Novak Đoković i Karlos Alkaras (Reuters)
Novak Đoković i Karlos Alkaras (Reuters)

Novakovo dostojanstvo u porazu: Alkaras ima mentalitet španskog bika, zaslužio je pobedu

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.07.23. | 21:37

"Kada iz ovakvog meča izađeš kao gubitnik, naravno da boli i da nisi najpozitivniji u glavi..."

Moralo je jednom i to da se desi. Da Novak izgubi grend slem finale, da neko bude bolji od Novaka Đokovića na Centralnom terenu Vimbldona. Već je sa 45 pobeda na glavnom borilištu All-England kluba prkosio verovatnoći punih deset godina. Ali nova generacija je došla, a za sada je njen neprikosnoveni predstavnik Karlos Alkaras.

U tesnoj gladijatorskoj borbi postarao se za slike koje se retko dešavaju, slike Novaka Đokovića kako na Centralnom terenu u rukama ne drži pehar, već tanjir.

Izabrane vesti

Ali ostao je Novak veliki čovek i džentlmen kakav jeste i u teškom porazu. I tokom konferencije sasuo salvu komplimenata na račun mladog šanskog lava.

"Kao što sam rekao, dobio sam neke epske bitke koje sam možda mogao da izgubim ranije u finalima. Naravno da sada boli, ali svaka čast Karlosu, odigrao je sjajno u bitnim momentima. Igrao je ofanzivan tenis, riternirao sam dobro, ali je on odigrao neke fantastične udarce. Svaka čast i njegovom timu, idemo dalje", počeo je Novak svoje obraćanje pred novinarima koji su ga momentalno upitali da prokomentarše lomljenje reketa u petom setu.

"Nema šta da se priča mnogo o tome. Frustracija je došla zbog propuštene prilike, teški neki poeni. Prvi je bio vremensko prekoračenje, ali neke stvari jednostavno moraju da se nekada prihvate."

Mnogo toga ovog popodneva nije štimalo u igri Novaka Đokovića, a sedmostruki, nažalost još ne i osmostruki šampion Vimbldona je istakao jednu stvar koja je bila problematičnija od ostalih.

"Bekhend me je izneverio. Igrao je bekhend prilično dug, ali nisam smeo da propustim neke prilike. Na 6:6 u taj-brejku sam promašio bekhend. U nastavku je podigao igru, a ja u trećem nisam bio onaj pravi. Ponovo sam se podigao, osetio sam u četvrtom setu da je to moje vreme, a onda sam promašio volej u petom (na brej šansu... Bilo je jako vetrovito. Video sam ga da trči u drugu stranu, ali sam promašio. Posle toga sam pretrpeo brejk, imam neka kajanja, ali kažem, igrao je dobro i dobro se branio. Zaslužio je danas da pobedi, nema sumnje", iskren i dostojanstven u porazu bio je Đoković i izrazi želju za novim duelima sa Alkarasom u grend slem mečevima i finalima: "Nadam se! Sa moje strane! On će biti na turu dosta, a ne znam koliko ću ja biti još tu. Igrali smo tek tri meča. Nadam se da ćemo igrati na US Openu, odigrali smo pet setova i nadam se da ćemo više gledati ovakvih mečeva u tenisu."

Hvalio je Đoković i Alkarasovo prilagođavanje na travnatu podlogu, na kojoj do ove sezone, te osvajanja Kvinsa, pa Vimbldona nije imao ni mnogo mečeva, ni uspeha.

"Ne iznenađuje me što se adaptirao na šljaci, ali na travi da. Bilo je dosta vetra, a on je došao igrajući taj stil još od Kvinsa, imao je taj momentum. Mislim da su ovakvi momenti pogodni za ljude koji igraju sa osnovne linije. Impresivno se adaptirao na travu, ali je dokazao da je najbolji igrač na svetu u ovom momentu. Zaslužio je da bude ovde gde jeste."

Smatra Novak da je Alkaras svojevrsna mešavina velike teniske trojke.

"Ljudi su pričali o prošlosti da je njegova igra ima nekih izostanaka u igri u odnosu na mene, Rafu i Rodžera. On ima svega pomalo od nas trojice. On ima taj mentalitet španskog bika kao što je Rafa imao. Od mene ima bekhend slajs, sposobnost adaptacije... Rodžer i Rafa imaju svoje snage i slabosti, ali je Karlos kompletan igrač. Adaptira se dobro i to je ključ za uspešnu karijeru na svim podlogama."

Pretrpeo je Novak prvi poraz na Vimbldonu od 2017. godine i sam potvrdio koliko novonastala situacija boli.

"Kada se sve sumira, naravno da bi trebalo da budem ponosan i jesam na sve što sam postigao na Vimbldonu, na svim Grend slemovima koje sam igrao ove godine. Osvojio sam dva od tri, ovde sam izgubio posle 10 godina na Centralnom terenu. Kada na ovakvom meču izađeš kao gubitnik, naravno da boli i da nisi najpozitivniji u glavi. Kada prespavam, trebaće mi malo vremena da skrenem misli, da provedem vremena sa porodicom i sumiram misli."

Za mesec i po dana u Njujorku Novak neće jurišati na kalendarski grend slem, ali će to biti veliki povratak na US Open gde prošle godine nije imao pravo nastupa zbog činjenice da nije vakcinisan.

"Raduje me povratak u Njujork. Kroz karijeru sam najbolje partije beležio na tvrdoj podlozi. Nekako, ako se uzmu u obzir svi turniri koje sam odigrao i beležio uspeha, onda je to tvrda podloga. Igrao sam finale, izgubio sam od Medvedeva, dobio sam dosta ljubavi od publike. Toga se rado sećam i jedva čekam da se vratim. Njujork je glavni cilj osim Dejvis kupa, igraću Sinsinati kao pripremu za Njujork."

Za kraj, Novak je istakao nekolik ključnih poena današnjeg finala.

"Publika ga je nosila tokom meča, poslednji gem je bio jak urlik publike da završi meč. Osetila se važnost tog momenta, za mene i njega. Bilo je gem biti ili ne biti. Svako je drugačiji, neko želi da provede više ili manje vremena na stolici. Nije odigrao nervozno, odigrao je fantastično. Riternirao sam dobro, ali je imao streč volej na 15:15, pa dobar servis. Uspeo je da završi meč i treba mu samo čestitati", još jednom je ponovoio Đoković.


tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasVimbldonVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara