Sanja Radosavljević (©Starsport)
Sanja Radosavljević (©Starsport)

Deža vi u Podgorici: Žestok otpor Srbije, sporna sudijska odluka presudila pobednika

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.03.24. | 19:39

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo rukometašica: Crna Gora i drugi put u tri dana bolja od naše selekcije – 26:25 (14:14). Protesti Uroša Bregara posle faula u napadu, 10 sekundi pre kraja

Novo odlično izdanje rukometašica Srbije, ali opet je malo falilo za iznenađenje. „Deža vi“ meča iz Zrenjanina, neizvesna utakmica većim delom meča, ali bolji finiš Crnogorki. Pobedom u Podgorici protiv tima Uroša Bregara sa 26:25 (14:14) pred 2.500 gledalaca, Crna Gora se plasirala na Evropsko prvenstvo krajem godine, dok našoj selekciji ostaje da u mečevima sa Turskom kod kuće i Bugarskom u gostima obezbedi plasman na kontinentalni šampionat.

Pre tri dana je Matea Pletikosić bila nezaustavljiva, a sada je igračica utakmica bila sjajan pivot Tatjana Brnović koja je bila fantastiča na crti. Crnogorke su imače čak osam sedmeraca, većinu je iznudila upravo rukometašica slovenačkog Krima, koja je sa sedam golova bila i najefikasnija na meču. Srbija je imala samo dva puta najstrožu kaznu i tu je bila prevaga.

Izabrane vesti

Napad Srbije je zakazao u poslednjih pet-šest minuta, kada se lomilo. Nismo imali rešenja za agresivnu odbranu domaćina. Posle 24:24, imali smo napad za vođstvo u 54. minutu, nismo iskoristili, a domaćin se odlepio na dva gola prednosti – 26:24. Pre toga je u nekoliko navrata Srbija ima dva pogotka prednosti, ali nošeni podrškom sa tribine pune dvorane u crnogorskoj prestonici, sedmoplasirana selekcija sveta je slavila u triler završnici.

Uspela je Anđela Janjušević da smanji na 26:25, 45 sekundi pre kraja, a onda drama. Bojana Popović je zatražila tajm-aut. Brzo je domaćin pogrešio, dosuđeno je probijanje, imala je Srbija napad za izjednačenje, kao u Zreanjanunu pre tri dana, ali onda sporna sudijske odluka Zorana i Davora Lončara. Suđeno je probijanje našem pivotmenu Katarini Bojičić kada je Jovana Jovović bila u izglednoj situaciji da donese veliki bod Srbiji.

Selektor Srbije Uroš Bregar je žestoko protestovao kod hrvatskog sudijskog para, a onda je ironično aplaudirao arbitrima. Dobio je samo žuti karton. Posle pauze od nekoliko minuta zbog protesta slovenačkog stručnjaka, domaćin je zadržao loptu i opet slavio golom razlike i overio plasman na EP, dva kola pre kraja kvalifikacija.

Osim Tatjane Brnović sa sedam golova, u pobedničkom timu istakle su se Matea Pletikosić i Dijana Mugoša sa po četiri, dok su Ivona Pavićević i Anastasija Marsenić dale po tri pogotka. Marina Rajčić je imala pet odbrana, a Armel Atingre četiri.

Kod Srbije, Sanja Radosavljević, Jovana Jovović i Anđela Janjušević su postigle po pet pogodaka, a Katarina Bojičić je tri puta zatresla mrežu domaćina. Moli Kubuna je zaustavila osam udaraca Crnogorkama.

Ono što raduje je da tim Uroša Bregara napreduje, da je mnogo bolji nego krajem prošle godine na Svetskom prvenstvu kada je zabeleženo pet poraza i pobeda nad autsajderom Čileom. Šteta što dobra igra u dvomeču sa sedmom selekcijom sveta nije nagrađena bar bodom, ali plasman na Evropsko prvenstvo ne bi trebalo da se dovede u pitanje.

Zbog povrede za Srbiju nije bilo kapitena, golmana Jovane Risović, koja je gledala meč sa tribina, ali je mlada Moli Kubina obavila dobar posao u Podgorici.

Evropsko prvenstvo biće održano od 28. novembra do 15. decembra 2024. godine u Austriji i Švajcarskoj.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠICA – 4. KOLO

GRUPA 6

Nedelja

Turska – Bugarska 38:13 (19:7)

Crna Gora – Srbija 26:25 (14:14)



tagovi

Uroš BregarŽenska rukometna reprezentacija Crna Goraženska rukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara