(©RFEBM / J. L. Recio)
(©RFEBM / J. L. Recio)

Šta smo videli od Srbije u Granoljersu, ima li razloga za optimizam u Minhenu?

Vreme čitanja: 7min | ned. 07.01.24. | 11:04

„Najveći problem je što moramo da menjamo postavu u napadu i odbrani i naši rivali to koriste“, jasan je selektor Srbije Toni Đerona. Traže se starteri na levom i desnom beku

Prošle godine, negde u ovo vreme, rukometaši Srbije su oborili na kolena Švedsku, evropskog šampiona iz Budimpešte 2022. i to na njenom terenu. Pre toga u prvom prijateljskom meču, Skandinavci su jedva slavili. Te utakmice bile su vetar u leđa timu Tonija Đerone pred bitke u Katovicama.

Orlovi su pobedili četiri meča, Alžir, Katar, Argentinu i Holandiju, ali i izgubili od Nemačke i Norveške, nisu stigli do četvrtfinala, ali je 11. mesto bio korak napred, nada da je moguće da reprezentacija napravi nešto veliko u godinana koje slede.

Izabrane vesti

Sada, pet dana pred početak Evropskog prvenstva, četa Tonija Đerone nije blistala u Granoljersu na pripremnom turniru. Bleda izdanja Srbije. Na momente tečna igra, ali španski stručnjak mogao je da vidi brojne nedostatke. Jasno je da se ove utakmice ne igraju punom snagom, da mora da bude „skrivanja karata“ pred šampionat, ali se očekivalo ipak više. Škripi na bekovskim pozicijama, Đerona traži najbolju postavu bekova. Probao je i nekoliko vrsta odbrana, dublja kao na početku meča sa Poljacima, sa najisturenijim Draganom Pešmalbekom. U napadu smo igrali i sa dva pivotmena protiv Španije, povratnik u nacionalni tim Miljan Pušica dobio je veliku ulogu u središnjem delu odbrane. Rotirao je naš selektor rukometaša Vojvodine i još jednog specijalca, Iliju Abutovića, a videli smo i obojicu zajedno u timu.

U središnjem delu defanzive bili su i pivotmeni Dragan Pešmalbek i Mijajlo Marsenić, probao je Đerone Pušicu i na „dvojci“. Jednostavno, ove utakmice služe za uigravanje, da se probaju različite taktičke postavke. U Minhenu sve mora da pršti, već od prvog meča u petak, verovatno ključnog sa veoma jakim Islandom.

Ono što svi znaju da je slabost Srbije, rivali u Minhenu će da pokušati maksimalno da iskoriste. Jednostavno, većina naših bekova ne igraju u defanzivi, a samim tim, moraju da se prave izmene napad-odbrana, nekada jedna, nekada čak i dve, pa zato trpi napad, nema lakih golova iz kontri, tranzicione igre što je glavni adut Islanđana. Prinuđeni smo na pozicioni napad i da tu tražimo šansu, da „umrtvimo“ rivala.

Norvežani su koristili to prošle godine u Katovicama, kada su nas u drugom poluvremenu pretrčali, od -5 stigli do laka pobede i izbacili nas iz igre za nokaut fazu Svetskog prvenstva.

Jasno je da ekipe kao što je Španija kažnjavaju svaku grešku i neodlučnost u napadu. Najveći problem je što moramo da menjamo postavu u napadu i odbrani i naši rivali to koriste. Moramo da poradimo na efikasnosti na pozicionom napadu. Nije rezultat koji smo očekivali, ali nije to bio jedni cilj koji smo postavili za ovaj turnir. Poboljšali smo fizičku spremu i uigravali taktičke zadatke, svi igrači su dobili podjednaku šansu da se dokažu i nađu se na završnom spisku za Evropsko prvenstvo“, rekao je selektor Toni Đerona posle meča sa Furijom i poraza (26:32).

KOS I KOJADINOVIĆ NAJVIŠE POKAZALI NA LEVOM I DESNOM BEKU, BORZAŠ SE NAMEĆE

Nije bilo u Granoljersu kapitena Nemanje Ilića, koji će biti spreman za Minhen i sigurno će biti starter. Alternativa mu je tri godine mlađi brat Vanja. Na desnom krilu siguran starter je Bogdan Radivojević, naš najbolji strelac na ovom turniru, mada je većinu od 19 golova dao sa linije sedam metara. Igrač Eurofarm Pelister se pokazao kao pravi specijalista za penale, a to je veoma bitno jer imamo vrhunske pivotmene koji će sigurno bar četiri, pet puta da iznude najstrožu kaznu. Dobru minutažu će da dobije i vihorni igrač Vojvodine Vukašin Vorkapić.

Na crti će da dele minutažu u napadu Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek. Ko god bude u igri, to bi trebalo da bude snaga Orlova. Radi se o igračima Fukse Berlina i Vesprema, spadaju u elitne kružne napadače. Na golu bi trebalo da bude neprikosnoven Dejan Milosavljev koji ima polusezonu iz snova u dresu Fukse Berlina, ali je i Vladimir Cupara pokazao da može da bude „iks faktor“. Nije ga išlo u Katovicama prošle godine, ali promena sredine, odlazak iz Vesprema u Dinamo iz Bukurešta prijalo je iskusnom čuvaru mreže.

Dolazimo do bekova. Traži se i dalje udarna trojka. Naravno, rukomet je žestok sport, pršti od kontakata, udaraca, ne može da se igra 60 minuta, ali na Đeroni je da nađe dobitnu formulu, odnosno trio koji će da igra veći deo meča. Na mestu organizatora igre siguran je Lazar Kukić. Rukometaš bukureštanskog Dinama, a od naredne sezone PIK Segeda, jedini je klasičan srednji bek u timu, motor ekipe koji je tu da razigrava ostale, ali i da preuzme inicijativu i da prodorima i šutevima sa distance trese protivničke mreže.

Na levom i desnom beku je situacija zasad nejasna. Ko su starteri?

Čini se da su najviše pokazali najmlađi, Miloš Kos i Uroš Kojadinović i da bi oni mogli da bude starteri na meču sa Islandom. Njihov elan i prodornost i hrabrost nije sporna, ali ovo su im prvi veliki turniri u seniorskoj kategoriji, fali im sigurno iskustvo i rutina igranja jakih utakmica. Doduše, više Kojadinoviću koji dolaze iz naše lige nego Kosu koji je ove sezone u dresu Zagreba u Ligi šampiona pokazao da je vođa, ne libi se da uzme poslednji šut. Na Đeroni je da prelomi u narednim danima -mladost, zalog za budućnost ili ipak, kao i na prethodnim takmičenjima, iskusniji igrači na spoljnim pozicijama.

Dvomesečna povreda Ahilove tetive u dresu Benfike je ostavila trag na Petru Đorđiću, našem prvom bombarderu prethodnih godina. Mučio se novi igrač Vojvodine u Granoljersu, ali je najbitnije da je zdrav, da ima još pet dana da se pripremi. Fali nam njegovi projektili sa 10 metara. Uroš Borzaš je bio odličan protiv Poljske, ostavio je najbolji utisak tada, a bio je solidan i na preostale dve utakmice. Čini se da je preležao „dečje bolesti“ sa prethodnih takmičenja, da je na ovom prvenstvu spreman da bude glavni adut, a ne neko ko ulazi sa klupe da odmeni startere.

Velika je nepoznanica Marko Milosavljević. Imao je povredu mišića, tri nedelje nije trenirao. Radio je u Staroj Pazovi smanjenim intezitetom, odvojeno od ekipe. Magnetna rezonanca početkom godine je pokazala da je povreda sanirana, ali nije u takmičarskom ritmu. Njegova prednost u odnosu na ostalu trojicu levih bekova je što je odličan u odbrani, ne mora Đerona da ga menja. Miloš Kos recimo u Zagrebu uglavnom ne igra odbranu.

Lazar Kukić (©Starsport)Lazar Kukić (©Starsport)

Od leta igrač Nanta u Katovicama u finišu šampionata planete je eksplodirao, pokazao da može da bude i golgeter, a ne samo univerzalac koga Đerona koristi na sve tri bekovske pozicije.

Potrebno nam je da neko iskoči u prvi plan iz drugog plana, iznenadi, da pruži više od očekivanog u Minhenu, da bismo mogli da se radujemo. Milosavljević može da odigra i na srednjem beku, da odmeni Kukića, ali čini se da je on ipak levi, da se tu najbolje snalazi. U Katovicama se dobro snašao i na desnom, kada je samo Orbović ostao zdrav.

Na desnom beki i dalje nejasna situacija. Najbolji igrač Superlige Srbije Uroš Kojadinović napreduje krupnim koracima. Taktički-tehnički dobro potkovan, može da igra kvalitetno i dvojku u odbranu. Iako nije visok i razbijač, fali malo "mesa", ima brze noge, promenu pravca, osveženje je Orlova na poziciji desnog beka u odnosu na protekla velika takmičenja. Na sve tri utakmice ostavio je dobar utisak. U odnosu na konkurenciju, od leta igraču Tuluza fali ta rutina velikih utakmica. Bio je malo stegnut protiv Slovačke na premijeri, ali kada se oslobodio je pokazao zašto je pet-šest klubova poslednjih meseci želelo da ga dovede, ali je na kraju izabrao da to bude Tuluz koji trenira srpski stručnjak Danijel Anđelković.

Miloš Orbović je prošle godine u Katovicama bio naš najbolji bek. Veći deo šampionata morao je sam da gura, da iznese teret posle povreda Predraga Vejina i Jovice Nikolića. Nije igrao protiv Španje (ne znamo da li je u pitanje neka sitna povreda). Iskustvo je adut igrač švajcarskog Kriens Lucerna i sigurno da će i u Minhenu, i nadamo se Kelnu, da bude važan šraf.

Predrag Vejin nema sreće. U prošlosti je nekoliko puta otpadao u poslednjem trenutku sa spiska putnika za velika takmičenja, prošle godine je bio pravo otkrovenje u prijateljskom dvomeču sa Švedskom, bio u životnoj formi, ali je onda protiv Nemačke u Katovicama u drugom meču povredio zglob i za njega je Svetsko prvenstvo bilo završeno. Iskusni desni bek je i na ove pripreme stigao rovit, mučila ga je povreda mišića. Protiv Slovačke je igrao samo nekoliko minuta na startu drugog poluvremena, ali je onda izašao iz igre. Nije ga bilo protiv Poljske u petak, dok je bio starter protiv Španije. Videlo se da nije spreman 100 odsto, ali ima još pet dana da se oporavi. Fale nam i njegovi golovi sa pozicije desnog beka.

ROGAN PREKOBROJAN ZA MINHEN

Selektor Toni Đerone u Nemačku vodi 18 igrača. Nemanja Ilić dolazi na mesto Marka Srdanovića iz Vardara, dok je još jedan prekobroja, a to je Luka Rogan koji ima status trećeg pivotmena. Naš najmlađi igrač (20) briljirao je u Vojvodini, budućnost je srpskog rukometa, ali sada ima nesreću da su ispred njega Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek koji pripadaju svetskom kremu kružnih napadača. Podsetimo, u protokolu za utakmice Evropskog prvenstva mogu da se nađu 16 igrača.

Srbije u Nemačkoj juri mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Rivali za to su nam Island, Poljska, Portugalija, Crna Gora, Holandija... reprezentacije koje nisu uspele da osiguraju to na Svetskom prvenstvu prošle godine u Švedskoj i Poljskoj.



tagovi

ep u rukometuRukometna reprezentacija SrbijeToni ĐeronaRukometni EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara