Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lundkvist završio karijeru: Kralj Henrik bez krune otklizao u penziju

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.08.21. | 17:07

"Lojalnost mi je bila veoma važna tokom cele karijere"

Henrik Lundkvist, legendarni golman hokejaške reprezentacije Švedske i Njujork Rendžersa odlučio je da završi neverovatnu karijeru i to baš u "Skandinavijum Areni" u Geteborgu.

Izabrane vesti

"To je mesto gde sam sa šest godina gledao svoju prvu pravu hokejašku utakmicu. Tada je počeo moj san da ću jednog dana igrati (za Frolundu)", rekao je Kralj Henrik kako su ga zovu navijači i nacionalnog tima i Rendžersa na čijem golu je stajao punih 15 godina i u čijem je dresu oborio oborio mnoge NHL rekorde.

Nadao se da će ovog leta granice svoje "vladavine" rekordima pomeriti. Ali, srce, ono koje ga je prošlog februara upozorilo da se bliži kraj karijere, sada je signaliziralo da je vreme za penziju.

"Na početku leta je bio plan da se vratim na led", rekao je Ludndkvis koji je prošle jeseni potpisao ugovor sa Vašington Kapitalsima, ali nije odigrao nijedan meč jer imao operaciju nA otvorenom srcu posle koje je usledio oporavak, "Ponovo sam počeo da treniram i klizam, bez ikakvog kontakta. Ali bilo je nekih zastoja. Previše napora izazvalo je bol u grudima. Nadao sam se da ću do sada biti 100 odsto spreman. Rečeno mi je da je potrebno mnogo vremena da se ublaži upala i da bih uz lekove mogao da izađem iz 'tunela' za oko godinu dana. Razmišljao sam o ovome, razgovarao sa najbližim prijateljima, porodicom i suprugom Terezom. Svodilo se na to kolika je kocka i koliko sam želeo da se uložim? Došao sam do zaključka da je previše nepoznanica i rizika, a nedovoljna nagrada da nastavim da igram."

Iako je odluka bila teška, Lundkvist je lako doneo.

"Osećam se mentalno jakim pošto sam prošao sve izazove u prošloj godini, počevši od momenta kada su Rendžerski otkupili moj ugovor (otpistili). Poslednjih osam meseci bilo je toliko '0vozanja', ja nisam bio na vozačkom, već suvozačevom mestu. Sada je trebalo doneti odluku. Sve je još sveže. Odlučio sam se pre samo nekoliko dana. Ali miran sam. Kada se osvrnem na karijeru, vidim samo zahvalnost i ponos. Tako sam zahvalan."

Nije bila tajna da su Lundkvist i Rendžersi posle prvog pregleda 2005. godine bili svesni da on ima srčano oboljenje koje zahteva praćenje. Stanje se redovno pratilo, nikada nije stiglo do tačke u kojoj je zahtevana medicinsku pomoć tokom svog trčanja na Brodveju. A onda, nakon što je potpisao jednogodišnji sa Vašingtonom, Lundkvist otišao na operaciju na otvorenom srcu jer je tokom pregleda pred trening kamp otkrivena uvećena aurta i srčani zalizak.

Posle uspešne operacije Henrik se krajem februara vratio treninzima s planom da stane na gol u nedelji pre plej-ofa. Ali, usedilo je novi problem, pa je odlučio da stavi tačku na uspešnu karijeru.

"Kad pogledam unazad, toliko toga je na pobedničkoj strani", dodao je Lundkvist koji je u penziju otišao sa šestim najboljim skorom u istiorji NHL (459-310-96), sa 91,8 odsto dobrana, 64 šutauta. U postsezoni je dodao još 61 pobedu, 10 šutauta i odveo Rendžerse do finala Stenli kupa 2014. "Naravno da je razočaravajuće što nismo osvojili Kup, ali imali smo šanse. Nije ništa slično kao one velike pobeda u Garden, te majstorice u automsferi u kojoj se čini da će dvorana eksplodirati nakon pobede. Nema ništa slično tom osećaju."

Lundkvist je osam puta u karijeri igrao majstorice (sedmu utakmicu) i ima skor 6-2. S njim su Rendžersi od 2012. do 2015. nanizali učinak 15-4. Ali, bez Stenli kupa u rukama. Ipak, iako nije zagrlio najvredniji trofej u istoriji hokeja, nikada nije ni pomislio da napusti tim..

"Lojalnost mi je bila toliko važna tokom cele karijere. Osećam se kao da sam sve što sam imao ostavio na ledu u Njujorku. Nismo osvojili titulu, ali..."

Tim je napustio njega 2020. kada je ga je preveremno isplatio Henrikov ugovor. Šveđanin je razmišljao da nastavi karijeru na drugom mestu - Vašingtonu. Ipak, nije zaigrao za Kapitalse

"Vidite, moje srce mi to nije dozvolilo", dodao je Henrik koji je u penziju otišao bez NHL krune, ali će za navijače Rendžersa uvek biti kralj koji će s piorodicom nastgaviti da živi u Njujorku.

"Sada ću početi da živim normalnim životom, da tako kažem, u Njujorku u komke je veliki doe mog srca. Uzbuđen sam zbog sledećeg poglavlja. Imam nekoliko ideja, kako unutar tako i izvan hokeja. Volim hokej i uvek ću, pa kad dođe vreme, videću da li postoji nešto u šta mogu da se uključim. Ako u nekom trenutku budem u Rendžersima, to bi mi bilo lepo. Ali ne znam da li je sada trenutak."



tagovi

hokejHenrik Lundkvist

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara