Odbojkaši Srbije (©CEV)
Odbojkaši Srbije (©CEV)

Kovačevi Orlovi brane evropski tron, napadi na Srbiju sa svih strana

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.09.21. | 14:02

Evropsko prvenstvo za odbojkaše, koje se igra u Poljskoj, Estoniji, Finskoj i Češkoj, počinje danas, a naša selekcija prvi meč igra u četvrtak sa Belgijom (20.30)

Nije ove godine 1. septembar rezervisan samo za polazak u školu, već i za početak Evropskog prvenstva za odbojkaše. Takmičenje na kom će reprezentativci Srbije pokušati da sačuvaju evropske krune, koje su im na glave stavljene 2019. godine u Parizu, počinje danas i trajaće do 19. septembra. Kovačevi momci ovog leta nisu učestvovali na Olimpijskim igrama, pa na šampionat Starog kontinenta stižu gladni velikih i jakih utakmica. Odigrali su u junu Ligu nacija, a potom sve karte bacili na pripremu za Evropsko prvenstvo, koje za njih počinje u četvrtak od 20.30 utakmicom protiv Belgije.

Baš kao i godinama unazad, i pred ovo takmičenje odbojkaša teško je proglasiti jednu ekipu za najvećeg favorita, ili uopšte prognozirati sigurne polufinaliste. Pre dve godine među četiri najbolje ekipe su se našle Srbija (zlato), Slovenija (srebro), Poljska (bronza) i Francuska. Pre četiri godine to su bili sledeći timovi: Rusija (zlato), Nemačka (srebro), Srbija (bronza) i Belgija. Naša reprezentacija je jedina povezala dva polufinala i dve medalje na EP. Sada Francuzi počinju šampionat kao olimpijski šampioni, Rusi stižu kao vicešampioni iz Tokija, Poljaci su aktuelni svetski prvaci... Italijani su igrali četvrtfinale OI, Ukrajinci su u naletu, Belgija uvek zna da zapreti... Sve te ekipe dolaze sa velikom željom da Srbiju skinu sa trona.

Izabrane vesti

Prva faza Evropskog prvenstva odigraće se u četiri zemlje – Poljskoj, Finskoj, Estoniji i Češkoj. Učestvuju 24 ekipe koje su podeljene u četiri grupe. Svaka će odigrati po pet utakmica, posle čega će po četiri najbolja tima (ukupno 16) nastaviti borbe u osmini finala. U Češkoj i Poljskoj će se igrati osmina i četvrtfinale, a Katovice će biti domaćin polufinala i mečeva na kojima će se voditi bitka za medalje.

GRUPA A (Krakov) – Poljska, Srbija, Belgija, Ukrajina, Grčka, Portugal

Grupa A na prvi pogled može da se proglasi za najjaču i u njoj su zagarantovane zanimljive odbojkaške predstave. Tu su svetski šampioni Poljaci i evropski prvaci Srbi. Domaćin će pokušati što pre da zaboravi ispadanje u četvrtfinalu Olimpijskih igara od Francuza (2:3) i da iskoristi podršku publike da bi došli do druge kontinentalne titule, posle osvajanja 2009. godine. Predvodiće ih svetske zvezde poput Vilfreda Leona, Mihaila Kubijaka, Bartoša Kureka... Srbija bi sa Atanasijevićem, Kovačevićem i Lisincem trebalo da im bude glavni rival za prvu poziciju. Za razliku od ostalih favorita za najviši plasman, naš tim je propustio Olimpijske igre, pa je samim tim potpuni prioritet nastup na EP. Belgija i Ukrajina će stajati prve u red da pomrse račune favoritima, a Portugal i Grčka će tražiti put ka nekim iznenađenjima.

SRBIJA OSVAJA EVROPSKO PRVENSTVO - 6,50!

GRUPA B (Ostrava) – Italija, Slovenija, Češka, Bugarska, Belorusija, Crna Gora

Italijani su zlatne medalje na EP osvajali šest puta, ali poslednju još 2005. godine. Dolaze u podmlađenom sastavu, bez Zajceva i Huantorene. Sa njima u ekipi su izgubili u četvrtfinalu Olimpijskih igrara, a sada će pokušati da odu korak dalje. Predvodiće ih dizač Simone Đaneli i zvezda u usponu Alesandro Mikjeleto (rođen 2001. godine). Na klupi je i novi selektor Ferdinando di Đorđi.

Česi žele na domaćem terenu da odu malo dalje nego na prethodnom EP kada su bili na 13. poziciji. Slovenci su poslednjih godina u usponu, o čemu dovoljni govori finale koje su 2019. igrali sa selekcijom Srbije. Za prolaz dalje će se boriti i Bugarska, koja nije ove godine mnogo pokazala u Ligi nacija, ali će zato stvari pokušati na krilima Cvetana Sokolova da popravi u Ostravi. Crna Gora i Belorusija će igrati rasterećeno, bez pritiska, sa željom da naprave neko iznenađenje i uguraju se u borbu za osminu finala.

Dogovor uspeh gradi (©CEV)Dogovor uspeh gradi (©CEV)

GRUPA C (Tampere) – Rusija, Holandija, Finska, Turska, Španija, Severna Makedonija

Rusija je prilikom žrebanja proglašena za ubedljivog favorita u ovoj grupi. Na Olimpijskim igrama je stigla do srebrne medalje, a sada neće nastupiti u najjačem sastavu. EP će propustiti korektori Maksim Mihajlov i Viktor Poletajev, kao i naknadno pozvani Anton Semješev i Denis Bogdan. Egor Kljuka će verovatno morati da se pomeri na poziciju korektora.

I u promenjenom sastavu Rusi su glavni pretedenti za prvu poziciju u grupi. Za prolazak u osminu finala nešto veće šanse od ostalih imaju Holandija, Finska i Turska, koju će predvoditi mladi i veoma perpektivni Adis Lagumdžija. Španija i Severna Makedonija će dati sve da pokažu da prognoze o prolasku među prve četiri ekipe nisu bile tačne.

SVE KVOTE ZA POBEDNIKA EVROPSKOG PRVENSTVA, POLJSKA PRVI FAVORIT

GRUPA D (Talin) – Francuska, Nemačka, Estonija, Letonija, Slovačka, Hrvatska

Selekcija Francuske se izdvaja kao najjači tim u grupi D, a ujedno i kao jedan od glavnih kandidata za zlatnu medalju. Ervin Ngapet će kao prva zvezda predvoditi ovaj tim, koji je popunjen veoma iskusnim i kvalitetnim odbojkašima. Osvojili su Olimpijske igre i na Evropskom prvenstvu će sigurno napasti zlato, koje su poslednji put uzeli 2015. godine.

Nemci se izdvajaju kao glavni rival olimpijskim šampionima u ovoj grupi. Te dve ekipe svi već vide na prve dve pozicije posle petog kola. Estonija će svoje šanse tražiti kroz igranje na domaćem terenu, a iz senke će vrebati Slovaci, Hrvati i Letonci.


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeSlobodan KovačEvropsko prvenstvo u odbojciep u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara