Tadej Pogačar (©Reuters)
Tadej Pogačar (©Reuters)

Kreće Trka oko Francuske: Pogačar peče treću titulu, Roglič najveća pretnja

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.07.22. | 10:48

Dvojica Slovenaca slove za velike favorite, bar na papiru

Da je neko pre samo nekoliko godina rekao kako će slovenački biciklisti biti glavni favoriti za osvajanje šampionske titule na najznačajnijom trci u ovom sportu, verovatno biste mislili da je reč o scenariju za Laneta Pustolova, ali život pokazuje da je, ipak, u pitanju stvarnost.

Mladi Zmajček Tadej Pogačar u zemlju Asteriksa i Obeliksa, dolazi kao dvostruki uzastopni pobednik, najbolji vozač 2021. godine, pritom i kao prva svetska “pedala” u ovom trenutku, pa ne čudi što Belgijanac Edi Merks, čuveni Kanibal, najbolji biciklista svih vremena i surekorder po broju pehara sa Trke kroz Francusku (5) veruje da će član tima UAE Emirejts “proždrati” rekord koji uz njega drže Francuzi Bernar Ino, Žak Anketil i Španac Migel Indurain.

Izabrane vesti

Osim što poseduje šampionski pedigre vezan za ovu trku, Zmajček se na tlu koji simbolizuju galski petlovi može kočoperiti zbog uspešnih ostvarenja van Francuske, pošto je trijumfima na trkama u Italiji (prestižna Tireno – Adrijatiko i klasik Strade Bjanke) dokazao da se njegova stopala udobno osećaju u “čizmi”, a ni različiti vremenski uslovi mu ne predstavljaju problem, jer je zasijao i na užarenim drumovima Ujedinjenih Arapskih Emirata i na hladnim putevima svoje zemlje tokom Tur de Slovenija.

Kvota u Mozzartu da će Pogačar da osvoji Trku oko Francuske je 1,75. Pogledajte i ostale kvote za šampiona najprestižnije trke u svetu biciklizma.

Pošto mu je uža porodica prilično brojna, trebaće vremena da bi svakom članu poklonio po jedan lovorov venac sa ciklo Rolan Garosa, pa su se, osim pomenutog para trofeja namenjenih šampionu u generalnom plasmanu, svi zajedno dosad radovali Pogijevim dobicima u šest etapa i duploj pobeda kad je u pitanju tačkasta majica, komad odeće suđen najboljem “jahaču” na brdskim ciljevima.

Njegov sunarodnik Primož Roglič ima 10 godina više i dve titule manje na Tur de Fransu od aktuelnog prvaka, što znači da će 21 etapu (dve na vreme, uz šest brdskih) i 3.3 hiljade kilometara, koliko će od 1. do 24. jula stajati pred učesnicima 109. izdanja Trke kroz Francusku, morati da pređe brže od mladog kolege, ne bi li na pariskom Šanzelizeu po prvi put bio ustoličen za novog kralja takmičenja svih takmičenja u sportu na točkovima.

Nažalost, tri osvojene etape u karijeri na TDF ne zadovoljavaju njegove ambicije, što i ne čudi s obzirom na kvalitet ovog bicikliste, a kakav je on ilustruju zvanja koja je tokom karijere stekao (olimpijski šampion u hronometarskom takmičenju, lider na planetarnoj rejting listi 2019. i godinu dana kasnije, trofeji sa renomiranih smotri).

Trenutno drugoplasirani u poretku Međunarodne biciklističke unije, nekadašnji as u juniorskom uzrastu ski skakača, ima dodatni motiv da ove godine na tabeli Tur de Fransa preskoči svog zemljaka. Pre dve godine je takmičaru iz rudarskog Trbovlja Pogačar slomio kramp u pretposlednjoj (poslednjoj takmičarskoj) etapi i 33-godišnji Rogla nije uspeo da iskopa majicu boje nalik zlatu, mada je na čelu karavana proveo dobar deo trke, ušavši u 20. deonicu s prednošću od 57 sekundi u odnosu na ljutog konkurenta. Uz to, prethodno izdanje okončao je pre vremena, a to je frustracija jednaka trijumfu u poništenoj trci.

Primož Roglič (©Reuters)Primož Roglič (©Reuters)

Adut JV ekipe je u tekućoj godini osvajanjem dva prva mesta na tlu Francuske - Kriterijumu Dofine odnosno trci Pariz – Nica, demonstrirao odlike nekog ko je u stanju da najveću stenu prenese iz podnožja Alpa na sam vrh Mon Blana, a naruku mi ide i što se uvodna runda po tradiciji vozi protiv štoperice, ove godine u Kopenhagenu (13,8 kilometara), pa bi već na startu u Danskoj mogao složiti kockice po šampionskoj šemi.

Nesumnjivo da su Danci zadovoljni i počastvovani što ovako značajan skup na dva točka počinje u njihovoj državi, ali je osećaj sreće nemerljiv, a da baš takve emocije preplave Skandinavce pobrinuće se njihov adut, još jedan reprezent ekipe JV – Jonas Vingegord.

Ukoliko tok Trke kroz Francusku pokaže da 25-godišnjak nema snage, strategijske mudrosti i podrške timskih kolega, nema sumnje da će prvoplasirani na klasiku La Drome i drugoplasirani na trasi između Tirenskog i Jadranskog mora 2022. pružiti logističku potporu ’’saigraču’’ Primožu Rogliču.

Iako vozači tek treba da pređu startnu liniju, stručni deo Kvik stepa se spustio ispod crte korektnosti, gledajući iz ugla surekordera u broju etapnih pobeda na navažnijem mestu za sve one čiji je posao takmičarski biciklizam – Britancu Marku Kevendišu.

Neočekivano izostavljajući čoveka kome je jedan prelazak kroz cilj ispred konkurenata dovoljan da se iza sebe ostavi Edija Merksa (obojica su zabeležila po 34 trijumfa), očekivano su izazvali odijum navijačke javnosti, izuzimajući, logično, Belgijance.

Ako su istoriju Tur de Fransa uglavnom ’’pisali’’ domaći takmičari (36 trofeja, 23 vozača), sadašnje vreme protiče na krilima Slovenaca.

Kao u godini Zmaja.

PIŠE: Dragan STOJIĆ


tagovi

Tur de FransPrimož RogličTadej Pogačar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara