Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Vilander: Đoković prvi favorit u Parizu, ima prednost nad Rafom da uzme najviše grend slemova

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.05.22. | 01:50

“Kod Nadala vidite kako vreme polako ističe, kada gledate Đokovića ne znate da li ima 24, 25 ili 35 godina“, kaže nekada slavni teniser

Publika u Rimu videla je Novaka Đokovića na nekih 80-90 odsto od maksimuma, što je odlična poruka najboljeg tenisera sveta pred odbranu trona na Rolan Garosu koji startuje narednog ponedeljka.

Đoković je igrao vrhunski tenis na rimskom Mastersu i na putu do šeste titule savladao trojicu igrača iz Top 10 bez izgubljenog seta, čime je nastavio da diže formu posle ne tako dobrog izdanja u Monte Karlu i polufinala u Madridu gde ga je dobio kasniji osvajač Karlos Alkaraz.

Izabrane vesti

Dok ceo teniski svet još čeka odluku Rafaela Nadala o učešću na drugom grend slemu sezone gde je apsolutni kralj, Mats Vilander najavljuje Novaka Đokovića kao prvog favorita za osvajanje titule čime bi se izjednačio sa Špancem na po 21 najvažnijem peharu.

“Mnogo je razloga zašto vidim Novaka Đokovića kao prvog favorita. Pre svega zbog trijumfa u Rimu, što mu je dalo mnogo samopouzdanja. Onda i zato što će sigurno imati želju za osvetom posle svega što mu se dogodilo proteklih meseci, pogotovo kada mu nije dozvoljeno da brani titulu na Australijan Openu“, kaže Vilander za madridsku Marku i nastavlja:

“On je branilac titule na Rolan Garosu. Dokazao se da može ponovo da igra dugačke mečeve, uprkos porazu od Alkaraza u Madridu. U Monte Karlu nije izgledao dobro posle meča sa Davidovičem Fokinom, delovao je umorno. Sada je mnogo bolje i po meni je prvi favorit“.

Zanimljiv odgovor dao je nekada veliki teniser i osvajač deset grend slemova na pitanje može li Đoković karijeru da završi sa više titula na četiri velika turnira u odnosu na Nadala?

“Stalno razmišljam o tome. Svaki put kada dođe na svoj nivo vidimo ga svežeg. Kod Nadala se vidi kako vreme polako ističe, dok kada gledate Đokovića ne znate da li ima 24, 25 ili 35 godina. Drži jak nivo fizičke forme“.

Stručni konsultant Eurosporta i inače poznati Đokovićev kritičar ističe da nije zabrinut za Nadalovu budućnost uprkos njegovim rečima posle turnira u Rimu da ga mu sindrom sa kojim se bori ceo život...

“Ne, nisam zabrinut. Takva je cela Rafina karijera. Njega uvek poredim sa konjem, trčaće koliko ga noge nose i boriće se. Njegov kvalitet nema granice, samo su povrede ograničavajući faktor. Znam da će nastaviti da igra sve dok mu povreda to više ne bude dozvolila. Realnost je da mora da se vrati iz povreda i uvek se dosad vraćao. A, kada se vrati, vidite nešto novo u njegovoj igri. Jednog dana neće moći da se oporavi i to je svima jasno. I sam je dao naznaku da možda neće izdržati celu godinu, ali rezultati su dokazali suprotno. Igrao je povređen u Rimu, ali mislim da će imati dovoljno snage da izađe na teren i igra na Rolan Garosu“.

Govorio je Vilander i o fenomenu zvanom Karlos Alkararaz...

“Ne mogu da kažem da je on čovek koji se čekao kako bi zamenio Veliku trojku (Đoković, Nadal, Federer). Imamo Cicipasa, Medvedeva, Zvereva... Među njima imamo dobar miks stila i želje za borbom. Tu je i Rubljov, za koga mislim da je Lejton Hjuit ove generacije. Sada se pojavio i Alkaraz, koji igra potpuno drugačiji tenis od svega što smo nabrojali dosad. Može da radi stvari koje radi Cicipas, kao na primer da uhvati loptu u ranom letu, da igra agresivno, može da bude čvrst kao Zverev. Možda ne može da radi stvari koje radi Medvedev, ali Karlos ima kvalitet da udara lopticu jako dobro i ponašanje koje ga čini drugačijim od drugih mladih igrača danas“, priča Vilander i nastavlja:

“Nikada nisam video nekog kao što je on. Uvek je glavom u meču, jako je emotivan, ali istovremeno i hladnokrvan. Pogleda u Ferera i onda se smeju oko nekog detalja iz igre. Opušten je na terenu, njegov protivnik se oseća kao kada je Nadal na drugoj strani, nikada ne možete da budete opušteni sa njim. Karlos ima šampionski govor tela, a to je nešto što je jako teško naučiti. Sviđa mi se kako igra, kako se ponaša. Ne želim da bude kao Nadal, Federer ili Đoković, već da bude ono što jeste“.

Alkaraz je nedavno napunio tek 19 godina i kritičari smatraju da već sada radi ono što nismo videli u tom dobu kod Nadala ili Đokovića...

“Karlos ima veću tenisku raznovrsnost od Nadala u tom dobu i to je ono što me je najviše iznenadilo kod njega. Ima snagu i istovremeno šalje savršene drop šotove. Ne znam da li zna tenis više od Rafe, ali je pronašao svoj model tenisa. Ne mogu da kažem da li je bolji Rafa ili Karlos sa 19 godina. Svakako Karlos ima neke udarce koje Đoković nije sa 19 godina. Federer je i dalje svet za sebe“.

Rolan Garos igra se od 22. maja do 5. juna, a titulu brani Novak Đoković.


tagovi

Novak ĐokovićRafael NadalKarlos AlkarasMats VilanderRolan Garos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara