Nemanja Stanojević (©Starsport)
Nemanja Stanojević (©Starsport)

Prag poprište bitke vaterpolo velesila: Srbiji na putu do polufinala SP stoji Hrvatska

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.09.21. | 11:07

Mladi Delfini tokom leta su potopili Barakude u Puli, na najvećoj svetskoj smotri žele reprizu

Kada se sastaju Srbija i Hrvatska, nije bitan sport i uzrasna kategorija. Ti dueli postaju vanvremenski, izlaze iz svih okvira i dobijaju težinu nalik rivalstvu Brazila i Argentine. U Tokiju su se svetovi ponovo sudarili, vaterpolisti Hrvatske nadigrali su Srbiju u grupnoj fazi, ali do medalje nisu mogli. Opšte je poznato da su Delfini nastavili da vladaju planetom, osvojili su novo olimpijsko zlato, a za Hrvatsku je jedina pozitivna stvar sa turnira bio upravo trijumf nad našom selekcijom.

U vaterpolu je teško zamisliti šampionat bez da se neka od ove dve reprezentacije nađe u završnici. I to prati Srbiju i Hrvatsku, dve velesile, kroz sve uzraste. Na Svetskom prvenstvu za juniore u Pragu putevi su im se ukrstili – danas od 15.30 igraće mladi Delfini i Barakude za plasman u polufinale.

Izabrane vesti

Juniorska vaterpolo reprezentacija Srbije u osmini finala potopila je Brazil (15:5), dok je Hrvatska bila slobodna u prvoj rundi nokaut faze takmičenja. Barakude su u Pragu redom tukle Argentinu, Italiju, Uzbekistan i Rusiju. Bez poraza je i Srbija – kao pobednik izašla iz duela sa Češkom, Amerikom i Slovačkom, te Brazilom – ali ima i jedan remi u grupnoj fazi. Bodovi su podeljeni sa Španijom.

Od velikog broja igrača iz ovog sastava juniorske reprezentacije Srbije očekuje se da u budućnosti postanu nosioci igre A tima. Prednost Srbije je što selektor Uroš Stanojević, trener Radničkog iz Kragujevca, svakodnevno ima priliku da radi sa dobrim delom igrača iz ovog sastava, pošto čak šestorica vaterpolista nose kapicu Kragujevčana (Stefan Branković, Marko Radulović, Nemanja Stanojević, Luka Pljevančić, Bogdan Gavrilović i Jovan Tanasijević, koji je u Prag otputovao kao rezerva).

Pored pomenute šestorke na megdan Hrvatima izaći će Vladimir Mišović, Vuk Milojević, Marko Radović (Crvena zvezda), Stefan Gak, Petar Jakšić, Nikola Bućan (Partizan), Vasilije Martinović, Petar Mitrović (Novi Beograd) i Miloš Popadić (Vojvodina).

Iako je Hrvatska ta koja na Svetskom prvenstvu u Pragu nema mrlju, selektor Barakuda i trener dubrovačkog Juga, Vjekoslav Kobešćak, “zazire” od Srbije. Na turniru u Puli, juniorska reprezentacija Srbije je savladala mlade Hrvate.

Težimo tome da iz svake utakmice budemo sve bolji i bolji, te da momci napreduju. Za sada smo u tome uspešni i nadamo se da ćemo tako i nastaviti. U četvrtfinalu nas očekuje težak protivnik, reprezentacija bogata iskustvom i znanjem. S njima smo odradili pripreme tokom leta, te smo se susreli s njima i na turniru u Puli, gde su bili bolji od nas. Videćemo kako će to izgledati u četvrtfinalnom dvoboju. Iskreno, nadamo se da ćemo pružiti bolju igru nego ovog leta”, rekao je selektor Hrvatske, Vjekoslav Kobešćak.


tagovi

juniorska vaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara