Zvezda traži čoveka da prelomi seriju

Vreme čitanja: 7min | pet. 29.03.19. | 09:34

Trener Tomić i njegovi saradnici sada će morati da pogledaju ka klupi za rezervne igrače kako bi pronašli čoveka dovoljno odvažnog i spremnog da odvede Crvenu zvezdu do finala

Oblaci neizvesnosti oformili su se iznad Malog Kalemegdana zbog nejasnog zdravstvenog stanja Džoa Reglanda i njegovog učešća u drugoj polufinalnoj utakmici, gde će Crvena zvezda pokušati da prebrine veliku brigu i već ovog vikenda obezbedi novu borbu za jadranski tron.

Jedan od najboljih igrača Crvene zvezde i zvanično član najbolje petorke ligaškog dela regionalnog takmičenja najverovatnije će propustiti susret s Partizanom - reči Milana Tomića na konferenciji nisu otkrile ništa novo -, što će stručni štab i navijačko jezgro naterati na razmišljanje - ko će preuzeti veliku ulogu i pokušati da prelomi ovu seriju u korist crveno-belih? U ranijem tekstu bavili smo se pričom oko toga ko bi direktno mogao da zameni Džoa Reglanda na parketu u slučaju da ne bude deo rostera u subotu, ali trener Tomić i njegovi saradnici sada će morati da pogledaju ka klupi za rezervne igrače kako bi prvo raspodelili učinak startnog plejmejkera - u slučaju da ne igra -, a onda pronašli čoveka dovoljno odvažnog i spremnog da odvede Crvenu zvezdu do finala. Bili Beron će odraditi svoje, Majkl Odžo će sigurno opteretiti reket na svoj način, a kapiten Branko Lazić uraditi sve što treba u odbrani ali im sada, više nego ikad pre, treba dodatna podrška.

Izabrane vesti

Po svim parametrima to bi trebalo da bude Stratos Perperoglu. Vremešni grčki as je projektovan za velike stvari, to potvrđuje i samo letimični pogled na sve uspehe u dosadašnjoj karijeri. Pokoravao je Evropu, uzimao titule u Grčkoj, kao i kup takmičenja u Turskoj i Španiji, ali je u poslednja dva meseca iščezla njegova prepoznatljiva hladnokrvnost koja je lomila protivnike.

Perperoglu kao da se potrošio u prethodnom delu sezone, onda kada je Crvena zvezda (uzalud) jurila plasman u četvrtfinale Evrokupa. Upozaravali smo o tome posle onog tesnog poraza od Valensije u Beogradu. Ekipa se i tada previše oslanjala na iskusnog Grka i njegova rešenja, kao da tada nisu razmišljali o tome koliko će im raspoloženi Perperoglu biti potreban baš u ovom momentu sezone.

Odluka o igranju Reglanda će biti doneta sutra ujutru

Gledajući poslednja dva meseca i taj susret s Valensijom - kada je brojao do 26 - Perperolgu je samo tri puta imao dvocifren učinak. Postigao je 13 poena u oproštajnoj pobedi nad Unikahom na kraju druge faze Evrokupa, još 14 poena u polufinalu Kupa Radivoja Koraća protiv Mege, kada je početkom i sredinom poslednje četvrtine dao svoj učinak u preusmeravanju utakmice na Zvezdinu vodenicu i još 10 poena u ligaškom duelu sa istim protivnikom u rutinskoj pobedi crveno-belih.

Uz drastični pad minutaže (15 minuta prosečno u Jadranskoj ligi u istom periodu, iznad 23 minuta pre toga), opao je i učinak (šest poena u proseku u pomenutom intervalu, a 11,14 poena pre toga) i njegova uloga u timu počela je da devalvira. Ali, baš utakmica u subotu trebalo bi da posluži čoveku sa desetinama velikih utakmica u rukama da bude Zvezdin tas na vagi i bude opet neko u koga Milan Tomić ima najviše vere. Zbog toga je u Beogradu - da bi svojim ljudskim i igračkim kvalitetima poslužio kao mentor nedovoljno iskusnim saigračima i opet napravio taj korak više, koji Crvenoj zvezdi nedostaje.

Da ne bude zabune, umeo je Perperoglu i u prvom delu sezone da ostane čak i bez poena (Cibona i Igokea), ali je isto tako direktno presudio Budućnosti u Podgorici (20 poena), Partizanu u prvom derbiju (25 poena), Megi u Sremskoj Mitrovici (17 poena)... Njegova oštrica se čeka u subotu. 

Posle očekivano lošeg izdanja u svom prvom večitom derbiju, istovremenu i debiju u Crvenoj zvezdi, Kej Si Rivers je prošle sedmice pred domaćom publikom ostavio mnogo bolji utisak i sa 11 poena u prvom poluvremenu (ukupno 12) nagovestio koliko može. Da je pogodio onaj šut za tri poena uz zvuk sirene, verovatno bi već sada bio heroj u očima navijača. Nije uspeo, ali to ne znači da se u protivničkom grotlu to neće promeniti. Uostalom, baš kao i Perperoglu, iza sebe je imao i važnije utakmice od ove, a kako je i sam podsetio, odigrao je čak šest grčkih derbija u opremi Panatinaikosa i tačno zna koliko vatreno može da bude kada je kompletna dvorana protiv tebe. Ne treba zaboraviti ni to da su grčki navijači možda i „emotivniji“ od srpskih, odnosno da su skloniji pravljenju veće frke nego što je to pravilima dozvoljeno.

Tomić: Očekujem drugačiji meč od prvog, sa manje poena

Nije to onaj Kej Si Rivers koji je osvojio Evroligu s Realom, što je evidentno u poslednje dve godine. Pričalo se čak i da mu je autoimuna bolest uticala na igračke kvalitete, što je on odbacio. Ali, Milan Tomić i Crvena zvezda su verovali u njega i ukazali mu poverenje u prelomnim momentima sezone. Imao je dovoljno vremena da se upozna sa ekipom, čak i odigra nekoliko „sporednih“ utakmica u Jadranskoj ligi. Pa zašto kredibilitet ne bi dodatno ojačao tako što bi sada otišao još dalje i jedno dobro poluvreme pretvorio u celu utakmicu vrednu finala?

U kuloarima se čak šuška da bi Rivers mogao da uzme i nešto veći deo kolača u organizaciji napada, ali možda bi njegova uloga baš trebalo da bude da sa poludistance i distance preko noći obezbedi sebi mesto na listi omiljenih igrača kod onih za koje Zvezda i sanja velike snove...

Uz saznanje da će Filip Čović verovatno poneti ulogu prvog organizatora igre, očekuje se da Nemanja Nenadić uskoči u roster ako Džo Regland zaista ne bude bio spreman. Ali, koliko zaista treba očekivati od ponajboljeg igrača FMP iz prošlogodišnjeg izdanja Superlige? U takmičarskom ritmu nije od 9. februara, kada je odigrao 15 minuta protiv Mornara u Baru. Uostalom, ni tada njegov ofanzivni učinak nije bio za pamćenje, pošto je ubacio svega dva poena. Tek sporadično znao je Nenadić da bljesne ove sezone, što se donekle poklapa sa idejom Milana Tomića da ga rotira u sastavu i ne pruža mu stalnu minutažu, samim tim ni iskristalisanu ulogu. Što je, suštinski šteta, jer je u Superkupu u Laktašima bio džoker finalnog okršaja protiv Budućnosti, kada je za samo petnaest minuta na terenu pokazao da ima kvalitet da nosi dres crveno-belih.

Filip Čović je mnogo toga uradio prošle subote i Partizanova odbrana biće mnogo više fokusirana da zaustavi njegovu organizaciju i ofanzivni učinak. Od Čovića se sada očekuje da bude makar na približnoj visini zadatka kao pre sedam dana, iako se sada od njega očekuje da bude ta prelomna tačka ovog polufinala. Odlično mu je krenulo. Pisali smo već o tome, bio je Zvezdin „Game changer“, ali će upravo zbog toga pritisak crno-belih biti veći. 

Dejan Davidovac je napadački briljirao u poslednja dva večita derbija. U finalu Kupa ubacio je 17, a prošle subote još 18 poena. Koristio je svaku loptu koju bi mu Čović prosledio i bio neko ko je bez straha ulazio pod koš i maksimalno opteretio Partizanovu odbranu. Nije se proslavio kao prelazno rešenje na plejmejkeru i zato njegov fokus treba da bude na direktnom rešavanju napadačko-defanzivnih zadataka. Ako je Perperoglu projektovan da bude presudni faktor ovog polufinala, onda je Davidovcu ovo najveća šansa da bude ono što je, na primer, Marko Gudurić bio u toliko pominjanoj polufinalnoj seriji Jadranske lige protiv crno-belih iz sezone 2015/16.

Svojom atipičnom građom, solidnom kotrolom lopte i pre svega jakim karakterom može da optereti svoje čuvare u mis-meč (visoki-niski) situaciji, ali i da koristi prostor ispred sebe da šutevima sa distance ispuni svoju kvotu i opet čak direktno utiče na konačni ishod.

Uprkos nekim dobrim rolama ove sezone, Ognjen Dobrić je donekle ostao nedorečen. I to, opet, najviše ima veze sa čestim rokadama u rosteru, a pogotovo izostankom očekivane minutaže u srednjem delu sezone. Onih osam poena crno-belima značajno su doprineli da Crvena zvezda overi prvi trijumf, a da nije bilo one njegove trojke na isteku vremena u trećoj četvrtini, pitanje je da li bi Tomićevi izabranici uspeli da pronađu tu motivaciju da dovrše posao. U subotu, negde oko 21 čas znaćemo da li je baš Dobrić taj i prevashodno - kakav će mu radni zadatak dodeliti šef struke u novim okolnostima.

Ostaće, na kraju, nada da bi Majk Cirbes mogao košarkaški da „vaskrsne“ protiv najvećeg takmaca, s kojim generalno voli da se takmiči, kao i da će se Mohamed Faje posle više od pola sezone čekanja konačno uzdignuti. Boriša Simanić je mlad i nedovoljno iskusan, zato ne treba previše očekivati.

Crvena zvezda dosta opcija. Džo Regland je praktično nezamenjiv i biće to veliki problem ako ne bude igrao, zato crveno-beli moraju da se adaptiraju na kompletnu situaciju i pronađu rešenje. Samo tako će postati šampioni. I otići u finale, za početak.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Ognjen DobrićFilip ČovićDejan DavidovacKej Si RiversStratos PerperogluMilan TomićDžo Regland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara