Karlos Alkaraz i Novak Đoković (©Reuters)
Karlos Alkaraz i Novak Đoković (©Reuters)

Alkaraz napada, Đoković brani prvo mesto i gleda ka rekordu

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.05.22. | 12:00

Mladi Španac bez opterećenja odbrane bodova, Novak za korak bliži Štefi Graf

Trijumf u Madridu vinuo je, od pre nekoliko dana 19-godišnjeg, Karlosa Alkaraza na šesto mesto svetske rang liste tenisera. Mladi Španac je pre godinu dana bio 120, ali su mu titule u Riju, Majamiju, Barseloni i Madridu donele značajan pomak i epitet najveće nade svetskog tenisera.

Mnogo toga očekuje se od Alkaraza u narednom periodu, posebno jer je rasterećen branjenjem bodova na turnirima. Prvi veliki susret sa tim sistemom španski tinejdžer imaće na US Openu, gde je prošle godine stigao do četvrtfinala. Do tada, ako nastavi u ritmu u kom je dosad igrao ove godine, može samo da osvaja dodatne bodove i napreduje na rang listi. Treće kolo Rolan Garosa i drugo Vimbldona ne bi trebalo da budu prepreke na kojima će Alkaraz zastati ovaj put.

Izabrane vesti

Stoga, bolje rangirani rivali biće pod velikim pritiskom nadolazeće zvezde.

Novak Đoković, ipak, trenutno ne mora da razmišlja o njemu. Srpski as započeo je 369. nedelju na vrhu ATP liste i još osam mu je potrebno da bi oborio rekord Štefi Graf koja je sa 377. nedelja najduže bila na prvom mestu računajući i žensku i mušku konkurenciju.

Porazom u polufinalu Madrida od Alkaraza, Đoković je izgubio 140 bodova, ali i dalje ima 270 više od drugoplasiranog Danila Medvedeva, koji se oporavlja od operacije kile i na teren bi trebalo da se vrati u Ženevi, nedelju dana pred Rolan Garos.

Na predstojećem turniru u Rimu, koji za Novaka startuje duelom drugog kola protiv Rusa Aslana Karaceva, naš teniser brani 600 ATP poena, pošto je prošle sezone u finalu izgubio od Rafaela Nadala. Ovaj put, dvojica velikana mogli bi da se sretnu u polufinalu.

Đokovića potom čeka i odbrana trofeja na Rolan Garosu, pa Vimbldonu, a onda i finale u Njujorku. Medvedev je prošle godine ispao već u osmini finala Vimbldona, ali ovaj put neće moći da popravi učinak pošto mu je političkom odlukom zabranjeno učešće na turniru u Londonu.

Ispred mladog Alkaraza na rang listi trenutno su još trećeplasirani Aleksander Zverev, te Rafa Nadal i Stefanos Cicipas.

Zverev iza sebe ima neočekivano ranu eliminaciju u drugom kolu Minhena i ubedljiv poraz od Alkaraza u finalu Madrida. Nadal još traži konstantnu formu posle duge pauze, a Cicipas će morati da odbrani veliki broj bodova posle prošlogodišnjeg finala Rolan Garosa.

Sve to ide u prilog momku iz Mursije koji ima veliku šansu da do kraja sezone dodatno napreduje na ATP listi, s tim da, kako stvari stoje, Alakaraza nećemo gledati u Rimu.

Sjajni Španac povredio je skočni zglob, a problem mu pravi i žulj na stopalu, zbog čega najverovatnije neće igrati u prestonici Italije.

"Razmišljao sam o nastupu u Rimu. Mislim da je bolje da odmorim, da se oporave zglob i stopalo, kako bih bio 100 odsto spreman za Pariz. Zaista sam uzbuđen što ću se boriti za trofej jednog grend slema", izjavio je Alkaraz.

NAJNOVIJA ATP LISTA - TOP 10

1. Novak Đoković, 8.260 bodova

2. Danil Medvedev, 7.990

3. Aleksander Zverev 7,020

4. Rafael Nadal, 6,435

5. Stefanos Cicipas, 5,750

6. Karlos Alkaraz 4,773

7. Andrej Rubljov 4,115

8. Mateo Beretini 3,895

9. Feliks Ože-Alijasim 3,760

10. Kasper Rud 3,760


tagovi

Karlos AlkarasNovak Đokovićatp rang lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara