Foto: Reuters
Foto: Reuters

Đoković nastavlja vimbldonski put: Tradicija kaže - posle Andersona trofej je zagarantovan

Vreme čitanja: 2min | sre. 30.06.21. | 08:10

Srpski teniser pred novim korakom na putu do trofeja

U svojevrsnoj reprizi finala Vimbldona iz 2018. godine, Novak Đoković i Kevin Anderson odmeriće snage danas od 14.30 časova u okviru drugog kola grend slema u Londonu.

Stari znanci na ovogodišnjoj premijeri prestižnog turnira izgubili su po set (obojica otvorivši meč zaostatkom), međutim prvi reket sveta je na putu do druge stepenice pokazao znatno ubedljiviju igru režiravši preokret za manje od sat i po borbe.

Izabrane vesti

Motivisan da nastavi niz grend slem titula i po broju osvojenih grend slem titula izjednači se sa aktuelnim rekorderima Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, srpski teniser takmičenje je otvorio vrlo ubedljivo, a izgubljeni set kao da ga je dodatno motivisao da pokaže pravo lice te je do kraja susreta izgubio samo pet gemova.

Odličan početak Vimbldona, nadovezao se na prethodna dva osvojena turnira iz ranga najprestižnijih te je prvi reket sveta već na otvaranju nagovestio scenario iz Australije i Pariza, međutim pravi izazovi na putu do cilja tek predstoje.

Imajući u vidu formu, ali i tradiciju, susret sa Andersonom za Đokovića bi trebalo da predstavlja rutinski stepenik o čemu na najbolji način govori statistika i 10 pobeda u 12 međusobnih susreta. Južnoafrikanac je kao pobednik iz susreta sa Novakom izašao samo prvi put kad su odmerili snage 2008. godine u Majamiju i deset godina kasnije u okviru Lejver kupa.

Dosadašnji susreti dodatni optimizam ulivaju kada se pogledaju samo dueli na travnatoj podlozi kojih je do sad bilo tri, svaki upravo na Vimbldonu, i svaki je pripao Srbinu.

Kuriozitet je da nakon svake od tri pobede nad Andersonom Đoković je stizao do trofeja, poslednji put bilo je to u već pomenutom finalu 2018. godine, a kraj turnira u Londonu za Južnoafrikanca prvi reket sveta režirao je i 2011. godine, pobedom u drugoj rundi, kao i četiri godine kasnije slavljem u osmini finala.

Prvi vimbldonski susret sa Andersonom najbolji teniser sveta je rešio prilično rutinski u svoju korist, međutim potpuno suprotna situacija bila je 2015. godine, kada mu je bilo potrebno nešto manje od četiri sata da stigne do naredne faze. Pobedama u taj-brejkovima Anderson je stigao do dva seta prednosti, ali je Novak demonstrirao psihološku snagu i režirao veliki preokret.

Treći susret u engleskoj prestonici, Đoković je rutinski rešio u svoju korist posle dva sata i 18 minuta borbe.

Pored trofeja osvojenih u spomenute tri godine, Novak se na vimbldonski tron peo i 2014. i 2019. godine, a ukoliko savlada Andersona, naredni protivnik na putu do šestog prestižnog trofeja biće mu bolji iz duela Sepi - Kudla.



tagovi

VimbldonKevin AndersonNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara