sa 40:14 i ostao na prvom mestu Nacionalne fudbalske konferencije (NFC). Pekersi su na temperaturi ispod nule pobedili Tajtense njihovim glavnim oružjem, igrom trčanjem. Iznenađenje po goste iz Nešvila bio je treći raning bek Siraša Ej Džej Dilon koji je imao istrčana dva tačdauna za 124 jardi. Zasenio je Derika Henrija, najboljeg raning beka lige, koji je imao za njega, skromnih 98 jardi iz 23 pokušaja. Eron Džons je dodao 94 jardi iz samo 10 nošenja. Eron Rodžers je bio sjajan. Bacio je četiri tačdauna pasa, od toga tri ka Devonteu Adamsu, a kompletirao je 22 od 27 pokušaja. Imao je sjajni kvoterbek i presečenu loptu u finišu utakmice, tek petu u šampionatu. Sa nova četiri tačdauna pasa stigao je do brojke od 44 u ovom šampionatu i postao je prvi favorit za laskavu nagradu MVP lige.

Vodili su Pekersi sa 19:0, ali su gosti uneli neizvesnost na kratko, krajem druge i početkom treće četvrtine. Sa dva tačdauna su smanjili na 19:14, ali je stigao brz odgovor od raspucanh domaćina. Dilon i Džons su bili fantastični u igri po zemlji, a sve je krunisao Adams koji je sa 17 tačdauna na prvom mestu u ligi, dva više od Tajrika Hila, asa Kanzas Siti Čifsa. Kvoterbek Tenesija Rajan Tenehil nije imao svoj dan. Bacio je dve presečene lopte.

U AFC-u čak pet timova – Baltimor, Indijanapolis, Klivlend, Tenesi i Majami imaju skor 10-5, a u plej-ofu ima mesta za četiri franšize. Jedna će da ispadne iz borbe za trofej Vinsa Lombardija naredne nedelje. Braunsi koji su došli u Njujork desetkovani bez zaraženih igrača korona virusom, od kojih skoro svi risiveri, nisu mogli ništa proitv Džetsa (16:23) koji su vezali i drugu pobedu posle skora 0-13. Sada je jasno da će Džeksonvil da ima prvog pika na draftu, a to mesto je gotovo izvesno rezervisano za koledž senzaciju Trevora Lourensa od koga Ameri očekuju velika dela. Džeguarsi su razbijeni na Flordi od Čikaga – 17:41. Bersi sada imaju šansu za plej-ofu, ali u poslednjem kolu na Soldžer fildu moraju da pobede ljute divizijske rivale sa Severa NFC-a Grin Bej Pekerse.

Sijetl je naneo drugi poraz u nizu Remsima – 20:9 i obezbedio prvu poziciji na Zapadu NFC-a i prvi meč nokaut faze plej-ofa na svom stadionu. U tvrdom meču u nastavku se razigrao Rasel Vilson. Prvo je istrčao tačdaun, a na dva i po minuta pre kraja bacio pas u end zonu tima iz Los Anđelesa ka Džejkobu Holisteru i to je bio kraj nadanja za goste. U poslednjem kolu će Remsi i Kardinalsi u direktnom dvoboju da odluče o putniku u plej-ofu. Kvoterbek Remsa Džered Gof je u poslednjoj četvtini imao problem sa povredom prsta, nije mogao da baci duge lopte, pa je četa Šona Mekveja u lošem nizu u finišu šampionata, ali i dalje imaju šansu da u poslednjem kolu izbore doigravanje posle godinu dana pauze.

Dalas je ostao u borbi za plej-ofu posle ubedljive pobede na AT&T stadionu protiv Filadelfije sa 37:17. U poslednjem kolu Kaubojsi moraju da pobede Džajantse u Njujorku, ali i da čekaju poraz Vašingtona u Filadelfiji. Ekipa iz prestonice je poražena od Karoline na svom terenu sa 13:20, ali je i dalje na prvom mestu. Bez povređenog kvoterbeka Aleksa Smita, koji je preskočio i drugi uzastopni meč, četa Rona Rivere nije mogla ništa. Mladi Dvejn Heskins je opet razočarao. U nastavku je zamenjen, a na teren je izašao i četvrti kvoterbek ove sezone Tejlor Hajnike koji je uspeo da postigne prvi tačdaun u karijeri u poslednjoj četvrtini.

Heskins je verovatno i zapečatio sudbinu u dresu Vašingtona i mogao bi da bude otpušten. Očekuje se da će iskusni kvoterbek Smit da se oporavi za nedelju i poslednji meč ligaškog dela šampionata. Vašingtonu odgovara i nerešen rezultat za plej-of i prvo mesto u najslabijoj diviziji u ligi, Istoku NFC-a. Filadelfija i Njujork Džajantsi više nemaju ni matematičke šanse za plej-of.

Ruki kvoterbek Džastin Herbert vodio je Čardžerse do šestog trijumfa u NFL šampionatu. Tim iz Los Anđelesa je u neizvesnoj završnici pobedio Denver Bronkose sa 19:16. Mladi vođa napada domaćina sa 28 tačdaun pasova srušio je rekord za nekog novajliju u ligi i najavio da su Čardžersi iz još jedne tmurne sezona dobili franšiznog kvoterbeka za narednu deceniju.

Baltimor je bio ubedljiv protiv Džajantsa na svom terenu sa 27:13 i ukoliko pobedi Sinsinati u poslednjem kolu Lamar Džekson i drugovi sigurno će da izbore plasman u plej-of, ali Rejvensi neće biti domaćini u prvoj rundi kao što su bili prethodne dve godine. Posle dve godine dominacije Baltimora, Stilersi su osvojili čelo Severa AFC-a.

NFL – 16. (PRETPOSLEDNJI) VIKEND

Petak

Nju Orleans Sejnts - Minesota Vajkings 52:33 (14:7, 10:7, 7:13, 21:6)

Subota

Detroit Lajons - Tampa Bej Bakanirs 7:47 (0:13, 0:21, 7:13, 0:0)

Arizona Kardinals - San Francisko Fortinajners 12:20 (3:7, 3:0, 0:7, 6:6)

Nedelja

Las Vegas Rejders - Majami Dolfins 25:26 (7:3, 6:3, 3:7, 9:13)

Baltimor Rejvens – Njujork Džajants 27:13 (14:0, 6:3, 0:3, 7:7)

Hjuston Teksans – Sinsinati Bengals 31:37 (3:7, 7:3, 14:14, 7:13)

Džeksonvil Džeguars – Čikago Bers 17:41 (3:7, 7:6, 0:21, 7:7)

Kanzas Siti Čifs – Atlanta Falkons 17:14 (0:0, 7:7, 0:0, 10:7)

Njujork Džets – Klivlend Brauns 23:16 (7:3, 6:0, 7:7, 3:6)

Pitsburg Stilers – Indijanapolis Kolts 28:24 (0:7, 7:14, 7:3, 14:0)

Los Anđeles Čardžers – Denver Bronkos 19:16 (3:0, 10:0, 0:3, 6:13)

Vašingoton Fudbol tim – Karolina Panters 13:20 (0:6, 3:14, 3:0, 7:0)

Dalas Kaubojs – Filadelfija Igls 37:17 (3:14, 17:3, 10:0, 7:0)

Sijetl Sihoks – Los Anđeles Rems 20:9 (0:3, 6:3, 7:0, 7:3)

Ponedeljak

Grin Bej Pekers - Tenesi Tajtens 40:14 (6:0, 13:7, 14:7, 7:0)

Utorak

02.15: (4,60) Nju Ingland Petriots (15,0) Bafalo Bils (1,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Sijetl SihoksBaltimor RejvensIndijanapolis KoltsPitsburg StilersNFLNFL ligaamerički fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara