Boris Rojević, Žikica Milosavljević i Nenad Maksić (©MN Press, ©Shutterstock)
Boris Rojević, Žikica Milosavljević i Nenad Maksić (©MN Press, ©Shutterstock)

Kreće Superliga Srbije: Mogu li Partizan, Zvezda ili Metaloplastika da skinu krunu dominantnoj Voši?

Vreme čitanja: 8min | sub. 18.09.21. | 08:03

Rukometni šampionat naše zemlje broji 16 klubova, podeljen je u dve grupe. Lale osam godina na tronu. Pojačani crno-beli glavni rival Novosađanima, crveno-beli sa novim timom vrebaju iz prikrajka. Šapčani i Pančevci mogu da iznenade, niški Železničar u problemu, Rnići nose Zrenjanince

Srpski rukometni klubovi daleko su i od evropskog proseka. Nema rezultata na međunarodnoj sceni, Liga šampiona je svetlosnim godinama daleko od Srbije, čak je i Liga Evrope kao drugorangirano takmičenje na Starom kontinentu nemoguća misija za naše klubove. Ima li nade da će nekada trofejni sport da krene napred? Ove sezone klubovi su jači nego prethodnih godina.

Danas kreće Superliga Srbije u rukometu. Podeljena je u dve grupe sa po osam klubova. Za razliku od prethodne, na kraju sezone čak četiri tima napustiće elitno takmičenje. Na kraju prvog dela sezone, posle 14 kola, po četiri najbolja tima iz obe grupe izboriće plasman u plej-of, dok će se ostalih osam klubova boriti u plej-autu za opstanak. U plej-ofu svi postignuti rezultati i osvojeni bodovi se brišu, dok će u plej-autu bodovi iz prve faze da se prenose u drugu, a igraće se samo protiv onih timova iz druge grupe.

Izabrane vesti

Grupa A u kojoj su Vojvodina, Metaloplastika, Crvena zvezda, Dinamo iz Pančeva, Jugović, Novi Pazar, Obilić i Radnički iz Kragujevca je jača od Grupe B gde je Partizan prvi favorit za pol-poziciju, a rivale će imati u Dubočici, Mokroj Gori, Rudaru iz Kostolca, zrenjaninskom Proleteru, niškom Železničaru, subotičkom Spartaku i Šamotu iz Aranđelovca.

Titulu šampiona Srbije brani Vojvodina, koja će zajedno sa Partizanom biti predstavnik naše zemlje u regionalnoj SEHA ligi. Lale su prošle sezone dominantno stigle do osme uzastopne krune, sa svih 14 pobeda u plej-ofu. Partizan je bio drugi sa osam bodova manje, Metaloplastika treća, niški Železničar četvrti, Dinamo iz Pančeva peti...

NOVOSAĐANI OSTAJU PRVI FAVORIT ZA KRUNU

Rukometaši Vojvodine (©RK Vojvodina)Rukometaši Vojvodine (©RK Vojvodina)

Lale nisu uspele da se plasiraju u plej-ofu Lige Evrope posle eliminacije u dvomeču od favorizovanog Kadetena iz Šafhauzena i pored pobede u prvom meču sa 26:20 u Novom Sadu. Četi trenera Borisa Rojovića se daju najveće šanse da i ove sezone prva preseče vrpcu. Voša u sezonu ulazi jača. Nosioci igre - Nemanja Pribak, Mladen Šotić, Jovica Nikolić, Svetislav Verkić ostali su u Novom Sadu, a dovedena su tri inostrana pojačanja. Na golu srpskog prvaka stajaće reprezentativac Tunisa Amin Bedoui. On je branio boje svoje selekcije na Svetskom prvenstvu 2019. godine, sa Esperansom je osvojio prvenstvo i Kup Tunisa, a dva puta je bio učesnik Supergloba (nezvaničnog svetskog klupskog prvenstva) u Kataru.

Osim 28-godišnjeg golmana agilna uprava na čelu sa predsednikom Milanom Đukićem i direktorom Darkom Jevtićem dovela je ovog leta i dvojicu Slovenaca, pivotmena Nejca Žmavca i levog beka, nekadašnjeg igrača Vardara, Gregora Ocvirka. Novajlija je i desno krilo Aleksa Kljajić, Crvenčanin, koji je branio boje Crvene zvezde, Metaloplastike i niškog Železničara.

"Prelazni rok i dalje traje. Pratimo situaciji na tržištu. Zadržali smo gro ekipe, doveli smo dobra pojačanja i mislim da smo jači nego prošle sezone. Cilj su nam svi trofej u Srbiji. Naši najveći rivali, Partizan i Metaloplastika su se pojačali, pa ove sezone domaća liga bi trebalo da bude jača“, rekao je direktor kluba Darko Jevtić.

18.00: (6,25) Krim (12,0) Đer (1,17)

Bekovska trojka Novosađana – Ocvirk, Pribak i Nikolić je ubedljivo najbolja u ligi i biće udarna snaga na putu do devete krune u Srbiji. Voša je na jakom međunrodnom turniru u Doboju osvojila drugo mesto. U finalu je poražena od Zagreba, redovnog učesnika Lige šampiona.

Na startu takmičenje, Vojvodina danas (18.00) u dvorani na Slanoj bari dočekuje komšije iz Kaća, Jugović, koji se ove sezone vratio u elitni rang.

"Imamo jaku grupu, sigurno je kvalitetnija od grupe B. Čak šest ekipa vrlo podjednakih po kvalitetu bore se za četiri mesta. Mi kao i uvek prihvatamo ulogu favorita, ali smo svesni da to uvek moramo pokazati na terenu. Prvi meč u sezoni je uvek težak jer je otvaranje, nema se pravo na kiks, treba ozbiljno shvatiti protivnika i pobediti“, istakao je mladi stručnjak šampiona Srbije Boris Rojević.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

---------------------

Pivotmen Lala Aleksandar Kurteš igraće protiv bivšeg kluba.

"Drago mi je da igramo protiv Jugovića koji je dospeo u Superligu. Nekoliko nas su ponikli u tom klubu. Biće sigurno dobra utakmica. Naš zadatak je jasan, samo pobeda dolazi u obzir. Spremni smo za dugu i napornu sezonu i bodove ćemo skupljati na svakom meču počevši od ovog“, rekao je Kurteš.

SAVO MEŠTER STIGAO U ŠABAC, ZVEZDA VREBA IZ PRIKRAJKA

Savo Mešter (©MN Press)Savo Mešter (©MN Press)

U Grupi A posle Vojvodine najveće šanse se daju Metaloplastici. Na kormilu tima je došlo do promene. Nekadašnji selektor Srbije (osvojio srebro na EP 2012. godine) Veselin Vuković je napustio klupu dvostrukog šampiona Evrope, a nasledio ga je Miodrag Kažić, dosadašnji pomoćnik. Ekipa je skup mladosti i iskustva. Pomagaće mu Bojan Nikolajević i David Rašić. Najveće pojačanje ovog leta je dolazak nekadašnjeg mladog reprezentativca Srbije Sava Meštera. Bivši igrač Crvenke i Partizana igrao je dugo u Mađarskoj. Od iskusnih igrača tu je nekadašni desni bek Crvene zvezde Vojislav Brajović i golman Darko Arsić. U timu je i tuniški levi bek Mohamed Aziz Aidi.

20.00: (3,60) Istr (8,50) Monpelje (1,40)

Crvena zvezda je godinama u zapećku. Prošle seone se borila za opstanak. Na kormilu je ostao Žikica Milosavljević, bivši reprezentatiuvac Srbije i nekadašnji as crveno-belih iz zlatnog perioda kluba iz Ljutice Bogdana devedesetih godina prošlog veka.

Finansijski problemi mučli su crveno-bele godinama. Ovog leta Zvezda je dobila novog generalnog sponzora. Radi se o danskom brendu Grundfos, koji je poznat i prepoznatljiv u svetu rukometa. Trener crveno-belih Žikica Milosavljević veruje u plasman među prve četiri ekipe u grupi i ulazak u plej-of za šampiona. Zbog obaveza Šapčana na međunarodnoj sceni, nekadašnji šampion Srbije prvi meč igraće u sredu.

"Nalazimo se u A grupi, koja je realno jača, jer više klubova pretenduje da se nađe u plej-ofu. Naš osnovni cilj je da se dobro pozicioniramo u prvom delu takmičenja, što znači da ostvarimo plasman među prve četiri ekipe u grupi. Vidim svoj tim u doigravanju za prvaka države, a tamo je sve otvoreno. S druge strane, to je i sigurna zona, daleko od ispadanja, a prošle sezone smo se borili za opstanak. Idemo korak po korak“, istakao je Milosavljević.

Crveno-beli su pretrpeli ozbiljne promene u igračkom kadru, ali šef stručnog štaba poručuje da je spreman za nove izazove.

"Otišlo je sedam, osam igrača, a došlo novih isto toliko. Potrebno je vreme da se sve to sastavi, uigra, a da pritom ne zaostajemo rezultatski. Biće teško, ali draž je baš u tome. Ja sam uvek bio veliki borac i optimista, inače ne bih prihvatio ovu ulogu u trenutku kada je Zvezda gotovo ispadala iz Superlige. Potrebno je vreme, strpljenje, mnogo rada, ali je ostvarivo", zaključio je Žikica.

Ovog leta najveće pojačanje Zvezde je iskusni srednji bek Marko Krsmančić. U pitanju je nekadašnji igrač Jugovića iz Kaća, koji je proteklih godina skupljao iskustvo i znanje u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Turskoj, a prošle sezone je osvojio šampionski trofej sa austrijskim Alpa Hardom. Međutim, njega nema na spisku licenciranih igrača, pa videćemo kada će Milosavljević moći da računa na usluge iskusnog Zaječarca.

Od iskusnijih igrača u Zvezdi su još Viktor Matičić, Boško Marinković i golman Janko Gemaljević.

U krugu favorita za plasman u plej-of je pančevački Dinamo. Ekipa je znatno podmlađena ove sezone. Karijeru je završio nekadašnji reprezentataivac Srbije Nenad Vučković, ali je ostao u klubu. Od iskusnijh igrača tu je bivši reprezentativac Srbije, desno krilo Miloš Kostadinović. Ovog leta Pančevci su dobili novog trenera. Umesto Akima Komnenića stigao je iskusni stručnjak Nenad Kraljevski koji je sa Crvenom zvezdom 2008. godine osvojio titulu.

Jugović se vratio u elitni rang. Pre nekoliko dana kormilo tima iz Kaća je napustio Miljan Stanić, a na klupi će sedeti Božo Rudić. Trener beogradskog Obilića je Marko Pavlović, nekadašnji internacionalac u Francuskoj i bivši igrač PKB-a i Partizana. U timu je nekoliko veterana – Petar Žujović, Nikola Krstić, Ilija Sladić, Miloš Ivošević... Novi Pazar ima tradicionalno vruć teren u gradu u Raškoj oblast. Za kragujevački Radnički igra nekadašnji reprezentativac Srbije i bivši igrač Partizana Dragan Tubić, a na golu je veteran Dejan Zlatanović.

PARTIZAN DOVEO DVOJICU BIVŠIH REPREZENTATIVACA, MAKSIĆ NAPADA TITULU

Aleksandar Stojanović (©Starsport)Aleksandar Stojanović (©Starsport)

Posle godina tavoranje i besparice u Humskoj, prošle godine su došli bolji dani povratkom Nenada Maksića na kormilu kluba. Izboreno je drugo mesto, iza neprikosnovene Vojvodine, i posle osam godina SEHA liga će se igrati u dvorani na Banjici. Crno-beli ulaze jači u novi šampionat. Najzvučnija pojačanja su nekadašnji repezentativci Srbije, povratnik Uroš Mitrović i Aleksandar Stojanović. Iz Slovenije se vratio bivši kapiten, levoruki Nemanja Živković.

Ekipu Nenada Maksića pojačao je Đorđe Pisarić, koji je prošle sezone igrao za Metaloplastiku i u Šapcu stekao iskustvo igranja u regionalnom takmičenju. Pisarić igra na poziciji srednjeg beka i od njega se očekuje da bude jedan od organizatora Partizanove igre. Novi igrači su i Uroš Kojadinović i Boris Radivojević. Bilo je i odlazaka iz Humske. Nema više u timu nekadašnjih reprezentativaca Srbije, golmana Strahinje Džamba Milića i levog beka Ivana Dimitrijevića.

Crno-beli bi trebalo da budu prvi favorit u Grupi B Superlige Srbije. Od ostalih ekipa zanimljiv je Prolerer. Zrenjanince će voditi legenda srpskog rukometa Momir Rnić. Posle epizode u Matalurgu iz Skoplja u matični klub se vratio njegov sin, Momir Rnić junior. On je bio reprezentativac Srbije, a godinama je igrao u najjačem šampionatu na svetu, Bundseligi.

Niški Železničar ima dosta finansijskih problema. Ekipa je drastično podmleđena. Samo je jedan rukometaš koji je rođen u prošlom veku. Rudar iz Kostolca je stabilan superligaš poslednjih godina. Najpoznatiji igrač ovog kluba je levo krilo Miloš Milošević, bivši igrač Crvene zvezde.

Gol Dubočiće braniće veteran Miroslav Kocić. Slobodan Jedoksić vodiće s klupe Šamot iz Aranđelovca. Ekipa je skup mladosti i iskustva. Od veterana tu su pivotmen Miloš Milinić i Ivan Lomić. Nekadašnji trener Sintelona iz Bačke Palanke Aleksandar Savić biće trener subotičkog Spartaka. Član elitne lige je i Mokra Gora iz Zubinog Potoka.

SUPERLIGA SRBIJE – 1. KOLO

GRUPA A

Subota

18.00: Dinamo Pančevo – Obilić

18.00: Vojvodina – Jugović

18.00: Radnički KG – Novi Pazar

Sreda

20.30: Metaloplastika – Crvena zvezda

GRUPA B

Subota

17.30: Partizan – Mokra Gora

18.00: Dubočica – Spartak S.

19.00: Rudar Kostolac – Šamot

18.30: Železničar N. – Proleter Z.

TABELE IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Rukometna superligaRK Crvena zvezdaRK PartizanRK VojvodinaRK ŽelezničarNenad Maksić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara