Momenat sa meča Alabama - Džordžija 4. decembra 2021. (©AFP)
Momenat sa meča Alabama - Džordžija 4. decembra 2021. (©AFP)

Sjaj dva najvažnija meča američkog fudbala i "sića" UEFA Lige šampiona

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.01.22. | 12:31

Finala NFL i NCAA imaju veći ekonomski uticaj na grad domaćina nego organizator finala najkvalitetnijeg klupskog takmičenja u evropskom fudbalu

Fudbal, ovaj za kojim najviše uzdišu ljudi u Evropi i Južnoj Americi, najpopularniji je sport na planeti. Ali jedan drugi fudbal, onaj (severno)američki daleko je uticajniji po okolinu u kojoj se igraju najznačajniji mečevi nego finale UEFA Lige šampiona.

Ne samo finale NFL, poznatije kao Superboul, nego i "fudbalsko" finale NCAA donosi više novca gradu organizatoru od ključnog meča za "ušati" pehar. Tako bar kažu ekonomsko-statističke računice prema kojima će Indijanapolis, domaćin poslednjeg čina Nacionalnog fudbalskog prvenstva (na najvišem koledž nivou) između Alabame i Džordžije (10. januar) inkasirati preko 150.000.000 dolara.

Izabrane vesti

Grad predviđa da bi više od 100.000 navijača moglo da poseti taj duel i prateće manifestacije. Desetine hotela u centru Indijanapolisa je već najavilo da će biti dupke puni.

Ipak pomenuta suma (ne računajući deo od ulaznica, TV prava... koji će se sliti na račune NCAA i finalista) prava je sitnica za ono što Los Anđeles, domaćin narednog Superboula (13. februar) očekuje da prihoduje - između 234.000.000 i 477.000.000 dolara!

Koliko su takvi događaji ispred "našeg" potvrđuje podatak da je poslednje izdanje Lige šampiona pre kovida (2019) donelo gradu Madridu oko 123.000.000 evra, što je rekord kada je u pitanju finalni meč najvećeg klupskog takmičenja UEFA.

A sada malo o finalu koje s nestrpljenjem iščekuju Amerikanci, a za koji je ostatak sveta, ili bar njegov ogroman deo potpuno nezainteresovan.

Alabama želi do 24. nacionalne titule (uspešniji su samo Prinston sa 28 i Jejl sa 27 pehara), osme sa legendarnim trenerom Nikom Šabanom, sedmim najplaćenijim u kompletnom američkom sportu (ispred su samo petorica NFL trenera i jedan NBA stručnjak).

U tome će pokušati da ih spreči Džordžija, rival iz velikog finala 2018. godine kog su pobedili 26:23 posle produžetka i od kog su bili bolji 4. decembra 2021. u borbi za pehar SEC konferencije (41:24), a koji na najvredniji trofej čeka više od četiri decenije, tačnije od 1980. godine kada je u dom ušla poslednja, šesta titula.



tagovi

NFLLiga šampionaNCAAamerički fudbalUEFASuperboul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara