Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Žreb se nestvarno otvorio Novaku: Do finala najteži rival Tejlor Fric

Vreme čitanja: 3min | čet. 31.08.23. | 12:28

Poispadali Rune, Cicipas, Rud i Ože-Alijasim iz Đokovićevog kostura

Često je žreb znao da se gorko našali sa Novakom Đokovićem tokom karijere, terao ga da do trofeja ide najtežim mogućim putevima. Malo puta je umeo da mu se otvori, da dobije lakši nego što je očekivao put do završnice turnira. Ali, ovo što mu se dogodilo u Njujorku se – ne pamti.

U Đokovićevom delu kostura desio se pomor favorita. Jednocifrenih nosilaca, igrača iz Top10. Onih koji su bili viđeni kao najteže prepreke novom svetskom broju jedan na putu do finala US opena.

Izabrane vesti

Što se tiče najbližeg dela kostura, tu je sve po „redu vožnje“. Novak će u 3. kolu igrati sa Laslom Đereom i tako je i bilo „nacrtano“ posle žreba. Srpski teniser iz Sente je odigrao sjajno u prve dve runde, ali jasno je da je Đoković apsolutni favorit u njihovom okršaju u narednoj fazi takmičenja.

Prema projekciji žreba, Novakov protivnik u 4. kolu trebalo je da bude Feliks Ože-Alijasim. Kanadski teniser, nekada viđen za novu veliku zvezdu svetskog tenisa, ali čiji je razvoj negde zapeo. Štaviše, otkako mu je trener postao Toni Nadal, Feliks – nazaduje. Ove sezone ima očajne rezultate, a na US openu je ispao u prvom kolu od Mekenzija Mekdonalda. A, onda je Amerikanac sa laganih 3:0 izgubio od Hrvata Borne Goja, koji je jedno vreme važio za specijalistu u dublu, mada beleži sve bolje rezultate i u singlu.

Tako umesto Ožea-Alijasima, 15. nosioca, Novak Đoković će u 4. kolu, ako pobedi Đerea, igrati sa boljim iz duela Borna Gojo (105. na svetu) – Jiži Veseli (437. na ATP listi).

Od četvrtfinala uvek na grend slemovima kao da počinje novi turnir. Protivnici su već, uglavnom, iz kruga najboljih na svetu. Tako je bilo predviđeno da se Đoković u ovoj rundi sudari sa Stefanosom Cicipasom. Grk je njegov stari poznanik, mnogo su puta igrali do sada, Novak daleko bolje stoji u međusobnim duelima (11:2). Međutim, od tog meča neće biti ništa.

Cicipas je sinoć doživeo šokantan poraz od Švajcarca Dominika Štrikera, 128. igrača planete. I sada je najbolje rangirani Đokovićev protivnik u četvrtfinalu Tejlor Fric. Deveti nosilac. Teniser protiv kojeg srpski as vodi 7:0 u pobedama. Igrali su i pre desetak dana u Sinsinatiju, Đoković je dobio sa 6:0, 6:4.

Splet okolnosti, posle ispadanja prošlogodišnjeg finaliste Kaspera Ruda, kao i četvrtog tenisera sveta Holgera Runea, učinio je da će, makar na papiru, Novaku teže biti u četvrtfinalu nego u polufinalu. Jer, najbolje rangirani teniser sa kojim bi mogao da ukrsti rekete u borbi za finale je Frensis Tijafo, koji u Njujorku ima status desetog nosioca.

Tijafo je još jedan iz plejade igrača koji nikada nisu pobedili Đokovića, mada nisu mnogo puta ni igrali – skor je 2:0.

Opcije pored Tijafoa za polufinale su i Tomi Pol (14. nosilac), Davidovič Fokina (21.), Aslan Karacev, Adrijan Manarino ili možda Kinez Žang, koji je izbacio Ruda. Svi oni zajedno, ipak, daleko da su od neke realne opasnosti po najboljeg na svetu svih vremena, ako sve u Njujorku bude na uobičajenom nivou.

I tek u finalu mogući Novakovi protivnici su Alkaras, Medvedev, Siner, Zverev, Rubljov... Pošto u tom gornjem delu kostura nekih velikih iznenađenja još nije bilo.



tagovi

Novak ĐokovićTejlor FricUS openUS Open 2023ATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara