Navijači Kjelcea (©Reuters)
Navijači Kjelcea (©Reuters)

Zla kob bivših šampiona Evrope: Sjudad Real, Hamburg, Vardar... Kjelce je možda sledeći

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.11.22. | 08:09

Poljski gigant ostao bez glavnog sponzora - Lomža Industrije. Vlasnik Bertus Servas smiruje navijače, ali primeri iz prošlosti opomena su za tim koji uspešno s klupe vodi legendarni Talant Dujšebajev

Rukomet je neprofitabilan sport, teško može sam sebe da izdržava, potrebna je pomoć države i sponzora. U poslednjih 15-ak godina, dva nekadašnja vladara Evrope su ugašena. U pitanju je trostruki osvajač Lige šampiona, Sjudad Real, prvak Starog kontinenta iz 2006, 2008 i 2009. godine i nemački Hamburg koji je bio najbolji 2013, dok je Vardar opstao posle dve krune, ali pod drugim imenom i sada je samo bleda senka nekada čuda iz Skoplja.

Slavni Sjudad je bio sinonim za uspeh. Trostruki šampion Evrope i petostruki prvak Španije pokušao da se spasi fuzijom sa Atletiko Madridom 2011. godine, ali nije bilo spasa, klub je ugašen i formalno 2013. godine. Zbrisan je s lica zemlje. Velike zvezde igrale su u nekadašnjem španskom divu – Talant Dujšebajev, Arpad Šterbik, Olafur Stefanson, Sergej Rutenka, Iker Romero, Alberto Entrerios, Petar Metličić...

Izabrane vesti

Tim iz najveće nemačke luke je posle titule šampiona Evrope pre osam godina zapao u finansijske probleme, oduzeta mu je licenca, nije mogao da se takmiči u prve dve najbolje lige Nemačke. Klub je kasnije preregistrovan, dobio je novi grb, krenuo od nižih liga i prošle godine je uspeo da se vrati u elitni rang, Bundesligu. Sada je Hamburg daleko od vrha u Nemačkoj. Od te trofejne generacije na golu je i dalje ostao Johanes Biter. Nekada su boje ovog kluba nosili Paskal Hens, Torsten Jansen, Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković, poljska braća Kšištof i Marsin Lijevski, kao i srpski asovi Goran Beli Stojanović, Zoran i Petar Đorđić, Draško Nenadić...

20.30: (2,05) Rumunija (8,00) Španija (2,05)

Vardar je igrao tri uzastopna završna turnira Lige šampiona u Kelnu od 2017. do 2019. godine, dva puta bio na krovu Evrope (2017 i 2019), bio najlepša bajka na Balkanu, ali je posle odlaska glavnog finansijera, Rusa Sergeja Samsonenka došlo do kraha kluba. Nekadašnji predsednik Mihajlo Mihajlovski je stvorio novi Vardar kome je pridodato prezime 1961. Zbog dugova iz prošlosti, EHF je ove sezone izbacio skopske crveno-crne iz Evrope na godinu dana. Vardar je sada veoma skroman klub za evropske uslove, uspeo je da zadrži primat u Makedoniji, ali je Eurofarm Pelister iz Bitolja sve bliži da ga skine s trona kod naših južnih komšija.

Još jedan evropski šampion, poljski Kjelce, koji je u čudesnom finalu u Kelnu 2016. gdine pobedio Vesprem, nalazi se u problemima. Ove nedelje je predsednik kluba, holandski biznismen Bertus Servas, potvrdio da je aktuelni vicešamion Starog kontinenta (sredinom juna poražen posle sedmeraca od Barselone u finalu u Kelnu), ostao bez glavnog sponzora Lomže Industrije.

Uložićemo sve napore da klub u narednim sezonama održimo na evropskom nivou. Pred nama je niz izazova, ali nećemo odustati od pokušaja da obezbedimo budućnost našeg tima”, rekao je optimistično holandski preduzetnik.

Talant Dujšebajev (©Reuters)Talant Dujšebajev (©Reuters)

Za sada se ne zna ko će biti novi naslovni sponzor poljskog giganta na čijoj klupi sedi legendarni Talant Dujšebajev koji im je i doneo najveći trofej u istoriji pre šest godina. Servas je takođe naglasio da je klub u dobrim odnosima sa sponzorom, sa kojim sarađuje od avgusta 2020. godine.

Pokušavamo da razumemo situaciju našeg sponzora. Zato se rastajemo sa obostranom ljubaznošću i zahvalnošću za dosadašnju posvećenost i za odluku o sponzorstvu donetu tokom teškog vremena pandemije“, rekao je Servas.

Budžet Kjelcea nije javan kao što je to slučaj sa klubovima iz Nemačke i Francuske. Primera radi, Pari Sen Žermen je prošle sezone imao 17.800.000 evra, ali je za ovu sezonu smanjen na “samo” 12.000.000. Kjelce je proteklih sezona “čerupao” pariske Svece. Nogu je povukao Dilan Nai, a od ovog leta francuski reprezentativci Nedim Remili i Benoa Konku su prešli u Kjelce. Budžet je sigurno jedan od većih u Evropi, u rangu mađarskog Vesprema, državnog projekta.

Barselona, dvostruki uzastopni šampion Evrope, prošle sezone je objavila da je budžet za igrače i trenere bio 6.052.000 evra. Najveći klub na svetu posluje kao sekcija fudbalskog kluba. Jedino klubovi iz Nemačke tržišno posluju, odnosno veći deo budžeta se obezbeđuje od ulaznica i marketinških prihoda od TV prava.

Sjudad Real više ne postoji, Hamburg i Vardar su daleko od evropskog vrha, Kjelce je i ove godine jedan od favorita za titulu u Ligi šampiona, ali je kriza pokucala na vrata poljskog giganta.

Zla kob bivših šampiona Starog kontinenta...



tagovi

RK KjelceEHF Liga šampionaRK Vardar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara