Dušan Lajović tokom intervjua (© MozzartSport)
Dušan Lajović tokom intervjua (© MozzartSport)

Lajovićeva analiza čudesne nedelje: Mentalno zdravlje na vrhu lestvice, ako previše razmišljaš ulaziš u paralizu

Vreme čitanja: 5min | čet. 27.04.23. | 10:30

Dušan Lajović je za Mozzart Sport pričao u Madridu posle neverovatne utakmice Partizana protiv Reala. Srpski teniser posle osvojene titule u Banjaluci osvrnuo se na mnoge detalje iz prethodne nedelje

(Od izveštača MozzartSporta iz Madrida)

Izabrane vesti

Nema stajanja u profesionalnom tenisu. Posle veličanstvene nedelje u Banjaluci gde je između ostalog pobedio Novaka Đokovića kako bi došao do druge titule u karijeru, Dušan Lajović je već u Madridu gde se sprema za nove izazove na Mastersu, a raspored je tako hteo da se njegov boravak u glavnom gradu Španije poklopi sa dolaskom košarkaša Partizan Mozzart Beta koje je bodrio u utorak uveče sa tribina Viznik centra. Pride u holu hotela izdvojio vreme za naš portal da priča o svemu što mu se izdešavalo prethodnih dana i ono što ga tek očekuje.

"Au ljudi, kakva je ono utakmica bila, još razmišljam o njoj", bilo je prvo što nam je Duci rekao pre nego što smo uključili kameru.

Bilo je vremena za košarku. Tenis je u ovom slučaju bila prva tema.

A definitivno ima o čemu da se priča. Turnir u Banjaluci je više izgledao kao da je Masters s obzirom na imena koje je Dušan savladao na putu ka tituli. Padali su Filip Krajinović, Gregori Barera, zatim Novak Đoković, Miomir Kecmanović i na kraju Andrej Rubljov.

"Malo mi je posle titule pao imunitet zbog napora u Banjaluci, ali evo me u Madidu, spreman sam i za mečeve koji dolaze. Imao sam i malo sreće u žrebu da ne igram prvi dan pa sam imao vremena dodatno da se spremim", priča Lajović koji u četvrtak igra protiv Džejsona Kublera iz Australije na startu turnira u Madridu.

Ipak, koliko god je značajan Masters u glavnom gradu Španije. Svima je u svežem sećanju prošlonedeljni turnir u Banjaluci.

"Ako izuzmemo veličinu situacije kada igraš protiv Noleta za koga će svi navijati, a koji ti je van terena dobar prijatelj, može da se kaže da mi je bila najbolja nedelja. Koliko je bio težak zadatak, dovoljno govori da je Novak prvi na svetu, a igrao sam protiv dva top 10 igrača na turniru serije 250. Posle tih činjenica može da se kaže da je to najbolja nedelja u mojoj karijeri bez obzira što sam i u prošlosti imao nedelje kada sam pobeđivao dobre igrače, celokupna situacija ide u prilog Banjaluci"

Definitivno je Duci prikazao publici tenis života, a kako je došlo do toga da igra na taj način da ni Novakove majstorije nisu bile u stanju da ga zaustave, daje sasvim iskren odgovor.

"Kockice su se poklopile, intenzivno radim na tome da u mečevima na kojima je jako teško pokažem maksimum, a to je baš nešto u čemu sam imao problema u prošlosti. Ne što se tiče protivnika, već situacije kada zablokiram i ne dam svoj maksimum. U Banjaluci sam se isključio od svega spoljašnjeg i radio sam ono što najbolje radim, ali to je u praksi u suštini najteže uraditi".

Nastavio je na istu temu.

"Pre Noleta sam igrao protiv Francuza Barere i osećao sam se protiv njega kao da već igram protiv Noleta. U meču odigram neki udarac i u glavi već analiziram da li je to dobro protiv Novaka ili nije. U suštini te stvari nisu dobre, ali jednostavno to mi je preovladalo u glavi i onda sam pokušao da rasčlanim sve sa stvarima koje proizvode anksioznost, da vidim zbog čega to radim i zašto sam takav, i to sam uspeo. Na kraju sam se psihički uzdigao iako sam bio fizički iscrpljen. Mentalnom snagom sam nadomestio manjak fizičke snage".

Baš ta metalna snaga koju je Lajović pomenuo dolazi posebno do izražaja u individualnim sportovima.

"Dosta je specifično u odnosu na druge sportove. Individualizam je takav da ti sebe kriviš i kritikuješ, naravno trebaš da budeš i ponosan na sebe. Međutim kada ne ide, sam si, tanka je linija između kritika i pohvala i ponekad je teško priznati da neke stvari jednostavno ne radiš dobro. Ove nedelje se poklopilo da stvari radim dobro, a ono što je za mene bilo specifično, nešto što se razlikovalo u odnosu na period kada odigram dva dobra meča, a onda dva slaba, u Banjaluci sam se isključio i uživao u tenisu".

Sada je ključno pokazati kontinuitet.

"Teško je reći kao u knjizi: E, tako treba da se uradi. Posle osvojenog turnira je lako pričati, ali ajde sada radi to na sledećem turniru. Bitno mi je da znam da sam dao maksimum jer ako dam maksimum mogu da budem zadovoljan, nebitno da li je to osvojen turnir ili poraz u prvom kolu, dao si maksimum i nisi mogao više".

Upitali smo Dušana da li pronalazi inspiraciju u nekim drugim sportistima? To je bilo sve što je potrebno da se prebaci na košarku, pobedu Partizana protiv Real Madrida i šut Kevina Pantera.

"Iskreno, prva madridska utakmica je bila... Bilo mi je mnogo teže da gledam nego što mi je kada igram svoje mečeve. Kada si pored terena nemaš načina da izbaciš tu energiju. Evo sada mi se dlanovi znoje dok se prisećam završnice. Kada bih mogao da povučem neku paralelu, ona opuštenost Kevina Pantera u poslednjem napadu je baš upečatljiva, uživao je. Nije ni razmišljao da li će da pogodi ili promaši, to je ta neopterećenost koja može da se iskoristi i u mom sportu. Jer je potrebno uživati, a ne da zadovoljiš publiku ili trenera, već da uživaš na terenu. Kada igraš najbolje, najmanje razmišljaš, a da dođeš do tog stadijuma moraš puno da razmišljaš, što je paradoksalno. Na terenu ako previše razmišljaš, ulaziš u paralizu".

Kako sam priznaje, ove sezone nije hteo da pravi dugoročne planove.

"To je promena kod mene u odnosu na prethodni period. Nisam naravno očekivao ovakav skok, igrao sam prethodnih nedelja dobro, i protiv Alkaraza. Možda su mi i ti mečevi pomogli da napravim rezultat kakav sam napravio u Banjaluci. Nastavljam da radim sa fokusom na narednom nedelju. Nemam nešto da stavljam sebi pritisak da nešto moram da uradim, na kraju dana, ne moraš ništa. Želim da budem miran sa samim sobom. Nekako da mi tenis ne određuje kako ću se osećati, iako je to teško. Svaki trijumf ili poraz utiče na mene, ali tražim balans, da stavim mentalno zdravlje na vrh lestvice prioriteta. Naravno posle poraza niko se ne oseća dobro, ali radim na tome da mi poraz ne traje tri dana, već samo taj dan".

S obzirom da je sam pomenuo mladu špansku superzvezdu, Karlosa Alkaraza, prebacili smo kraj temu razgovora na eventualne promene u vrhu tenisa.

"Vidimo da se naziru promene, ali onda one prestanu da se naziru kada Novak i Nadal dođu na turnir spremni. Svi očekujemo te mečeve Alkaraza sa Noletom ili Nadalom na tri seta. To će biti sukob generacija. Alkaraz je momak koji čini stvari koje ne idu u skladu sa njegovim godinama. Radi stvari koje su izuzetno zrele, a ima 20 godina. Jako je dobra stvar što imamo tako nekoga mladom u tenisu koji može igrački da ide uz Novaka i Nadala. Kompletan je teniser, a i igra mu je lepa za oko. Uživaju fanovi da ga gledaju", završava Lajović razgovor za MozzartTV.


 


tagovi

Dušan LajovićATP Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara