Luka Jovanović (©YouTube/Adelaide United)
Luka Jovanović (©YouTube/Adelaide United)

A-liga: Adelejd Junajted na popravnom protiv stare mušterije

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.05.23. | 09:05

Tim iz Južne Australije protiv Velington Finiksa traži plasman u polufinale plej-ofa, koji mu je izmakao prošlog vikenda

(Od dopsinika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Propustili su fudbaleri Adelejd Junajteda veliku priliku prošlog vikenda da se direktno plasiraju u polufinale plej-ofa australijske A-lige. Sentral Koust Marinersi su ipak u direktnom duelu pokazali da su trenutno bolji tim i poslali su rivala u prvi krug doigravanja, takozvano eliminaciono finale, u kojem će Adelajd danas (11.45) igrati protiv Velington Finiksa.

Izabrane vesti

Dva tima su se poslednji put sastala pre mesec i po, 17 marta, takođe na Kupers stadionu u Adelejdu, gde će biti odigran i večerašnji duel. Upravo ishod prethodnog okršaja daje najveću nadu domaćinu da će okolnim putem ipak stići do polufinala. U prošlom meču bilo je 5:1 za Adelajd, a jedan od golova na tom meču postigao je tada još 17-godišnji Srbin Luka Jovanović.

Adelejdov Kupers stadion je kao minsko polje za Velington, koji je u prethodna 24 gostovanja na tom terenu izgubio čak 16, a samo četiri puta je izašao kao pobednik.

Međutim, obe ekipe u poslednje vreme nemaju toliko samopouzdanja u igri, pošto su u poslednjih kola prvenstva i jedni i drugi zabeležili samo po jednu pobedu. Velingtonu je sigurno jak vetar u jedra dala pobeda u gostima protiv Mekartura prošlog vikenda (1:0), kojom su prekinuli seriju neuspeha.

11.45: (1,75) Adelajd (4,00) Velington (3,60)

Glavni adut Finiksa će kao i cele sezone biti sjajni Oskar Zavada, koji je najbolji strelac ekipe sa 15 golova. Snažni poljski centarfor je rešio i meč protiv Mekarutra prošle subote, a mrežu Adelejda je tresao na domaćem terenu, u pobedi svog tima od 3:1.

S druge strane, domaći najveće nade polažu u svog najboljeg igrača ove sezone, australijskog reprezentativca Krega Gudvina. Sjajno krilo igra sezonu života, postigao je 12 pogodaka i zabeležio 11 asistencija, po čemu je igrač koji je direktno učestvovao kod najviše golova Junajteda.

Biće ovo duel i dve najporoznije odbrane među učesnicima plej-ofa A-lige ove sezone. Na 26 mečeva Velington je primio 45, a Adelejd 46 golova. S druge strane, Junajted je kudikamo efikasniji tim od Finiksa, sa 53 postignuta gola, spram svega 39. Gledano zbirno, na utakmicama Adelejd Junajteda ove sezone je viđeno najviše golova – čak 99 ili 3,8 po utakmici!

U tim Adelajda se vraćaju Ensel, Ibusuki, Klaf i Barnet, što je veliko ohrabrenje za trenera Karla Verta, koji sada ima na raspolaganju kompletan igrački kadar, izuzev Bernarda, Van der Saga i Huandea, koji su svakako već duže vreme van stroja zbog teških povreda.

Trener gostiju Ufuk Talaj takođe nema velikih problema sa povredama igrača, ali veliki problem za ekipu Velingtona mogu da predstavljaju putovanja, pošto su prošle sedmice sa Novog Zelanda leteli do Sidneja i nazad, a sada su ponovo proveli četiri sata u avionu i promenili nekoliko časovnih zona.

Međutim, velika dodatna motivacija za igrače Velingtona je upravo trener Talaj. Naime, Australijanac turskog porekla je ranije objavio da napušta klub na kraju sezone i Finiks je već pronašao zamenu u liku i delu Đankarla Italijana, a fudbaleri posle četiri uspešne godine žele da šefa isprate na najlepši mogući način, što boljim plasmanom u plej-ofu.

Ukoliko Adelajd opravda ulogu favorita i prođe dalje, u polufinalu će imati priliku da se revanšira Central koust Marinersa za bolan poraz od prošlog vikenda (4:1). S druge strane, Finiks bi u slučaju pobede išao na ovogodišnje premijere A-lige Melburn Siti, pošto se oni kao prvoplasirani tim sastaju u polufinalu sa ekipom koja je lošija plasirana od dva pobednika preliminarne runde.

U drugom meču prve runde plej-ofa igra se derbi, u kojem se sutra sastaju gradski rivali, Vonderersi i Sidnej.

AUSTRALIJA 1, PLEJ-OF - PRVA RUNDA

Petak

11.45: (1,75) Adelejd (4,00) Velington (3,60)

Subota

11.45: (2,20) Sidnej Vonderers (3,45) Sidnej (3,25)

***kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Australija 1AdelejdVelingtonVelington FiniksA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara