Foto: Novak Đoković, Reuters
Foto: Novak Đoković, Reuters

Jak je k´o beton - Novak ima najbolji procenat pobeda u istoriji!

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.07.21. | 19:06

Jednostavno mu niko ne može na crtu, ni generalno, ni na tvrdoj podlozi

Hoćete li sve podloge? Novak Đoković ima najbolji procenat pobeda u istoriji tenisa.

Hoćete li samo beton? Novak Đoković ima najbolji procenat pobeda u istoriji tenisa.

Izabrane vesti

Jednostavno, ne može niko da mu stane na crtu.

Pobedom nad Ugom Delijenom, u prvom kolu Olimpijskih igara, Đoković je popravio procenat pobeda na betonu, ali i generalno.

Novak je sada na 585 pobeda iz 691 meča na betonu, što je procenat od čak 84,66%! Prati ga Rodžer Federer sa 759 pobeda na 913 mečeva što daje 83,13%. Dakle, razlike je očigledna i nije mala.

Treći najbolji igrač na betonu u istoriji je Džimi Konors sa 82,93% pobeda, a prati ga Ivan Lendl sa 82,63%. Poređenja radi, Rafael Nadal je tek 10. najbolji igrač na betonu u istoriji sa 77,74% dobijenih mečeva.

Iza Lendla slede Rod Lejver (82,6%), Džon Mekinro (81,28%), Pit Sampras (80,61%). Dakle, Đoković sa ovakvim procentom na betonu, uz 12 grend slemova zbirno na Australijan Openu i US Openu, ponosno i zasluženo nosi titulu „kralja betona“.

Najbolji je teniser u istoriji ove podloge.

Još je impresivnije da je Novak Đoković teniser sa najboljim procentom pobeda kada se gledaju sve podloge i svi mečevi u karijeri!

Ukupno je do sada odigrao 1164 meča, a dobio je 969. To ukupno daje prosek od 83,25%! I najbolji je u istoriji.

Zanimljivo je da ga prati Rafael Nadal sa 1027 pobeda na 1235 mečeva, što mu daje procenat od 83,15%. Dakle, vrlo je blizu Đokovića. Bjorn Borg (82,36%) je na trećem mestu, a Rodžer Federer tek na četvrtom mestu sa procentom 81,97%. Što takođe treba uzeti kada se meri titula „najvećeg u istoriji“.

Slede Džimi Konors (81,82%), Džon Mekinro (81,68%), Ivan Lendl (81,52%), Rod Lejver (79,77%), Pit Sampras (77, 43%).

Zanimljivo je da se Đoković nalazi na 20 grend slem titula, kao i Rodžer Federer i Rafael Nadal, a da je odigrao najmanje mečeva. Novak ih je upisao 1164, Nadal 1235, a Federer 1526. A da ne pričamo da ih srpski teniser i tako „šije“ u skoro svim drugim najvažnijim statističkim parametrima.

Kada se sve ovo pogleda, posebno Novakov procenat na betonu, jasno je da srpski teniser uživa ulogu prvog favorita na olimpijskom turniru u Tokiju.

Prvi meč protiv Bolivijca je dobio rutinski, u dva seta dopustio samo četiri gema Delijenu, a u sledećem meču igraće protiv Jana Lenarda Štrufa. Čini se da Novak tek hvata zalet, da će u nastavku turnira podići kvalitet igre, a najviše problema zadavalo mu je jako toplo vreme o čemu je morao više da razmišlja nego o protivniku.

Zato se i posle meča obratio organizatorima i upitao da li je moguće da se mečevi pomere, da kreću malo kasnije, kako bi se senka što više nadvila nad terenom, a temperatura bila što je moguće prihvatljivija.

To su spoljni faktori.

Svi ostali, subjektivni, objektivni, govore da je Novak Đoković najbolji teniser u istoriji, samim tim i na betonu. I zato je jasno prvi favorit za zlato u Tokiju. To zlato je i glavni razlog zbog kog se Đoković pojavio u glavnom gradu Japana.

A kada Novak nešto zacrta...

Procenti su na njegovoj strani.



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021tokio 2020Novak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara