Rafael Nadal (©AFP)
Rafael Nadal (©AFP)

Rafa je biće sa druge planete! Preživeo povredu i sjajnog Frica za osmo polufinale Vimbldona

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.07.22. | 20:30

Španac slavio posle pet uzbudljivih setova

Nikada ne sme prerano da se otpisuje Rafael Nadal. I kada se bori sa bolovima u stopalu i kada se muči sa povredom stomaka - uvek postoji mogućnost da proradi lav u njemu i da pokaže dovoljno dobar tenis za pobedu. Dokazao je to danas još jednom. Iako je u drugom setu posle medicinskog tajm-auta delovalo da će teško moći da nastavi, izdržao je maratonsku borbu i na kraju slavio protiv Tejlora Frica u taj-brejku petog seta – 3:2 (3:6, 7:5, 3:6, 7:5, 7:6).

U polufinalu će se u petak sastati sa Nikom Kirjosom, koji je jedini završio posao u ovoj fazi već u tri seta. Australijanac je do prvog polufinala grend slema u karijeri stigao posle maksimalne pobede protiv Kristijana Garina.

Izabrane vesti

Fric se danas borio za prvo polufinale, a Nadal za 38. na grend slemovima. Te brojke jasno pokazuju kakvo iskustvo je ko imao u nogama... Za Španca je ovo bilo osmo četvrtfinale Vimbldona, ujedno i osma pobeda!

Prvo grend slem četvrtfinale u karijeri nije dobro otvorio Fric. Odmah je Rafael Nadal želeo da stavi do znanja mlađem protivniku ko će se na centralnom terenu Vimbldona za sve pitati. Već u uvodnom gemu Španac je iskoristio prvu brejk loptu i oduzeo servis protivniku. U narednom je lako duplirao vođstvo, a vrlo brzo poveo 3:1. Od tog trenutka uloge su se zamenile. Tejlor je postao protagonista, a Nadal sporedni lik. Amerikanac je prvo vratio brejk, onda napravio još jedan i uspešnim servisima u devetom gemu overio osvajanje prvog seta - 6:3.

Uspeo je Rafa da ostavi prvi čin iza sebe i usmeri sve misli ka drugom. Ponovo je bolje počeo, vezao tri gema i poveo 3:0. Međutim, i ovog puta je stigao ekspresan odgovor mlađeg rivala. Izborio se za izjednačenje, posle kog su odigrali dugačak sedmi gem... Španac je imao na semaforu vođstvo 4:3, ali i uznemirujuće grimase na licu. Morao je da uzme medicinski tajm-aut, ali je po povratku na teren delovalo da teško može da nastavi ravnopravno da se bori sa američkim teniserom. Mučio se Španac sa povredom, ali se mučio i Tejlor da pronađe pravi ritam. Nije iskoristio priliku da dođe do 2:0 u setovima dok je Nadal bio najranjiviji. Slao je loptice upravo tamo gde je njegovom protivniku jedino odgovaralo, kao da je imao previše respekta prema njemu. U takvoj situaciji je uspeo Rafa da se izvuče i da izbori izjednačenje - 7:5. Nastavio je da igra, iako mu je čak i otac iz boksa sugerisao da ne rizikuje da pogorša povredu i da preda meč.

Nije posustao Fric posle prvog izgubljenog seta na ovogodišnjem Vimbldonu. Bolje je servirao u trećem periodu, imao više brejkova i vinera, manje grešaka. Skoro svaki put kad je ubacio prvi servis, poen je i osvojio - 92 odsto (13-12). Bio je savršen na mreži... Nadal je bio nesigurniji, dva puta je izgubio gem na svoj servis i to je značilo da Amerikanac ponovo ima vođstvo u setovima.

Četvrti čin su otvorili sa tri vezana brejka. Prvo je servis izgubio Fric, pa Nadal, pa ponovo Fric... Tek u četvrtom gemu Španac je bio siguran prilikom izvođenja početnog udarca. Povećao je broj direktnih poena, smanjio greške i odmah je i rezultat bio povoljniji po njega. Amerikanac je dva puta dolazio do izjednačenja (4:4, 5:5), ali je u završnici španski teniser napravio ponovo brejk kad je bilo najpotrebnije, a onda svojim servisima bez izgubljenog poena došao do drugog seta - 7:5.

U petom činu sve je bilo otvoreno, posle svega što su prošli u prva četiri - činilo se da imaju podjednake šanse za pobedu. Poeni su bili kraći, čuvao se servis... Šesti gem je bio neizvestan, Fric se približio brejku, ali ipak ništa od toga nije bilo. Ono što Amerikanac nije uspeo, Španac jeste. Izborio je četiri brejk lopte, od kojih je poslednju iskoristio i poveo 4:3.

Neko je možda pomislio da je to kraj. Ali, Amerikanac nije. Odmah je uzvratio istom merom i izjednačio. Morao je ovaj set da se rešava u taj-brejku, a u njemu je sigurnije ruke bio Rafael Nadal. Dobio je ovaj deo igre 10:4 i napokon mogao da odahne...

Velika pobeda Španca, ali i velika lekcija za Tejlora Frica.


tagovi

Rafael NadalTejlor FricVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara