Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Neuništivi Novak! Meč sezone Nišikoriju doneo samo set, Đoković "zapalio" Artur Eš

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.09.21. | 23:27

Srpski as u osmini finala US opena, san o kalendarskom slemu živi

Novakov put do kalendarskog grend slema je penjanje na Mont Everest. Vazduh u Njujorku postao je razređen, diše se na škrge, protivnici postaju veliki kao planina. Ali, Novak Đoković preskače stepenik po stepenik, i korača ka ulasku u večnost. Arhivirani su Rune i Gikspor, arhiviran je i žilavi Kei Nišikori! Novak Đoković je u osmini finala US opena – 3:1 (6:7, 6:3, 6:3, 6:2)

Bori se Novak sa sobom, protivnici su manja briga. Stajanje u red sa Rodom Lejverom, jedinim čovekom koji je osvojio kalendarski grend slem, kao i izbijanje na prvo mesto po osvojenim grend slemovima, stvaraju nesnosan pritisak. I to je najveći adut Novakovih rivala, ali ako je neko mentalna gromada i zna kako sa istim da se izbori, onda je to najbolji svetski teniser.

Izabrane vesti

Naterao je Kei Nišikori srpskog asa da pati i da izvuče ono najbolje iz sebe. Nimalo lako posle svega što je prošao u poslednje vreme. A, prošao je mnogo toga…

Višemesečni kontinuirani napori, promena tri podloge, nesnosna vrućina u Japanu i krah na Olimpijskim igrama ostavili su trag na Novaku Đokoviću. Leteo je sa šljake na travu, sat trave na beton… A, vremena za adaptaciju minimalno. Zato ne čudi što Novak ne odiše u Njujorku svežinom.

Sporije se kretao na početku meča, nije bilo prepoznatljive gipkosti i špaga koje su njegov zaštitni znak. U promeni vremenskih zona, jurcanja s podloge na podlogu i neigranje na turneji po Severnoj Americi uoči US opena otežavajući su faktor Novaku Đokoviću na putu u večnost.

Kalendarski grend slem mnogi prišivaju uz njegovo ime – isto to radilo se i pred Olimpijske igre – a put je dugačak. I izuzetno naporan. Možda nema Rafaela Nadala i Rodžera Federera u Velikoj jabuci, ali tu su mlade snade snage, koje žele da mu stanu na kraj, ali i stari znanci. Jedan od njih je Kei Nišikori.

Večita mušterija Novaka Đokovića u Japanu, na svom terenu, uzela je dva gema srpskom asu. I to je rana koja peče Keija Nišikorija. Ponižen je u Zemlji izlazećeg sunca. Tada mu se smrklo u četvrtfinalu, a okršaj u Njujorku došao je mnogo ranije. Sportski je nadati se skidanju skalpa, verovao je Kei Nišikori u uspeh – krenuo je silovito.

Usporen start Novaka produbio je agoniju, a dueli sa Japancem nekada stvarno jesu agonija. Žilavi Nišikori zaigrao je na kartu agresivnosti – ona mu se isplatila u uvodnom setu. Prve brejk šanse imao je najbolji teniser sveta, nije iskoristiuo nijednu od dve. Od tog momenta igra mu se raspala. Osetio je Nišikori da je pravi trenutak da pritisne Đokovića… Odlično je služio servis Japanca, čistio je linije i razvlačio Novaka po terenu. Napravio je brejk već u trećem gemu.

Patio je Đoković, ali je smogao snage da se vrati i produži set. Oduzeo je servis Nišikoriju u osmom gemu, odavao je utisak da dolazi do svoje igre, pa čak i da može osvojiti prvi set. Otišao je set u taj-brejk, igra živaca pripala je hladnokrvnom Japancu. Mini-brejka nije bilo do devetog poena. Novak je sam sebe gurnuo u ambis. Izleteo je na mrežu, mogao je da bira stranu – pogodio je Nišikorija. Volej u telo, lob Japanca… A, potom još dva poena u nizu za prvi set.

I kao što to obično biva, zver se probudila. Čačnuo je Japanac srpskog tenisera, pogodio ga je u živac. Vulkan je eruptirao. Ali, ne onaj poznat kao planina Fudži. Podigao je Novak Đoković nivo igre, resetovao ga je gubitak seta, nesvesno ga je Kei Nišikori podesio na ubilački mod. Treći gem i eksplozija “Artur Eša”.

Nikada Novak nije bio miljenik njujorške publike, ali prerano je za ispadanje velikog šampiona. Bio je to jedan od onih trenutaka kada su mu i nadmeni Amerikanci naklonjeni. Počeo je i servis da ga služi, udarci su bili hirurški precizni, ali i pored toga trzavica je bilo.

Da bi materijalizovao brejk, Novak je morao da sapsi pet brejk-lopti. Bio je napet popt struna, zategnut do granice pucanja. Ali, popustio nije. Nizali su se maratonski gemovi u kojima je Đoković odlično plivao. Zaobilazio je zamke, izbegavao doskočice Japanca i preživljavao njegova čišćenja linija. Prva set lopta za izjednačenje ukazala mu se na servis Keija Nišikorija – iskoristio ju je.

Prst na čelo. Mentalna snaga je taj faktor na koji igra Novak. Niko mu nije ravan… Isisavao je energiju srpski as iz Keija Nišikorija. Vozao ga je na terenu i gurao ka ponoru, ka 18. neuspehu u jubilarnom 20. susretu.

Večita mušterija mogla je da završi samo na jedan način. Ipak, odbijao je Nišikori da se preda i kada je imao zaostatak – u trećem setu Novak je napravio brejk u četvrtom gemu – i kada je publika ovacijama pozdravljala teniskog kralja. Imao je Novak 40:0, činilo se da hit aka 5:3, ali došla mu je žuta minuta. Došao je Nišikori do brejk lopte, Đoković je paralelom digao publiku na noge i pokazao na uho. Njujorčani, da vas čujem!? Ipak, gem se neslavno završio, ali je već u narednom napravio novi brejk, a kasnije i osvojio treći set. Mentalna gromada.

Lomio je Đoković i slomio Keija Nišikorija. Četvrti set bio je samo formalnost. Ubacio je Japanca u mašinu, uključena je centrifuga. Nišikori nije imao odgovor. Pukao je pod pritiskom u petom gemu, iskoristio je svetski broj jedan treću brejk loptu i sigurno vozio do osmine finala. Manjih problema bilo je samo u gemu u kojem je servirao za prolaz. Ništa nerešivo za neuništivog Novaka. A, tamo ga čeka pobednik duela Karacev – Bruksbi.



tagovi

Novak ĐokovićKei NišikoriUS openKalendarski grend slemgrend slem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara