Milan Golubović (©RK Vojvodina)
Milan Golubović (©RK Vojvodina)

Golubov(ićev) let, novi adut evropske Voše

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.11.23. | 10:20

Desni bek Lala odigrao najbolji meč u crveno-belom dresu, nadoknadio odsustvo Milana Milića i dokazao da na njega trener Boris Rojević može ozbiljno da računa u nastavku sezone

Voša je na pragu istorije, druge faze Lige Evrope, borbe za nokaut fazu drugorangiranog takmičenja na Starom kontinentu.

Meteorski uspon čete Borisa Rojevića nastavljen je i u Španiji. Poljuljani su bili crveno-beli rukometaši posle poraza na Slanoj bari od Logronja La Riohe pre sedam dana (24:25), kada su ostali bez teže povređenog potencijalnog reprezentativca Srbije Milana Milića (čeka ga operacija prednjeg ukrštenog ligament kolena i pauza do kraja sezone).

Izabrane vesti

Uz Aleksandrovčanina, nije bilo ni Slovenca Gregora Ocvirka. Pribojavali su se u redovima srpskog šampiona kratke rotacije na spoljnim pozicijama, ali su bekovi odigrali fantastično kada je bilo najpotrebnije. Boris Puhovski je bio motor, Mohamed Aziz Aidi je bio raspucan u prvom poluvremenu, kada je odlepio Novosađane na tri-četiri gola razlike. Golman Andrej Trnavac je činio čuda na golu, branio zicere domaćinima, ali slava pripada levorukom Milanu Goluboviću.

Dok se od Puhovskog, Trnavca i Aziz Aidija očekivalo da nose Lale, uz već standardno dobrog mladog pivotmena Luku Rogana i defanzivne specijaliste Miljana Pušice i Miljana Vukovljaka, u prvi plan je iskočilo letošnje pojačanje iz Pančeva.

Desni bek Lala, jedini na toj poziciji, pokazao je da je kriza prošlost. Mučio se dugo. Od TV turnira šampiona u Doboju videlo se da mu fali rutina, samopouzdanje. Kada je bilo najvažnije, posle Milićeve povrede, pokazao je da na njega Rojević može da se osloni. Postigao je šest pogodaka u Logronju, hrabro ulazio u duelu, preuzimao odgovornost u trenucima kada je napad zatajio, kada je trebalo da se “izmisli” gol.

I pre sedam dana u Novom Sadu, solidno je odigrao posle povrede nekadašnjeg rukometaša Nanta, dobru formu najavio je sa sedam pogodaka protiv Vranja u Vrbasu u petak, ali meč u Španiji siguno mu je najbolji u crveno-belom dresu. Novi adut Lala u Ligi Evrope.

18.45: (1,75) Olborg (8,00) Kil (2,45)

Golubović je proteklog leta pojačao Vojvodinu. Pažnju na sebe skrenuo je igrama u pančevačkom Dinamu. Ima samo 23 godine, vreme radi za njega. Sa Srbijom ima bronzu na Mediteranskim igara prethodne godine. Povreda metatarzalne kosti krajem prošle godine na pripremama razvojnog tima Srbije usporila mu je karijeru. Nekoliko meseci je bio u autu, vratio se u redove Pančevaca krajem prošle sezone, ali videlo se da je dugo odsustvo ostavilo traga. Nije bio ni bleda senka igrača iz prvog dela šampionata, kada je sa Danilom Radovićem nosio igru Dinama.

Vojvodina ga je kaparisala još prethodne zime, u njemu su videli idealnog Milićevog partnera na poziciji desnog beka, drugačijeg tipa od Aleksandrovčanina koji je klasičan šuter. Proradio je u pravom trenutku, kada je Rojević ostao samo sa jednim levorukom bekom. Videćemo da li će Voša posegnuti za pojačanjem narednih dana na deficitarnoj poziciji.

Sličan peh Vojvodina je imala i u finišu prošle sezone, kada je bez ijednog desnog beka stigla do sva tri tofeja. Malerozni Milić je polomio ruku u polufinalu plej-ofa u Pančevu, pa je Rojević ostao bez levorukog rukometaša, morao je trofejni stručnjak da traži nova rešenja. Pre toga, iz kluba je otišao Hrvat Marin Buneta, koji nije opravdao očekivanja. Darko Milenković je pomogao na beku, minute na toj poziciji su imali i Mohamed Azz Aidi i Srđan Milić, pa rezultati nisu trpeli, osvojila je Voša duplu krunu i prigrlila prvi evropski trofej u istoriji, EHF kup.

Top 16 kuca na vrata Slane bare, potreban je još samo bod, a prva meč lopta je u utorak, kada u Novi Sad dolazi skopski Alkaloid, najslabiji tim u Grupi F. Čuveni Flensburg, nekadašnji šampion Evrope, najverovatnije će gostovati sledeće godine u Srpskoj Atini.

Sada se Lalala otvaraju vrata raja. Ako ne bude bilo iznenađenja protiv Alkalodia, u Danskoj početkom narednog meseca, Voša će igrati za prenošenje sva četiri boda. Dva su već sigurna posle pobede nad Silkeborgom u Novom Sadu u drugom kolu. Flensburg, najbolji klub u Grupi E, siguran je rival naredne godine, a verovatno će to biti i švajcarski šampion, Kadeten Šafhauzen, kome, kao i desetostrukom uzastopnom šampionu Srbije, treba bod u naredna dva kola za drugo mesto ispred norveškog vicešempiona Elveruma.

Ne samo da će Vojvodina 99 odsto da igra Top 16 Lige Evrope nego može i do nokaut faze. Naime, tri od četiri kluba idu dalje. Pobednik novoformirane grupe ide direktno u četvrtinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani tim da igra plej-of za plasman među osam najboljih u Ligi Evrope.

Konačno, posle godina tame i tavoranje, imamo klub koji je konkurentan u Evropi. Možda za nekoliko godina, uz veća ulaganja, u Novom Sadu budemo gledali i Ligu šampiona.



tagovi

RK VojvodinaRukometna Liga EvropeBoris RojevićMilan Golubović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara