Đurđina Jauković, bek Bresta (©AFP)
Đurđina Jauković, bek Bresta (©AFP)

Evropa dobija novog vladara: Slađana Pop Lazić udara na norveški Drim tim

Vreme čitanja: 2min | ned. 30.05.21. | 10:51

Finale Lige šampiona za rukometašice: Brest u polufinalu eliminisao trostrukog uzastopnog prvaka Starog kontinenta Đer, a rival francuskom timu u Budimpešti je superjaki Vajpers Kristijansand za koji igraju legendarne Katrin Lunde, Hajdi Loke i Nora Merk

Skinuta je trogodišnja vladavina Đera, najboljeg ženskog rukometnog kluba Evrope u prethodnoj deceniji, osvajača pet titula u Ligi šampiona u prethodnih osam godina. Stari kontinent dobija novog vladara – Brest ili Vajpers Kristijansand? Dve koncepcije, dve sile, dva šampiona svojih zemalja, Francuske i Norveške.

Srbija će imati predstavnika danas (18.00) u Budimpešti u velikom finalu, a to je nekadašnja srpska reprezentativka Slađana Pop Lazić, koja brani boje Bresta. Tim iz Bretanje je u polufinalu skinuo krunu Đeru, a Srpkinje je dala veliki doprinos iznenađujućem trijumfu posle boljeg izvođenja sedmeraca, postigla je četiri gola.

Izabrane vesti

Brest je ove sezone napravio bum, prvo je stigao do istorijske titule u Francukoj, skinuo dugogodišnju vladavinu Meca, a sada se timu iz Bretanje pruža prilika za krunom u Evropi. Prva zvezda ekipe je fantastična Slovenka Ana Gros, najboji strelac Lige šampiona. On je dosad postigla 128 golova, čak 13 više od Rumunke Kristine Neagu koje neema na završnom turniru evro elite u prestonici Mađarske.

18.00: (1,95) Brest (11,0) Vajpers Kristijansand (2,15)

Vajpers Kristijansand je norveški Drim tim. Već godinama je u vrhu evropskog rukometa, vratio je u svoje redove proslavljene igračice ove zemlje – Katrin Lunde, najboljeg golmana svih vremena (inače srpska snajka, izabranica srca nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Nikole Trajkovića), zatim Hajdi Loke, Noru Merk...

Protiv moskovskog CSKA u subotnjem polufinalu na golu je blistala Lund sa 15 odbrana. Iako je napunila 41 godinu i dalje je jedna od najboljih na svetu. U napadu fantastična je bila nova zvezde norveškog rukometa Hani Rejštad koja je Ruskinjama dala čak 10 golova.

Katrin Lunde (©AFP)Katrin Lunde (©AFP)

Očekuje se neizvestan meč dve ekipe približnih kvaliteta. Ovi timovi odigrali su dve utakmice pre tri godne u četvrtfinalu Evropske lige i tada je norveški klub bio bolji. Na svom terenu je pobedio sa 26:17, a u gostima je poražen sa 34:29.

Đer u utešnoj borbi za treće mesto (15.15) iga sa debitantom na završnom turniru, ruskim prvakom CSKA iz Moskve i ima ulogu favorita.

15.15: (1,22) Đer (11,0) CSKA Moskva (5,20)

U subotu je EHF na osnova glasanja medija i navijača izabarao idealnu postavu ovosezonske Lige šampiona. U najboljoj sedmorci nema srpskih rukometašica. Na golu je Francusknja Amadnin Lejno iz Đera, na levom krilo Crnogorka Majda Mehmedović iz Budućnosti, na levom beu Rumunka Kristina Neagu iz ĆSM Bukurešta, na srednjem beku Norvežanka Stine Oftedal iz Đera, najbolji desni bek je Nora Merk iz Vajpersa, desno krilo je Viktorija Lukač iz Đera, a pivot Pauleta Fopa iz francuskog Bresta.

Najbolji defanzivac Lige šampiona je legendarna Brazilka Eduarda Amorim Taleska, najbolja mlada rukometašica je Hani Rajštad iz Vajpers Kristijansanda, dok je najbolji trener Ole Gustav Gještad iz finaliste Lige šampiona, Vajpersa.

LIGA ŠAMPIONA ZA RUKOMETAŠICE

Nedelja

FINALE

18.00: (1,95) Brest (11,0) Vajpers Kristijansand (2,15)

ZA TREĆE MESTO

15.15: (1,22) Đer (11,0) CSKA Moskva (5,20)

***kvote su podložne promenama


tagovi

EHF Liga šampionaLiga šampiona za rukometašiceŽRK VajpersŽRK Brest

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara