Andrea Lekić (u sredini) slavi pobedonosni gol Emili Belk u polufinalu (©AFP)
Andrea Lekić (u sredini) slavi pobedonosni gol Emili Belk u polufinalu (©AFP)

Vajpers je sila, gol-mašina, favorit za treću vezanu titulu, ali Andrea i Dragana sanjaju krov Evrope

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.06.23. | 10:02

EHF Liga šampiona za rukometašice: Ferencvaroš, za koji igraju dve iskusne Srpkinje Lekić i Cvijić, danas (18.00, Arena Sport 6) na svom terenu u Budimpešti pred 20.000 navijača pokušaće da sruši Drim tim iz Skandinavije, dvostrukog uzastopnog prvaka Starog kontinenta

Rukometni poredak u Evropi, kako kod muškaraca, tako i kod dama se teško menja. Dvostruki uzastopni vladari Starog kontinenta su rukometaši Barselone i rukometašice norveškog Vajpers Kristijansanda. Jedan tim preti da napravi revoluciju u ovom sportu, a to je Ferencvaroš.

Mađarska godinama mnogo ulaže u rukomet. Godina je u ženskoj konkurenciji vladao Đer, i dalje je najbogatiji klub na svetu, ali slava sada pripada rukometašicama u zelenim dresovima. Ove sezone, tim mi Budimpešte na putu do završnog turnira eliminisao je Mec u četvrtfinalu posle poraza na svom terenu sa šest golova razlike. U revanšu u Francuskoj je bilo +7. Činilo se da je najpopularniji klub kod naših severnih suseda autsajder u konkurenciji “ala”, Vajpersa, Esbjerga i Đera, ali je stigao do finala i na korak je do trofeja, što je pre početka sezone u evroeliti bila naučna fantastika.

Izabrane vesti

Srpske rukometašice, nekadašnje reprezentativke naše zemlje, Andrea Lekić i Dragana Cvijić, igraće za novu titulu šampiona Evrope. Pogotovo je u prvom polufinalu, kada je srušen Esbjerg sa Norom Merk, sjajna bila Andrea. Iako u poznim igračkim godinama, uskoro puni 36, najbolja rukometašice sveta za 2013. godinu pokazala je klasu, sa pet golova bila je jedna od najboljih u iznenađujućoj pobedi u drugom polufinalu.

18.00: (4,40) Ferencvaroš (9,00) Vajpers Kristijansand (1,30)

Andrea je sa Đerom bila na krovu Evrope 2013. godine. Sa mađarskim timom, ali i dva puta sa Vardarom je pokekla u finalima, a ovo će joj biti peta borba za trofej Lige šampiona. Igrala je za najbolje klubove Evrope već deceniju i po, a sada joj se pruža šansa da stigne do drugog najvrednijeg trofeja u klupskom rukometu.

Dragan Cvijić je dva puta bila šampion Evrope sa Budućnošću, 2012. i 2015. godine. I njoj je ovo debitantska sezona u dresu Ferencvaroša. Nje se upisala u listu strelaca u polufinalu sa Esbjergom, ali je u odbrani odigrala odlično.

Imaće Ferencvaroš veter u leđa 20.000 gledalaca u dvorani MVM Dom u Budimpešti u duelu sa moćnim norveškim Vajpersom, koji je bio najbolji poslednje dve sezone. Imaće i branilac krune pomoć nekoliko stotina navijača, ali Andrea, Dragana i ostale rukometašice Ferencvaroša biće na svom terenu.

Katrin Lunde i kompanija igraće treće vezano finale Lige šampiona (©AFP)Katrin Lunde i kompanija igraće treće vezano finale Lige šampiona (©AFP)

Huk s tribina je prednost Ferencvaroša, ali je kvalitet na strani Skandinavki. Atomski rukomet smo gledali u prvom polufinalu protiv Đera, čak 72 gola. Srpska snajka, Katrin Lunde, i sa 43 godine je najbolji golman današnjice, lider i snaga tima iz Kristijansanda. Raspoložena je protiv Đera bila i češka bombarderka Marketa Jerabkova, levoruka Ruskinja Ana Vjahirjeva i Šveđanka Jamina Roberts. Legija stranaca iz Skandinavije ima ulogu favorita, dok Fradi želi novo čudo, želi na krov Starog kontinenta.

Osim srpskog tandema, junak pobede u subotu, strelac odlučujućeg gola protiv danskog Esbjerga, bila je Nemica Emili Belk. Najefikasnija je bila Holanđanka Angela Malestejn. Samo pet strankinja ima Ferencvaroš, dok za Vajpers igra čak devet inostranih rukometašica. Uzdanica mađarskog tima su i reprezentativke naših suvernih suseda Katrin Klujber i Sandra Seleši Začik, dok je defanzivni specijalista iskusna Žužana Tomori, koja je sa Vajpersom pre dve godine bila šampion Evrope.

15.15: (2,95) Esbjerg (8,50) Đer (1,55)

Koliko je Vajpers moćan govori podatak da nije poražen u 2023. godini. Ima 30 vezanih pobeda u svim takmičenjima, a poslednji put je poklekao 10. decembra prošle godine u grupnoj fazi Lige šampiona, kada je poražen od ĆSM Bukurešta u gostima (24:27).

Ferencvaroš je stigao do Kupa Mađarske ove godine dok je titula završila u Đeru. Ove sezone ovi timovi su odigrali dve neizvesne utakmice u grupnoj fazi. Vajpers je pobedio u Norveškoj tim iz Budimpešte sa 27:26, dok je u prvom delui sezone u mađarskoj prestonici bilo 26:26.

LIGA ŠAMPIONA ZA RUKOMETAŠICE (BUDIMPEŠTA)

Nedelja

FINALE

18.00: (4,40) Ferencvaroš (9,00) Vajpers Kristijansand (1,30)

ZA 3. MESTO

15.15: (2,95) Esbjerg (8,50) Đer (1,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Andrea LekićDragana CvijićŽRK VajpersEHF Liga šampionaŽRK Ferencvaroš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara