Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Novakov juriš na rekord i kalendarski slem: Da Amerika bude kao Australija, druga klopka Štrufov dželat

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.09.21. | 20:00

Svetski broj jedan je u Melburnu upisao 82 pobede, osvajanjem US opena stigao bi do te brojke i u Njujorku

Zlatni slem ostao je pusti san, ali kalendarski je i te kako dostižan. Krenuo je Novak Đoković trijumfalno u juriš na 21. grend slem i ostavljanje Rafaela Nadala i Rodžera Federera u prašini. Meč prvog kola sa Holgerom Runeom neodoljivo je podsetio na onaj sa starta Vimbldona, kada je srpski teniser prepustio talentovanom Džeku Drejperu jedan set. Šest prepreka stoje ispred Novaka do izjednačavanja sopstvenog rekorda na jednom grend slemu po broju pobeda i kompletiranja četiri najveća turnira u godini, što nikome nije pošlo za rukom već 40 godina. Još od Roda Lejvera...

Prva od šest na tom putu je holandski teniser Talon Grikspur (oko 01.00 noćas na terenu), koji je uhvatio Jana-Lenarda Štrufa na spavanju. Bitka u pet setova i nešto manje od četiri sata provedenih na terenu iscedili su Holanđanina, ali sam pomen imena prvog nosioca ubrizgao je nenormalnu dozu energije u Grikspura. Mogao bi Holanđanin ponovo četiri sata da šamara lopticu i po cenu poraza – samo neka traje jer ne sastaje se često sa najboljim na svetu – ali upravo bi u maratonu imao minimalnu šansu.

Izabrane vesti

(1.01) ĐOKOVIĆ - GRIKSPUR (25.0)

Mnogi teniski analitičari za maraton povlače granicu od četiri sata provedena na terenu, a za Novaka Đokovića takvi dueli prava su poslastica. Srpski teniser odigrao ih je 26 – dobio ih je 20. I po tom parametru najbolji je ikada. Samo je Rafael Nadal imao više učešća u teniskim maratonima, ali nema više pobeda: skor 18-9.

Novak Đoković (©Reuters)Novak Đoković (©Reuters)

Neprestano Đoković gura lestvicu nagore, ide iznad limita i postavlja rekorde. Trijumfom u prvom kolu Novak je postao prvi teniser koji je na sva četiri grend slema sakupio minimum 76 pobeda. Na Vimbldonu ih ima 79, na Rolan Garosu 81, a na omiljenom grend slemu Australijan openu 82. Podizanjem četvrtog grend slem pehara na američkom tlu, Novak bi na taj način izjednačio sopstveni rekord iz Melburna. Motiv više...

Novak Đoković juri rekorde, ali i brani čast grend slem šampiona u Njujorku. Tri osvajača najbitnijih pehara u svetu belog sporta zaigrala su na ovogodišnjem US openu – dvojica su već spakovala kofere. Spala je knjiga na jedno slovo – Novaka Đokovića – posle ispadanja Endija Marija od Stefanosa Cicipasa u prvom kolu, odnosno predaje Marina Čilića nemačkom teniseru Filipu Kolšrajberu.

Za Talona Grikspura će duel sa Novakom Đokovićem biti meč karijere.

"Stvarno je ludo. Biće veoma, veoma teško. Ovo je verovatno najveći izazov u ovom momentu – igrati protiv Novaka na betonu. Ali, sa druge strane, Artur Eš, najveći stadion na svetu. Zbog ovoga sam trenirao kao dete. Ovo sam sanjao. Biće teško, ali ću uživati", poručio je Talon Grikspur uoči sudara sa prvim reketom sveta.

Sve je mirisalo na to da Holanđanina neće ni biti u Njujorku. Problem sa izdavanjem vize zamalo ga je precrtao sa US opena i promenio planove. Ipak, intervencija Teniskog saveza SAD i Talon Grikspur je u Velikoj jabuci na četvrtom grend slemu sezone.

Prvi put je direktno upao holandski teniser u glavni žreb – prvi put je i upisao pobedu. Za veliku većinu anonimus u svetu belog sporta skinuo je skalp Janu-Lenardu Štrufu, i na taj način sprečio drugi susret Nemca i Novaka Đokovića u mesec dana.

"Bilo je problema sa holandskom ambasadom zbog kovida. Jednostavno nije bilo vremena. Prošlog ponedeljka sam odlučio da ću trenirati na šljaci. Tokom utorka i srede sam i trenirao na šljaci. A, u četvrtak sam dobio mejl od Teniskog saveza SAD, koji je sve rešio. Za mene je već bila pobeda što sam u Njujorku“.

Novak Đoković (©Reuters)Novak Đoković (©Reuters)

Grikspurova priča bi sasecanjem Novakovog sna o kompletiranju kalendarskog grend slema prerasla u filmsku, ali do toga je put dugačak. Ipak, opreza nikad dosta... Priznao je i Novak Đoković posle pobede nad Holgerom Runeom da ne zna mnogo toga o holandskom teniseru, 121. igraču sveta.

Holanđanin, poput talentovanog Danca kojeg je najbolji svetski teniser eliminisao na startu US opena, gaji ogromno poštovanje. Kristalno je jasno Talonu Grikspuru šta ga čeka i kroz kakvu će golgotu morati da prođe kako bi izvojevao herojsku pobedu, ali i da noge od silnog uzbuđenja mogu da mu se odseku. Ne bi bio ni prvi, ni poslednji...

"Poštujem što je toliko dugo u vrhu. Rafa i Rodžer su bili tu, a onda je došao on i uništio sve rekorde. Godinama je na nivou, legenda je igre. Biće teško, ali i veoma uzbudljivo", rekao je holandski teniser Talon Grikspur.


tagovi

Novak ĐokovićUS opengrend slemKalendarski grend slem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara