Marko Radović (©Starsport)
Marko Radović (©Starsport)

U zlatnom Pragu za svetsko zlato: Srbija potapa Italiju da pečatira dominaciju

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.09.21. | 12:59

Srpski vaterpolo mogao bi ovoga leta biti bogatiji za još jedno najsjajnije odličje. Juniorska reprezentacija na ispitu zrelosti, a neki mladi Delfini u predvorju A selekcije

Leto u zlatnim tonovima - ništa novo i neobično za srpski vaterpolo. Sve je počelo u Tokiju, na Olimpijskim igrama, gde se seniorska vaterpolo reprezentacija Srbije okitila zlatom. Potvrđena je dominacija, odbranjen je tron i dalje nam nema ravnih. Vreme je da se još jednom dokaže da je srpska vaterpolo škola najbolja na svetu. 

Pečat je u rukama naših juniora, koji u Pragu imaju priliku da stave potpis i uvećaju srpsku vladavinu u bazenu. Mladi Delfini su u finalu Svetskog prvenstva, na putu Srbije do drugog zlata ovoga leta stoji Italija (18.00). Za manje od mesec dana srpski vaterpolo mogao bi da postane bogatiji za dva najsjajnija odličja. Oko seniora lebdi oreol olimpijskog šampiona, na potezu je juniorska reprezentacija.

Izabrane vesti

(1.60) SRBIJA (8.00) ITALIJA (2.95)

Naznačio je Dejan Savić da se ne brine za budućnost srpskog vaterpola. Mnogima je sada jasnije i zašto. Biće potrebno vreme da ova generacija stasa, da očvrsne, biće možda i praznoga hoda, ali za Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine nema brige. Tim Uroša Stevanovića puca od talenta, kvaliteta ne manjka. Moraju se “samo” pravilno usmeriti.

Sticanje navike pobeđivanja krucijalno je za kreiranje genetskog koda. Uroš Stevanović je mladim Delfinima iz Radničkog, Crvene zvezde, Partizana, Novog Beograda i Vojvodine - klubova koji su dali reprezentativce za juniorsko Svetsko prvenstvo u Pragu - usadio u glavu da su šampioni, ali i da ne smeju nikoga potceniti. Tako se i ponašaju u bazenu.

Juniorska vaterpolo reprezentacija Srbije ostavila je snažan utisak na prvenstvu. Ne zna za poraz, samo joj se Španija izmigoljila - izvukla je remi u grupnoj fazi. Delfini su kako je šampionat odmicao i približavao se završnici postepeno podizali broj obrtaja - tako karakteristično i za A selekciju - a najbolje su izgledali protiv najvećih konkurenata: Hrvata i Mađara.

Italijani su se kroz čitav tok Svetskog prvenstva provlačili kroz iglene uši. Pokazali su mentalnu snagu i sposobnost da trijumfuju u neizvesnim završnicama. Specijalizirali su se za penal lutriju... U eliminacione bitke Azuri su ušli sa trećeg mesta, koje su obezbedili u poslednjem kolu grupne faze pobedom protiv direktnog konkurenta - Argentine.

Lak plen bila je Južna Afrika - poput Srbije morali su da igraju u osmini finala, nisu imali vremena za odmor i direktnu prohodnost u četvrtfinale - a potom dva trilera. Sa imaginarne linije od pet metara prvo je potopljena Španija, zatim i Crna Gora. 

Briljirali su u polufinalnom duelu sa Crnogorcima Joki Grata i Davide Okione. Obojica su spakovala po tri gola našim susedima. A, u polufinalu je iskočio talentovani centar Filipo Ferero. Član Ortiđe, koji je kupio iskustvo u Ligi šampiona postigao je četiri gola, dok je Joki Grata, najkonstantniji igrač Italijana, i tada doprineo sa tri gola. 

Jasno je odakle Srbiji preti najveća opasnost, dok rival i ne može to sa sigurnošću tvrditi. Delfini pucaju iz svih oružja i uvek neko drugi oduševi. Konstanta je golman Vladimir Mišović, koji je protiv Hrvata imao 15 odbrana, a u duelu sa Mađarima skinuo je sedam udaraca. Crpi Srbija energiju iz dobre odbrane - toliko puta viđeno u A selekciji. Vasilije Martinović svezao je Barakudama četiri gola, Marko Radulović je sa tri bio najučinkovitiji u polufinalu... A, širinu u napadu davali su i Stefan Branković, Vuk Milojević, Marko Radović, Nemanja Stanojević.

Prag je dao odgovor: srpski vagterpolo ima perspektivu. Neka na izmaku leta bude bogatiji za još jednu medalju - svetsku, zlatnu. 

SVETSKO PRVENSTVO ZA JUNIORE U PRAGU

Nedelja

FINALE

18.00: (1.60) Srbija (8.00) Italija (2.95)

TREĆE MESTO

16.30: (1.60) Mađarska (8.00) Crna Gora (2.95)

***kvote su podložne promenama


tagovi

juniorska vaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara