Detalj sa proteklog derbija Kaira (©Reuters)
Detalj sa proteklog derbija Kaira (©Reuters)

Afrika dobija prvaka: Najveći neprijatelji prvi put zajedno u finalu

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.11.20. | 10:25

Zamalek i Al Ahli u Kairu odlučuju o pobedniku Lige šampiona i kome će pripasti ček na 2.100.000 evra

Istorija se piše u Kairu. U finalu afričke Lige šampiona večeras se sastaju najveći neprijatelji Zamalek i Al Ahli, timovi koji su kombinovano 13 puta bili najbolji na Crnom kontinentu. Beli vitezovi se bore za šesti, a Klub veka za deveti pehar namenjen najjačem. Ujedno i za nagradu u vidu 2.100.000 evra, a sve to u prvom finalu u kome se sastaju klubovi iz iste zemlje, kao i onom u kojem će pobednika da odluči jedan meč (20.00).

Egipatski velikani susrešće se 239. put, a do sada je daleko uspešniji bio Al Ahli sa 102 pobede, uz 58 trijumfa Zamaleka i 78 nerešenih ishoda. Sve ovo ne treba da čudi kada se u obzir uzme činjenica da je Crveni gigant jedan od najtrofejnijih klubova na svetu, osvojivši između ostalog šampionat u 42 navrata, dok je Zamalek "samo" 12 puta bio egipatski prvak. Samo u 21. veku Al Ahli je 13 puta krunisan u nacionalnim okvirima, naspram svega četiri titule mrskog rivala.

Izabrane vesti

Gledalaca na velelepnom Kairo Internešnl stadionu neće biti, a ova odluka doneta je u zajedničkoj izjavi Konfederacije afričkog fudbala (CAF) i Egipatske fudbalske federacije (EFA). Pozivajući se na pandemiju virusa korona ove dve organizacije istakle su da im je "glavni prioritet osiguranje sigurnosti egipatskih i afričkih fudbalskih porodica".

Pored zdravstvenih problema, istorijsko rivalstvo između Al Ahlija i Zamaleka izazvalo je strah od sukoba pristalica. A, oni nisu retki. Naprotiv. Umesto toga, navijači će utakmicu moći da gledaju na televiziji, u klubovima ili omladinskim centrima, ali ne i u kafićima i na javnim mestima.

Covid-19 je nezaobilazna tema prilikom svake utakmice poslednjih meseci, pa ni duel u Kairu nije izuzetak. Virus je pogodio oba tima i napravio im ozbiljnu štetu. Ahli u duel ulazi bez dva veoma važna igrača, pošto su Valid Soliman i Aliju Dieng morali u karantin usled pozitivnog testa. Prvopomenuti Soliman je najefikasniji adut trenera Pitsoa Mosimanea sa devet golova, dok je Dijeng nezamenjiv u veznom redu.

S druge strane, Zamalek je prošao nešto gore, jer će mu faliti tri ključna igrača. Kormilar Žaime Pašeko nema na raspolaganju Abdalaha Gomu, Mahmuda Hamdija El-Venša i Jusefa Obamu. El-Venšu je već dijagnostikovan korona virus pre nekoliko dana, a u međuvremenu, Obama, koji je imao veliki udeo u dobrim nastupima Belih tokom afričke kampanje, moraće da propusti najvažniji susret. Da stvar bude lošija, Zamalek u utakmicu ulazi bez ijednog levog beka, jer je Goma bolestan, a Mohamed Abdelšafi ima ozbiljnu povredu mišića. Pašeko će sada biti primoran da koristi krilo Islama Gabera na poziciji levog beka, Benčarkija kao plejmejkera ​​umesto Obame, a Mohameda Abdelganija kao zamenu za El-Venša.

Važno je istaći da protagonisti finala od septembra na kormilu imaju nove trenere, koji su uspeli da implementiraju svoj stil. Al Ahli je prešao na "kolektivni fudbal" otkako je južnoafrički trener Pitso Mosimane preuzeo palicu. Radi se o treneru koji je svojevremeno bio selektor Bafane bafane, i u poslednjih osam godina predvodio Mamelodi do pet šampionskih titula.

Mosimane zna šta je potrebno za pobedu nad Zamalekom u finalu pošto je svoj bivši klub, Mamelodi vodio do ukupne pobede od 3:1 2016. godine. Njegov glavni potez na vreloj klupi tima koji je navikao samo na pobede bio je taj što je oslobodio igrače ograničenja koja su nametnuli bivši stratezi. Igrači su ga zavoleli i učiniće sve za njega.

Južnoafrikanac želi da bude tek treći trener koji je osvojio titulu sa dva različita kluba. Egipćanin Mahmud El Gohari osvojio je titulu prvaka Afrike sa Ahlijem (1982) i sa Zamalekom (1993), dok je Argentinac Oskar Fulone podigao trofej sa ASEC Mimozasom iz Obale Slonovače 1998. i samo godinu dana kasnije sa marokanskom Radžom Kazablankom.

Pašeko, koji se vratio u Zamalek šest godina pošto je prvi put trenirao Bele vitezove, rekao je da veruje svojim igračima, njihovoj snažnoj ličnosti i sposobnosti "da udovolje navijačima". Među zvezdama Zamaleka su veteran Tarek Hamed, Tunišanin Sasi, Marokanac Benčarki, Ahmed Sajed i Mostafa Mohamed.

Ahli je stigao do finala Lige šampiona pobedivši marokansku Vidad Kazablanku sa 2: 0 u gostima i 3:1 kod kuće, dok je Zamalek savladao preostalog velikana iz Kazablanke, Radžu, sa 1:0 u gostima i 3:1 kod kuće.

Kairski giganti su se u Ligi šampiona suočili u osam navrata, a Al Ahli je pobedio u pet mečeva, dok je na preostala tri remizirao. Zamalek, dakle, nikada u najeminentnijem klupskom takmičenju Afrike nije uspeo da baci na kolena najvećeg rivala.

AFRIČKA LIGA ŠAMPIONA - FINALE (JEDAN MEČ)

Petak

20.00: (3,30) Zamalek (3,00) Al Ahli (2,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Afrička Liga šampionaAl Ahli KairoZamalek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara