Rafael Nadal (©Reuters)
Rafael Nadal (©Reuters)

Slaba uteha: Đokoviću ostaje vrh ATP liste, ali mu Rafa beži jedan grend slem

Vreme čitanja: 2min | ned. 30.01.22. | 15:13

A stiže Rolan Garos (22. maj – 5. jun)

Ispustio je Danil Medvedev veliku priliku da ispiše nacrte novog teniskog poretka na Australijan openu. Kad već nije mogao Novak, u današnjem finalu prvog grend slema nove teniske sezone bolja varijanta za srpskog asa bila je da Medvedev pobedi. I imao je dva seta prednosti, ali se onda aktivirao Rafael Nadal, izrežirao briljantan zaokret i stigao do rekordnog 21. grend slema posle više od pet sati tenisa.

Španac je današnjim trijumfom u Melburnu, prvim još od 2009. godine, došao u idealnu poziciju da Novaku Đokoviću pobegne za još jedan grend slem trofej, s obzirom na to da je sledeći Rolan Garos koji se igra od 22. maja do 5. juna. A tu je Nadal izraziti favorit, iako titulu brani upravo naš as.

Izabrane vesti

Ponedeljak, 8.35: (1,33) R. Albot – F. Gajo (3,00)

Novaku sada ostaje slaba uteha u tome što je porazom Danila Medvedeva zadržao prvo mesto na ATP listi. Rusa je samo pobeda vodila na vrh, a kako nije uspeo da veže drugi grend slem posle US Opena i zaustavi Nadala u pohodu na 21. trofej, Srbin će i u narednom periodu biti prvi, bez obzira što će mu se u februaru obrisati 2.000 bodova osvojenih prošle godine u Melburnu.

Đoković je ispred konkurencije već 83 nedelje "zaredom". Sedam u periodu od 3. februara do 22. marta 2020. godine, posle čega je ranking lista zamrznuta na startu pandemije virusa korona, da bi se brojanje ponovo računalo od 24. avgusta. Od tada je vezao još 76 sedmica. Ukupno 358 i ide dalje...

No, iako bi bilo lepo da napravi maksimalnu distancu u odnosu na sve ostale tenisere i verovatno postigne rezultat koji možda niko nikada ili bar u skorije vreme neće sustići – Novak je već ubedljivo prvi u muškoj konkurenciji, ostaje još Štefi Graf koja je na 377 –, Đokoviću dužina trajanja na vrhu nije toliko važna kao broj osvojenih grend slemova. A Rafa već sada ima lepu prednost koja bi mogla da se duplira početkom juna.

Da, ostaju Vimbldon i US Open, ali u ovom trenutku i pogotovo u nekoj bliskoj budućnosti niko ne može sa sigurnošću da kaže kakva će epidemiološka situacija biti, odnosno da li će Đokoviću biti dozvoljeno da učestvuje.

Velika šteta što Đoković nije dobio šansu da brani ono što mu s pravom pripada...


tagovi

Novak ĐokovićDanil MedvedevAustralijan open 2022Australian OpenRafael Nadal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara