Novak Đoković (Foto: Reuters)
Novak Đoković (Foto: Reuters)

Koloseum spreman, protivnik poznat: Novak je rimski princ, neka se spremi Fric

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.05.21. | 09:42

Pamti srpski teniser poslednji obračun protiv Amerikanca sa Australijan opena

Posle ne baš najboljeg starta na šljaci, Novak Đoković se nada da će uhvatiti pravi kurs pred Rolan Garos. I možda trenutno nema boljeg mesta za tako nešto nego što je to Rim. Grad u kom se Đoković odlično oseća i iz kog bi mogao da uhvati najbolji zalet pred Pariz. Novak brani titulu u Večnom gradu i želi da pored Frančeska Totija i on drži titulu "Princ Rima".

Svetski broj jedan se vratio posle Australijan opena na teren na turniru u Monte Karlu posle dva meseca pauze, ali je iznenađujuće poražen od Danijela Evansa. Kasnije je poražen u polufinalu Beograda od Aslana Karaceva. Sada je vreme da najbolji teniser sveta eksplodira i podigne se na nivo na kom samo on zna da nastupa.

Izabrane vesti

Nije to Novak učinio u Madridu, ali je Rim pravo mesto gde može da napravi iskorak. Prvi protivnik (u drugom kolu) biće mu dobro poznati Tejlor Fric, a meč bi trebalo da se odigra negde oko 13 časova.

Frica se i Novak i svi mi najbolje sećamo po njihovom duelu sa Australijan opena. Ipak, treba reći da je šljaka bez sumnje Fricova omiljena podloga.

Biće to četvrti obračun Đokovića i Frica, a srpski teniser trenutno vodi sa 3:0 i to svakako majstoru daje i psihološku prednost pred današnji okršaj.

Poslednji sudar Đokovića i Frica izazvao je mnogo polemika i bure. Naime, Novak je na Australijan openu pre osvajanja titule morao da preživi težak sudar sa Fricom i to je uradio posle prednosti od 2:0 u setovima, a dogodila se i ona povreda stomaka koja ga je umnogome zakočila. Bilo je svakakvih priča i glasina posle tog duela, ali Novak je pokazao zbog čega je najjači na svetu.

Đokovićevim navijačima će se dopasti i ideja da je Novak prva dva meča protiv Frica dobio baš na šljaci, u Madridu i Monte Karlu 2019.

(1,12) NOVAK ĐOKOVIĆ - TEJLOR FRIC (5.30)

Najveći izazov za Đokovića biće da zaustavi Fricov servis i forhend. Na to se 193 cm visoki Amerikanac najviše oslanja, a ponekad zna i da pomeša stvari u igri pa da krene na mrežu. Međutim, ako Novak spusti broj izgubljenih lopti na minimum i gradi dalje igru na napretku koji je ostvario u Beogradu, ne bi trebalo da ima mnogo problema protiv Amerikanca.

Đoković je došao u deo karijere u kom ne mora previše da razmišlja mnogo o turnirima koji nisu grend slemovi. Posle oborenog rekorda po broju sedmica provedenih na vrhu ATP liste, sada je Novaku glavni fokus da stigne i prestigne Rodžera Federera i Rafaela Nadala po broju grend slemova.

U tom smislu, Đoković bi trebalo da iskoristi Rim, kasnije i Beograd, da se što bolje spremi za Rolan Garos, a u tom smislu može da mu podigne samopouzdanje činjenica da i najveći rival Rafael Nadal ne blista na svojoj omiljenoj podlozi, te da je nedavno poražen i u Monte Karlu i u Madridu, te da je u Barseloni bio na ivici poraza od Stefanosa Cicipasa.

Umesto puta u Madrid na masters, Novak je iskoristio to vreme za put u Bosnu i Hercegovinu gde je napunio baterije, malo odmorio, dok je Fric odigrao nekoliko turnira poslednjih meseci. Igrao je i Monte Karlo i Madrid, a tamo je gubio od Španaca Roberta Bautiste Aguta i Alberta Ramosa Vinjolasa, specijalaca za šljaku.

Đoković je masters u Rimu osvajao pet puta do sada i aktuelni je šampion glavnog grada Italije. Prošle godine savladao je Dijega Švarcmana u finalu, a prethodne titule je osvajao 2015, 2014, 2011. i 2008. godine.

Videćemo da li je na pomolu novi trofej za vitrinu.

Od srpski tenisera, pored Novaka Đokovića, danas će na teren i Dušan Lajović. On će u prvom kolu nastupati protiv Džona Milmana.

Do sada su Dušan i Džon igrali samo jednom, a Lajović je slavio u Istanbulu 2018. godine sa 2:0 u setovima. Prilično je ubedljivo tada Duci izašao na kraj sa Milmanom, a i tada se igralo na šljaci. Mogla bi danas da padne jedna repriza.


tagovi

Tejlor FricNovak Đokovićatp rim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara