Rafael Nadal i Tejlor Fric (©Reuters)
Rafael Nadal i Tejlor Fric (©Reuters)

Rekorder sveta i čovek bez izgubljenog seta

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.07.22. | 10:29

Rafael Nadal, vlasnik najviše grend slem titula u muškoj konkurenciji, ukupno 22, bori se danas za plasman u polufinale Vimbldona protiv Tejlora Frica koji je neokrnjen stigao do ove faze

Na 135. teniskom turniru u Londonu ove godine nema osvajanja bodova, ali takmičenje nije ništa manje vredno. Uostalom, Vimbldon je verovatno najprestižniji grend slem. Na terenima više nema preterano zelene trave, dobro se vidi pohabanost podloge u poslednjih nedelju i po dana, međutim proći će još dosta vremena do muškog finala u nedelju jer pre svega treba da se odrede polufinalisti - uključujući i duel između Tejlora Frica i Rafaela Nadala (15.50).

To je generacijski okršaj, pošto je Španac 11 godina stariji od američkog kolege. Što se iskustva tiče, Fric ne može Rafi ni da "drži sveću", jer je prvi put u četvrtfinalu nekog od glavnih turnira, dok Nadal sanja o svojoj 23. grend slem tituli. Ipak, Amerikanac jedno iskustvo koje Nadal tek treba da iskusi. Bik sa Majorke je nedavno potvrdio da prvi put postaje otac, a Fric se oženio sa 18 godina i 2017. je postao roditelj.

Izabrane vesti

Oženjen sa 18, otac sa 21, Fric je mnogo toga iskusio u mladosti. Iako je njegov brak od tada propao, momak iz Kalifornije se smatra igračem koji je delovao veoma zrelo od malih nogu. Rođenje sina 2017. godine takođe je bila velika motivacija za Frica, koji je te godine napravio iskorak.

KVOTE ZA OSVAJAČA VIMBLDONA

Amerikanac u riznici ima tri ATP titule. Pošto je 2019. osvojio pehar u Istbornu na travi, proslavio je svoj prvi trijumf na mastersu ove godine u Indijan Velsu, pobedivši u finalu baš Nadala u dva seta. Nedugo pre Vimbldona ponovo je demonstrirao kvalitete na travi u Istbornu i savladao servis monstruma Maksima Kresija u tri seta.

15.50: (1,35) Nadal - Fric (3,25)

Pobeda na turniru u Istbornu bila je od ogromnog značaja za samopouzdanje 24-godišnjaka, jer prelazak sa šljake na travu u početku nije bio uspešan i Fric je morao da prizna poraz u prvom kolu i u Hertogenbošu i u londonskom Kvins klubu. Ipak, Fric uspešno preskače prepreke na Vimbldonu. Na putu do njegovog prvog grend slem četvrtfinala, momak iz SAD nije izgubio nijedan set.

Ipak, ne treba precenjivati njegove nastupe, jer pogled na dosadašnje takmičare otkriva da je Fric imao dobar žreb. Prvi rival mu je bio Lorenco Museti, specijalista za šljaku, potom dobitnik specijalne pozivnice Alistar Grej, zatim šljaker Aleks Molčan i Džejson Kjubler kvalifikant.

S druge strane, posle svoje 22. grend slem titule osvojene u Parizu, Rafael Nadal je uspešno startovao na Vimbldonu. Njegovi hronični problemi sa stopalima su čak uplašili neke ljubitelje tenisa da bi posle trijumfa mogao da završi karijeru. Ipak, Rafa je relativno brzo potvrdio najviše aspiracije na londonskoj travi. Na početku uspešne karijere, ova podloga nije bila kompatibilna za njegov stil igre. U međuvremenu, ona je postala nešto sporija i stalni izlasci na mrežu oproban su recept za Španca.

Na putu do četvrtfinala, za razliku od Frica, Nadal je morao da odradi dva duela sa četiri seta, protiv Fransiska Serundola i Rikardasa Berankisa. U osmini finala protiv Botika van de Zandshulpa Bik sa Majorke je takođe imao kratak zastoj i u trećem setu je zaostajao sa 3:5. Ipak, uspeo je preokrene posle tajbrejka.

15.20: (1,22) Kirjos - Garin (3,80)

U preostalom duelu četvrtfinala Nik Kirjos će se sukobiti sa Kristijanom Garinom (15.20). Čileanac je pre svega dobar igrač na šljaci, ali je već prošle godine iznenadio na travi, tačnije na Vimbldonu, gde je igrao u osmini finala. Da to nije bila potpuna koincidencija potvrđuje se i ove godine, gde je još više popravio ovu poziciju i tako će igrati svoje prvo grend slem četvrtfinale.

Pored nastupa, Kirjos je ponovo privukao pažnju ponašanjem kada je prekršio pravila oblačenja obuvši crvene patike i kačket posle pobede u osmini finala nad Nakašimom, zbog čega je kažnjen. Pored toga, suočava se sa optužbom za napad u Australiji, a ako se tome dodaju i problemi sa ramenima, to bi moglo značajno da utiče na njegov učinak u četvrtfinalu. Ako je reč samo o tenisu, Australijanac je u odličnoj formi, što je potvrdio i pre Vimbldona, ali i u mečevima u Ol Ingland klubu.

--------------

Sve mečeve sa grend slem turnira u Vimbldonu možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------

VIMBLDON - ČETVRTFINALE

Utorak

Đoković - Siner 3:2 (5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2)

Gofan - Nori 2:3 (6:3, 5:7, 6:2, 3:6, 5:7)

Sreda

15.20: (1,22) Kirjos - Garin (3,80)

15.50: (1,35) Nadal - Fric (3,25)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Vimbldongrend slemRafael NadalTejlor FricNik KirjosKristijan Garin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara