Moli Kubina i Edita Nuković (©RSS)
Moli Kubina i Edita Nuković (©RSS)

Nova lica u srpskom nacionalnom timu – Edita Nuković i Moli Kubina

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.11.23. | 08:59

Podmlađena selekcija Srbije u petak (20.30) u Herningu igra sa domaćinom Danskom, jednim od favorita za zlato, a u selekciji Uroša Bregara nova imena na velikim takmičenjima

Ženska seniorska reprezentacija Srbije odbrojava dane do prve utakmice na 26. Svetskom prvenstvu za dame koje se ove zime održava u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Baš država u kojoj Srbija igra grupnu fazu važna je za novo lice na crti u timu Uroša Bregara, Editu Nuković.

Od roditelja poreklom iz Prijepolja, rođena u Turskoj, većinu života provela u Danskoj, na samo sat vremena od Herninga, grada u kojem će se Srbija susresti sa ekipama domaćina, Rumunije i Čilea, sjajni pivot izabrala je da nosi dres naše zemlje.

Izabrane vesti

I životno i rukometno odrastala sam u drugačijoj kulturi u odnosu na ovu koju osećam u Srbiji. Emotivni naboj je mnogo veći, temperament i energija su na jako visokom nivou, dok je u Skandinaviji mnogo opuštenije. Srbija mi je omogućila da se oprobam na međunarodnom nivou u reprezentativnom rukometu, devojke od prvog trenutka lepo prihvatile te se nijednom nisam pokajala zbog ove odluke. Nekada mi bude teško kada čujem devojke da pričaju o nekim rukometašicama ili trenerima iz domaće lige ili koje su ranije igrale za reprezentaciju pa mi malo fale informacije, ali van toga kao da smo zajedno godinama”, rekla je Nuković.

Na rukomet je krenula kroz školu, uz drugaricu, razvijala se kroz mlade ekipe iz prve lige Danske odakle je usledio transfer u najjaču ligu Švedske. Nakon toga, oprobala se u Nemačkoj gde igra poslednje tri godine. Ono što ju je iznenadilo, bila je drastična razlika u načinu treninga.

U Danskoj i Švedskoj se mnogo više trči, treninzi duže traju, svi segmenti igre se treniraju, dok to u Nemačkoj nije slučaj. Mnogo je više taktike, pa nekako treninzi deluju manjeg intenziteta. Promena mi je svakako prijala jer sam želela da se oprobam u intenzivnijoj ligi, jer sam do tada igrala neku vrstu razvojnog rukometa iako su to prve lige sa ekipama koje igraju na najvišem nivou”.

U ekipi prvog protivnika Srbije nalaze se igračice koje Edita jako dobro poznaje.

Kroz svoju karijeru, igrala sam u različitim uzrastima sa nekoliko igračica koje sada nose dres Danske. I sama sam bila deo regionalnih selekcija, pa smo se tu susretale. Poznajem ih jako dobro i smatram ih favoritima ne samo naše grupe već i čitavog prvenstva”.

18.00: (1,30) Nemačka (9,00) Japan (4,40)

Na pitanje, da li bi sada iz ove perspektive, preporučila devojčicama iz dijaspore da njenim stopama obuku dres Srbije Edita jasno zaključuje:

Smatram da upoznavanje različitih rukometnih sistema može samo da im doprinese, dok će se kroz reprezentaciju povezati sa delom sebe koji im dolazi od kuće”.

Na spisku Bregara debitant na velikom takmičnju je i golman Kubina Moli. Dobila je Srbija Bugarsku na startu ubedljivo 40:16 u Zrenjaninu, ali je dobila nešto još važnije - Srbija je dobila golmana za narednu deceniju.

Talentovana Kubina, srpsko-mađarskog porekla, nastupala je u mlađim selekcijama za naše severne komšije, ali se ipak odlučila da na svojim grudima želi da nosi grb Srbije.Obukla je dres reprezentacije i već na tom prvom meču pokazala svoj raskošni kvalitet sa 46 odsto uspešnosti na golu. Za pola sata upisala je sedam odbrana od kojih je jedan udarac bio sa linije sedam metara. Svojim partijama “zaradila je” i poziv na pripreme za Svetsko prvenstvo i turnir u Španiji.

Zahvalna sam što sam posle debija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo dobila priliku da sa ekipom krenem na ovaj turnir u Španiji, a i da budem na spisku za šampionat sveta. Devojke su me sjajno prihvatile, zbog njih je sve lakše na terenu, a uživamo i van terena u druženju”, počela je 21-godišnja rukometašica.

S povratkom iskusne Marije Čolić u reprezentaciju i uz rad sa trenerom Brankom Jovanović, Moli ima podršku da krči put ka svom reprezentativnom uspehu.

Kada vidim Čolu i trenera Branku kako skaču sa klupe i proslavljaju svaki moj potez, presrećna sam. Svaki trening sa njima je težak, ali i uživanje. Zahvalan sam što mogu da učim iz njihovog iskustva, saveti mi mnogo znače i one me čine boljim golmanom”.

18.00: (1,17) Slovenija (12,0) Island (6,25)

Iako je mnoge iznanadila odluka, Moli Kubina vrlo je jednostavno objasnila kako se odlučila da obuče dres Srbije.

Protekle godine sam provela 10 dana sa reprezentacijom i odluka je bila laka. Odmah sam se osetila dobrodošlo, sve devojke su učinile da se osećam kao deo tima i jasno mi je bilo - Srbija je moj dom”, zaključila je debitantskinja na golu Srbije na velikim takmičenjima.


SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE – 1. KOLO

Sreda

GRUPA C (STAVANGER)

Južna Koreja - Austrija 29:30 (12:16)

Norveška - Grenland 43:11 (19:7)

GRUPA G (FREDERIKSHAVEN)

Brazil - Ukrajina 35:20 (17:10)

Španija - Kazahastan 34:17 (14:8)

Četvrtak

GRUPA B (HELSINGBORG)

18.00: (1,90) Crna Gora (hendikep -9,5) Kamerun (1,80)

20.30: (1,80) Mađarska (hendikep -17,5) Paragvaj (1,90)

GRUPA D (STAVANGER)

18.00: (1,17) Slovenija (12,0) Island (6,25)

20.30: (1,85) Francuska (hendikep -10,5) Island (1,85)

GRUPA F (HERNING)

18.00: (1,30) Nemačka (9,00) Japan (4,40)

20.30: (1,01) Poljska (25,0) Iran (22,0)

GRUPA H (FREDERIKSHAVEN)

18.00: (1,90) Holandija (hendikep -14,5) Argentina (1,80)

20.30: (1,85) Češka (hendikep -9,5) Kongo (1,85)

***kvote su podložne promenama

Petak

GRUPA A

18.00: Hrvatska - Senegal

20.30: Švedska - Kina

GRUPA E

18.00: Rumunija - Čile

20.30: Danska - Srbija


tagovi

ženska rukometna reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo za rukometašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara