Reprezentativci Srbije (©CEV)
Reprezentativci Srbije (©CEV)

Srbija na Tursku u osmini finala EP: Zaustaviti Lagumdžiju i ne potceniti ih

Vreme čitanja: 5min | ned. 12.09.21. | 14:16

Prva eliminaciona utakmica naše reprezentacije na programu večeras od 20.30 u Gdanjsku

Odbojkašice Ezačibašija, Vakifbanka, Fenerbahčea poznate su širom sveta. Redovno dolaze do završnice Lige šampiona, igraju u jakom domaćem prvenstvu. O ženskoj reprezentaciji Turske koja je stalni učesnik najvećih takmičenja znaju se i najsitniji detalji. Erdem, Karakurt, Baladin, Guneš, Senoglu... Sve su to prezimena koja se često u odbojkaškim pričama mogu čuti.

20.30: (1,22) Srbija – Turska (4,40)

Izabrane vesti

Međutim, kad je muška reprezentacija u pitanju, a i domaća liga uopšte, situacija u prethodnih nekoliko godina nije bila ni blizu ženskoj konkurenciji. Da se stvari popravljaju i da ulaganja njihove federacije imaju smisla, pokazalo se na tekućem Evropskom prvenstvu, na kom su odbojkaši prikazali odlične partije u grupi i plasirali se u osminu finala.

U prvoj eliminacionoj utakmici žreb je namestio da se sretnu Srbija i Turska (20.30). Evropski šampioni protiv generacije koja je uzimala medalje u mlađim kategorijama i spremala se za glavnu scenu. Njihov prosek godina je tek nešto veći od 24. Najbolji igrač Adis Lagumdžija ima 22 godine. Najstariji reprezentativac je rođen 1992. godine.

Od naših odbojkaša, samo je Nikola Jovović rekao da ih dobro poznaje i da su veoma kvalitetni. Za sve ostale je taj nacionalni tim velika nepoznanica, jer većina igrača nastupa u Turskoj, a reprezentacija generalno nije bila deo velikih takmičenja.

Nešto više o njihovim adutima mogao je da ispriča odbojkaš Mihajlo Stanković, koji je od 2016. do 2019. igrao u toj ligi. Profesionalnu karijeru započeo je u Vojvodini, odatle se preselio u poljski Belhatov, a odande otišao put Turske. Prvo je igrao za Spor Toto iz Ankare, a onda za Afjon Beledije. Posle toga je branio bolje Monpeljea i Arkade Galaci, a sada se priprema za put u Kinu, gde bi trebalo da igra predstojeće sezone. Usput prati igre naše reprezentacije, a i ostalih timova, među kojima je i Turska.

Oni nisu imali zapažene rezultate u muškoj odbojci, ali su odradili smenu generacija i slika se malo promenila. Sličnih su godina i rekao bih da su gladniji uspeha nego neki ranije“, kaže za Mozzart Sport Mihajlo Stanković (28), nekadašnji standardni reprezentativac u mlađim kategorijama i igrač čije se ime nalazilo na spiskovima i seniorskog tima Srbije. „Sa većinom tih momaka sam igrao u ekipi ili protiv njih. Sigurno da im je daleko najkvalitetniji igrač korektor Adis Lagumdžija, jedan od najboljih poentera u italijanskoj ligi, koja je najjača na svetu“.

O Adisu Lagumdžiji, koji je sin nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije Ekrema, mnogo toga se čulo od početka EP. Trenutno je treći poenter šampionata sa 156 poena. Počeo je svoju priču u Galatasaraju, prešao onda u Arkas, pa se otisnuo u Moncu. Posle jedne sezone u tom timu pozvala ga je Pjaćenca, pa će naredne takmičarske godine nositi taj dres.

Igrao je prošle sezone na baš visokom nivou u Italiji. Ogroman je, ima mnogo dobar blok, odlično servira. Konstantan je u napadu, posebno na visokim loptama. Stvarno je dobar. Biće teško zaustaviti ga, ali naša reprezentacija je sigurno na svim ostalim pozicijama daleko kvalitetnija. Adis je Turcima jedina nada da mogu nešto da urade. Nisu ekipa za potcenjivanje, definitivno. Ako im je dan, mogu da igraju dobro i naprave problem favoritu, pokazali su to na ovom turniru. Ali, rekao bih da je njihov karakter došao do izražaja na poslednjem meču u grupi protiv Finske koji su izgubili. Mnogo su kvalitetniji, a doživeli su poraz u bitnom meču. Nemaju iskustvo igranja velikih utakmica, tako da smo mi tu u velikoj prednosti“.

Stariji Lagumdžija je u prvom planu, a u sastavu je i njegov brat Mirza. Još detaljnije je Mihajlo pokušao da analizira kompletan roster.

Osim Adisa, ostali uglavnom igraju u Turskoj. Solidni su sasvim. Dugi niz godina u njihovoj reprezentaciji je bio najveći problem dizač. Uglavnom su tu poziciju pokrivali neki stariji momci, a sada je tu Murat Jenipazar. Mislim da on čak ima naše korene i da priča srpski. Imaju primača koji je 2002. godište, nisam igrao sa njim, ali sam ga gledao. Zove se Efe Mandarici i baš je veliki potencijal. Marko Matić je takođe dobar, igra srednjaka i naturalizovan je. Poreklom je iz Bosne, a sad se tamo zove Mert. Baš je zver na mreži. Emre Savaš je isto dobar srednji bloker. Oni generalno imaju odlične fizičke predispozicije“.

Naša reprezentacija je u grupi ostvarila pobede protiv Belgije, Ukrajine, Portugalije i Grčke, a izgubila od Poljske. Zauzela je drugu poziciju u grupi A i zakazala duel sa Turskom, koja je bila treća u grupi C.

Pratio sam i naše utakmice, pogotovo ove poslednje. Sve izgleda kako treba. Bilo je malih problema sa povredama, video sam da se Uroš Kovačević žalio na mišić, da i Petrić nije mogao da igra u uvodnoj fazi. Samo da svi budu spremni i zdravi. Žreb nam je dobar, imamo otvoren put ka medalji. Mislim da naši odbojkaši znaju šta rade“.

Osminu finala Srbija igra u Gdanjsku, baš kao i eventualni četvrtfinalni okršaj. U tom duelu išli bi na pobednika susreta Holandija – Portugalija. U polufinalu bi mogući protivnik bila Italija u Katovicama. Na tom mestu će se igrati završne borbe... Iako su četiri države organizovale prvenstvo, naš tim od početka sve vreme igra u Poljskoj. Upravo Mihajlo dobro zna kakav je ambijent u toj zemlji, jer je igrao za čuvani Belhatov.

Sigurno najbolji ambijent za odbojku u Evropi, a možda i u svetu. Svako ko prati i zna nešto o ovom sportu, upoznat je s tim koliko ovaj narod ceni i prati odbojku. Znaju da organizuju, da zabave publiku. To je nivo organizacije koji se u odbojci retko sreće. Brinu o svim detaljima, znaju kako da napune halu. Njihovi igrači su tamo super zvezde. Praćeni su, imaju velike baze fanova. Drago mi je što se tamo igra, jer oni i zaslužuju da organizuju takve turnire“, podvukao je Mihajlo Stanković.

Naši odbojkaši su baš u Poljskoj osvojili zlato u Svetskoj ligi 2016, pa naredne godine i evropsku bronzu. I sada bi ova zemlja mogla za njih da bude srećna. A da bi došli do završnice, moraju prvu da preskoče Tursku. Ova selekcija je u grupi pobedila olimpijskog vicešampiona Rusiju, pa taj podatak poziva dodatno na oprez.

Bili su treći u grupi C sa tri pobede i dva poraza. Uz Rusiju, savladali su i Špance i Makedonce, a izgubili su od Holanđana i Finaca. Srbija je, kao aktuelni evropski šampion, veliki favorit u današnjem obračunu. Do sada se sa Turskom sastala dva puta. Na Evropskim igrama 2015. godine naš drugi tim je izgubio 3:1. Pre toga Srbija i Turska igrale su na Evropskom prvenstvu 2011. godine. Orlovi su u grupnoj fazi upisali pobedu 3:0, a onda pokorili Evropu i uzeli zlatnu medalju.

OSMINA FINALA EVROPSKOG PRVENSTVA

Nedelja

16.00: (1,01) Italija – Letonija (10,9)

17.30: (1,17) Holandija – Portugalija (4,40)

19.00: (1,35) Nemačka – Bugarska (2,90)

20.30: (1,22) Srbija – Turska (4,40)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Slobodan KovačMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u odbojciep u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara