Rafael Nadal (©Reuters)
Rafael Nadal (©Reuters)

Nadal ima velike planove: Povratak na Vimbldon posle tri godine, odmor, pa napad na Rodžers kup i US open

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.06.22. | 17:22

Kalendarskom grend slemu potajno se nada, ali mu deluje neverovatno da baš on bude taj koji će ponoviti uspeh Roda Lejvera

Rafael Nadal i bolno stopalo prežvakana su tema u tolikoj meri da ga ni Španac više ne spominje. Povreda je prošlost, terapija je urodila plodom. Bik sa Majorke pozitivno je odreagovao na pulsirajuću radiofrekvenciju, nervi levog stopala su “spaljeni” i Nadal se vratio na teren.

Uveliko trenira španski as i spreman je da posle tri godine istrči na vimbldonsku travu. Živi Nadal san koji je živeo Novak Đoković prethodne sezone, mašta o kalendarskom grend slemu i nikada mu bliži nije bio, pošto po prvi put u London stiže sa peharima iz Melburna i Pariza. 

Izabrane vesti

Punu nedelju trenira Rafa, pojačava intenzitet, a glavni sparing partner mu je Felisijano Lopez. Španski specijalista za travu je u dva navrata osvajao Kvinsu, jednom više igrao u četvrtfinalu Vimbldona, a ono što posebno raduje Nadala je što se ponovo dobro kreće i što mu prolaze udarci. O hroničnoj povredi ni traga, ni glasa. Pomak je osetan, primećuje ga tokom svakog treninga.

“U Barseloni sam bio dva puta na tretmanu, nisam na 100 odsto, ali promene su primetne. Smanjili su se bolovi u zglobovima, koji su mi pravili probleme. Za nekoliko nedelja će sve biti bolje. Srećan sam. Ne šepam već nedelju dana”, otpočeo je priču španski as.

Rafael Nadal (©Reuters)Rafael Nadal (©Reuters)

Trenirao je Rafael Nadal iza zatvorenih vrata na Majorci, osetio je travnatu podlogu i počeo da se privikava. Duge tri godine nije ga bilo u Londonu i kristalno mu je jasno da ne može tek tako da izađe na centralni teren. Kvins na kome se tradicionalno priremao sada je preskočio, ali će se pojaviti na egzibiciji u Harlingemu kraj Krejven kotidža.

“Namera mi je da igram na Vimbldonu. Tretman i nedelju dana treninga mi daju nadu, ne bih išao da nemam nameru da igram. Otputovaću, učestvovaću na egzibiciji u Harlingemu i odraditi još nedelju dana treninga. Tri godine nisam igrao na Vimbldonu i uzbuđen sam. Ne znam šta može da se desi za pet dana, oprezan sam, ali sve ono što je urađeno prethodnih dana daje mi nadu da ću igrati na Vimbldonu”.

Nadal je dva puta osvajao Vimbldon, davne 2008. i 2010. godine, ali od tada je samo jednom stigao do finala, i imao je nekoliko šokantnih ispadanja na samom startu. Pregrmi li uvodna kola…

“Igranje na Rolan Garosu i ostvaren rezultat dobro su mi došli na polju samopouzdanja, ali trava je drugačija podloga. Nisam igrao na travi tri godine i biće teško. Prve runde će biti presudne. Ako ih prođeš, igraš sa više sigurnosti, iako dolaze teži rivali. Prve mečeve igraš protiv igrača koji nemaju mnogo iskustva na tim terenima i to je pomalo lutrija”.

Da autsajderi i anonimusi mogu da naprave nepopravljivu štetu najjačima na turniru u Holandiji pokazao je Tim van Rajthoven. U finalu je tukao Danila Medvedeva, pre toga nije imao niti jednu pobedu. Više se takvih mina plaši Rafa, nego dobro poznatih lica.

“Tenis je prilično nepredvidiv sport. Bilo je perioda kada su stvari bivale predvidive, jer su se prethodnih godina tri ili četiri igrača borili za titule na velikim turnirima, taj uzak krug baš i nije logičan. Podsetimo se, u Hertogenbošu pobedio je teniser koji nije imao nijednu pobedu na ATP turu do tada. Dese se neke neočekivane stvari, sezona trave najkraća je u godini”.

Rafael Nadal (©Reuters)Rafael Nadal (©Reuters)

Skovao je Rafael Nadal plan i za deo sezone posle Vimbldona. Na turneju po Severnoj Americi krenuće iz Kanade, ali pre toga – preko potreban odmor.

“Profesionalni sam teniser i trudim se da pratim raspored koliko god je to moguće. Daću sve od sebe da tamo stignem dobro pripremljen. Obično prve nedelje igram na mastersu u Kanadi. To je dobro funkcionisalo, nisam pristalica menjanja stvari koje dobro funkcionišu. Moj plan je da igram na Vimbldonu, odmorim se, zatim odem u Kanadu, pa na US open”.

Španski as se potajno nada podizanju pehara na sva četiri grend slema i ponavljanju uspeha Roda Lejvera, ali se ne usuđuje to da izusti. Sada je na pola puta.

“Poslednji čovek koji je stigao do kalendarskog grend slema je Rod Lejver pre 60 godina. Teško je pomisliti da to mogu da uradim sa 36 godina”, zaključio je Rafael Nadal.



tagovi

Rafael NadalVimbldonUS opengrend slemATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara