Odbojkaši Srbije (©CEV)
Odbojkaši Srbije (©CEV)

Orlovi uhvatili zalet za zvezdane visine: Kovačević i Ivović izbušili blok Belgije, mlade snage uzdanica Ukrajine

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.09.21. | 11:52

Utakmica drugog kola Evropskog prvenstva igra se večeras od 20.30 u Krakovu

Led je probijen, pa se sada lakše diše. Odbojkaši Srbije su na startu Evropskog prvenstva u Krakovu srušili Belgiju (3:1), a već danas ih čeka duel drugog kola. Drugu pobedu u grupnoj fazi tražiće protiv Ukrajinaca u terminu od 20.30. Naš protivnik je na startu kontinentalnog šampionata zabeležio trijumf, ali tek posle pet odigranih setova protiv Grčke.

(4.70) Ukrajina - Srbija (1.15)

Izabrane vesti

Srbija i Ukrajina su nedavno imale priliku da odmere snage na pripremnom turniru nekoliko dana pred početak ovog takmičenja. Rival je tada na domaćem terenu u Zaporožju uspeo da trijumfuje sa 3:2. Predvodio ih je tandem mladih igrača koji su i juče protiv Grka pozakazali da su glavni aduti ove selekcije. Jedan od njih je odbojkaš Peruđe Oleg Plotnicki, koji je rođen 1997. godine, a igra na poziciji primača servisa. Drugi je godinu dana mlađi korektor Dima Vjecki. Protiv Grčke je Plotnicki upisao 24 poena, dok je Vjecki završio meč sa 21. Na prijateljskom susretu sa Srbijom njihov korektor je nanizao čak 33 poena, a primač servis 20. Na tom turniru su Orlovi odigrali još jedan meč sa domaćinom, koji je bio u potpuno izmenjenom sastavu . Tada je Srbija uspela da slavi.

Iako Ukrajina nema veliku odbojkašku tradiciju, ovaj njihov sastav bi mogao u budućnosti značajno da popravi poziciju koju imaju u svetu odbojke. Posle četiri propuštena EP, oni su se plasirali na prethodno i uspeli da dođu do četvrtfinala, u kome ih je izbacila upravo naša selekcija. I tada je meč bio veoma neizvestan, Orlovi su slavili tek u taj-brejku. Žestoko su Ukrajinci namučili Srbiju u oba dosadašnja duela, pa se velika borba očekuje i večeras u Krakovu.

Ono što raduje jeste igra iz prvog susreta ekspedicije Slobodana Kovača. Odlično izdanje prikazao je Uroš Kovačević koji je postigao 27 poena, sjajno igrao na prijemu, bio izuzetno raspoložen na bloku... Pratio ga je najbolji kolega na istoj poziciji Marko Ivović, a izuzetno bitne role su imali srednji blokeri Lisinac i Podrašćanin. Igrom je lepo dirigovao dizač Nikola Jovović, a na poziciji korektora su se sjajno dopunili Dražen Luburić i Aleksandar Atanasijević. Pokazali su da selektor može da razmisli o obe opcije, u zavisnosti od taktike i protivnika.

Dobra utakmica, početak EP, Belgija uvek igra dobru odbojku. Mislim da smo bili na nivou, malo nas je pauza od šest minuta između dva seta opustila. Oni su zaigrali bolje na servisu, posle toga smo agresivno ušli u četvrti set. Odličan rezultat i odlična igra naše reprezentacije“, rekao je selektor Slobodan Kovač posle prve utakmice na Evropskom šampionatu.

Na poziciji libera je dobar posao odradio Nikola Peković. Očekuje se da kako utakmice budu odmicale bude sve sigurniji, zajedno sa Nevenom Majstorovićem.

Moram da kažem da je ovo veoma bitna pobeda za nas, bilo je teško zato što je prva utakmica“, istakao je Nikola Peković. „Kao i na svakom turniru, taj uvodni meč je nekako najteži jer postoji stegnutost. Međutim, bitno je da smo bili koncentrisani, samo smo u trećem setu krenuli kako nismo želeli. Važno je da smo uzeli sva tri boda i da smo započeli EP pobedom. Drago mi je da su svi igrači zdravi i treba samo da nastavimo sa ovakvom igrom“.

Orlovi su dobro krenuli u odbranu titule. Belgija je pala, sledeća je Ukrajina, a posle toga dolazi na red derbi ove grupe sa svetskim prvacima Poljacima. Nakon tri jača meča, odigraće utakmice sa rivalima koji imaju manje šanse da se nađu u osmini finala (Portugalijom i Grčkom), ali su pokazali u prvom kolu da ni sa njima neće moći po sistemu – lako ćemo.

EVROPSKO PRVENSTVO

Petak

Grupa A

17.30: (1.40) Belgija - Portugal (2.70)

20.30: (4.70) Ukrajina - Srbija (1.15)


Grupa B

14.15: (1.07) Italija - Belorusija (6.80)

17.15: (5.30) Crna Gora - Bugarska (1.12)

20.15: (4.40) Češka - Slovenija (1.17)


Grupa C

16.00: (1.10) Turska - Španija (5.80)

19.00: (1.07) Holandija - Makedonija (6.80)


Grupa D

16.00: (4.70) Hrvatska - Nemačka (1.15)

19.00: (1.02) Francuska - Slovačka (9.90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara