©MN Press
©MN Press

Još smo u kategoriji trećih reprezentacija Evrope

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.12.22. | 08:11

Fudbal se igra takmičarski, a ne napadački

Već tradicionalni deža vi kada su Srbija i svetska prvenstva u pitanju domaća fudbalska javnost proživela je sa eliminacijom Orlova u grupnoj fazi Mundijala u Kataru. Gorčini utiska dodatno su doprineli uvek u velikoj meri prisutni euforija i optimizam, međutim, pošto su se glave ohladile i slegla prašina posle skromnog izdanja, rezime učinka domaće reprezentacije napravili su srpski stratezi Milorad Kosanović i Milan Rastavac.

Izabrane vesti

"Mogu samo da ponovim ono što sam rekao i pre početka takmičenja. Uspeh je i sam plasman na Svetsko prvenstvo. Pitanje je šta bi se dogodilo da je Portugaliji priznat gol protiv nas. Postojala je euforija koju je stvorila čitava javnost, a kojoj su doprineli i mediji", istakao je Kosanović u razgovoru za Mozzart Sport.

Dva poraza i remi, uz osam primljenih golova, bacili su u senku sve što su izabranici Dragana Stojkovića prethodno uradili, a iskusni strateg naglasio je da je rezultat zapravo samo realna slika.

"Još smo u kategoriji trećih reprezentacija Evrope. Ne po igračima, već po konceptu igre. Nemamo ozbiljan koncept, deset godina se igramo fudbala. Gađamo se sistemima..."

Rešenje iz perspektive Kosanovića je kompleksno i zahteva promene iz korena, od mlađih selekcija do vrha.

"Nije potrebna panika, već da se uozbiljimo i uvedemo sistem rada u Savez i Superligu, a ne da pričamo bajke. U fudbalu i sportu generalno nema laži i euforije jer izađeš na stazu, istrčiš, izmere ti vreme ili poene i kažu - sedmi si, jedanaesti, petnaesti... Čovek mora da bude realan. Potrebno je uspostavljanje sistema".

Poseban akcenat pri osvrtu na učinak Orlova bio je na strategiji Srbije koja je protiv Kameruna i Švajcarske primila po tri gola i u oba slučaja naivno ispuštala prednost.

"Fudbal se ne igra napadački, već takmičarski. Jednako su važni svi segmenti igre i besmisleno je hvaliti se kako igramo sa šest ofanzivaca kada je to praktično pucanj sebi u nogu", kazao je Milorad Kosanović.

Saglasan sa iskusnijim kolegom u oceni da se od Orlova očekivalo više od ostvarenog bio je Milan Rastavac. Strateg Vojvodine je pre četiri godine kao član stručnog štaba Mladena Krstajića prošao sličan scenario pošto je Srbija i tada put na prvenstvu završila u grupi, iza Brazila i Švajcarske, te je uz značajnu dozu razumevanja rezimirao učinak našeg nacionalnog tima.

"Ostaje utisak da smo mogli više, posebno sa bodovnog aspekta. Bili smo u prilici da uzmemo koji bod više, ali smo i pokazali određene slabosti zbog kojih nismo uspeli. Način na koji smo otišli na Svetskom prvenstvu je bio na nivou što je uticalo na euforiju kojoj smo skloni. Nije ni prvi ni poslednji put da nam se to desilo, a ono što je potrebno je da budemo pametniji i poradimo na stvarima koje smo uvideli kao slabosti", rekao je Rastavac na početku razgovora za Mozzart Sport.

Perspektivni stručnjak naglasio je da eventualni rezovi ne bi predstavljali ispravan korak.

"Potrebno je nastaviti sa radom, definisati greške i prevazići ih. Ekipe koje su uspele da se plasiraju u narednu fazu potvrđuju to, imaju kvalitet i sistem i na na osnovu toga istrajavaju i bivaju uspšešniji. Svedoci smo i rasta afričkih i azijskih reprezentacija. Nije bilo nezanimljivih utakmica, fudbal je grana sporta i industrije koja se neprekidno razvija i neophodno je da ste u koraku sa ostalim zemljama".

Neizbežna je bila i paralela između reprezentacija Srbije i Švajcarske danas i 2018. godine.

"Rezultati govore, Švajcarci nemaju rezultat samo protiv nas, već u kontinuitetu drže nivo. Bezbolno su izvršili promenu selektora, što nije lak proces. Pokazuju da imaju sistemski rad na visokom nivou. Što se nas tiče, stigli smo do dva velika takmičenja, ali nam fali iskorak. Ipak, ne vidim problem pred kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Proći će neko vreme, zacelićemo rane. Sa druge strane, te kvalifikacije su poseban izazov, jer se nismo plasirali na prethodne kontinentalne smotre. Svi naši igrači su profesionalci, takođe, više im odgovara sistem takmičenja kakav je u kvalifikacijama", izjavio je Rastavac.







tagovi

Milorad KosanovićMilan RastavacKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara