Novak Đoković sa 10. trofejem u Meburnu (©Reuters)
Novak Đoković sa 10. trofejem u Meburnu (©Reuters)

Šta sledi u svetu tenisa: Novak odmara do Dubaija, Alkaras brani brdo bodova, Cicipas ima novu šansu

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.01.23. | 20:44

U martu na američkoj turneji Lomiće se oko prvog mesta

Svet tenisa i danas bruji o šampionskom pohodu Novaka Đokovića do desete titule na Australijan openu i 22. grend slem krune u karijeri. I naravno o povratku na prvo mesto ATP liste, tamo gde mu je i mesto.

Obezbedio je Đoković ostanak na prvoj poziciji do 6. marta, šta god da se bude dešavalo do tada na svetskoj teniskoj pozornici. Ali, kakve su šanse da se zadrži na tronu i posle toga? Nažalost, kao što je poznato, ne zavisi sve od njega, jer Novak ni ove godine neće moći da igra u SAD, pa će po svemu sudeći propustiti masterse u Indijan Velsu i Majamiju. A, to otvara priliku konkurentima da ga svrgnu sa prvog mesta.

Izabrane vesti

Što se tiče Novaka Đokovića, po trenutnoj najavi na njegovom sajtu, naredni turnir koji će igrati je Dubai (27. februar), u kojem je prošle godine ispao u četvrtfinalu. U pitanju je takmičenje iz kategorije 500, tako da ako bi ove godine osvojio trofej, uspeo bi da doda i koji bod na ATP listi. Mada, posle trijumfa u Melburnu Novak se ogradio izjavom da će još videti da li će igrati u Emiratima. Ali, ima do tada skoro mesec dana...

Nakon toga, 8. marta kreće Indijan Vels, odmah za njim Majami i to su dva turnira na koja Novak, zbog toga što nije vakcinisan, neće moći da igra. Za sada je barem tako.

Kakve su onda šanse da mu Karlos Alkaras preotme prvo mesto? Mladi Španac je zbog povrede propustio Australijan open i za sada se još ne zna pouzdano kada će se vratiti na teren, mada stoji da je prijavljen za turnir u Akapulku. Ali, svakako ga čeka pakleno težak period u kojem će braniti brdo bodova.

Najpre, Alkaras bi trebalo da brani titulu u Rio de Žaneiru, u kojem je lani osvajanjem trofeja uzeo i 500 bodova. Prošle godine je Karlos posle toga igrao u Indijan Velsu, gde je u polufinalu izgubio od Rafaela Nadala, a na narednom turniru, u Majamiju, osvojio je titulu. Samo na ta tri takmičenja Alkaras će morati žestoko da se pomuči da odbrani bodove (1.860), a kamoli da osvoji dodatne, što bi mogao samo na Indijan Velsu plasmanom u finale.

Možda najveća pretnja po prvo mesto Novaka Đokovića je zapravo Stefanos Cicipas. Samo je pitanje kako će poraz u finalu Melburna uticati na njega, da li će psihički biti uzdrman. Ako tome odoli, imaće ozbiljne šanse da se bori za poziciju broj jedan, jer igra sjajno od početka godine i poraz od Đokovića mu je prvi u 2023.

Uglavnom, Cicipas ima samo 875 bodova manje od Novaka, ali širok prostor da to nadoknadi. Recimo, prošle godine je Grk posle Melburna igrao u Akapulku (500), gde je stigao do polufinala, potom je na Indijan Velsu eliminisan u drugom kolu, dok je u Majamiju ispao u osmini finala. Dakle, samo na ta dva mastersa ima Cicipas veliki bodovni prostor u kojem bi mogao da pojuri skok na prvo mesto.

Teoretski gledano i Kasper Rud može da se bori za poziciju broj jedan jer ima 1.305 bodova manje od Novaka Đokovića, ali u praksi... Norvežanin je lani u februaru osvojio titulu u Buenos Ajresu (250), koju bi trebalo da brani ove godine. I on je 2022. na Indijan Velsu ispao u drugom kolu, dok je u Majamiju došao do finala, u kojem je izgubio od Alkarasa. Prostora ima, mada Rud nije baš oduševio formom na početku sezone, u Melburnu je ispao u drugom kolu od Džensona Bruksbija.

Andrej Rubljov je peti teniser sveta, ali za njega gotovo da nema šanse da se bori za prvo mesto u skorije vreme, jer ima 2.870 bodova manje od Đokovića. Šesti je Nadal sa 3.255 bodova manje od Novaka, a tek bi trebalo da brani titulu u Akapulku i finale u Indijan Velsu. Mada je i za njega pitanje kada će i gde opet zaigrati. I bez dileme, svi naredni turniri će mu biti samo priprema za Rolan Garos, na kojem će dati sve od sebe samo da dođe do 23. grend slem krune.

 


tagovi

Novak ĐokovićStefanos CicipasKarlos AlkarasRafael NadalATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara