Igrači Miljonariosa (©Reuters)
Igrači Miljonariosa (©Reuters)

Ajkule se ne snalaze na visinama Bogote

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.10.23. | 23:03

Miljonarios dočekuje Junior u sklopu 17. kola kolumbijske Klausure

Ako postoji rivalstvo u kolumbijskom fudbalu koje je potpuno izjednačeno i uzbudljivo, to je ono između Miljonariosa i Juniora. Za prestoničke Ambasadore, istorijski gledano, najteža lokacija od svih bila je Barankilja, dok je za Ajkule to visina na kojoj se nalazi Bogota (preko 2.600 metara iznad nivoa mora). Milioneri prednjače u pobedama protiv mnogih tradicionalnih i klasičnih rivala, kao što su okršaji protiv gradskog takmaca Independijentea iz Santa Fea, Atletiko Nasionala kao najtrofejnijeg kluba u državi i Amerike iz Kalija koja trenutno poseduje isti broj titula kao i plavi tim iz Bogote, dok je jedini protivnik među klubovima grupe G7 protiv koga Miljonarios ima negativan skor je Deportivo iz Kalija.

Protiv Juniora postoji mala prednost, koja se ogleda u razlici od pet pobeda. Naime, broj međusobnih duela kroz sva takmičenja između ovih klubova koji se sastaju još od osnivanja elitnog ranga 1948. godine, doseže do brojke od 240, od kojih je Milionerima pripalo 95 pobeda, naspram Juniorovih 90, a 55 puta susret je završen bez pobednika. Ovo su podaci koji govore o vrlo izjednačenom i bliskom rivalstvu kroz istoriju.

Izabrane vesti

Novi susret ovih rivala, koji po rasporedu pripada 17. kolu formata Klausura kolumbijske Primere A, na programu je noćas od 03:20 po srednjoevropskom vremenu. Milioneri će na svom stadionu Nemesio Kamačo, poznatijem kao El Kampin u Bogoti, ugostiti Miljonarios, u duelu koji neku od ove dve ekipe može popeti na tabeli do kvalifikacionih pozicija za naredu fazu takmičenja i borbe za titulu.

Polazeći od činjenice da je poslednje četiri utakmice u svim takmičenjima rešila u svoju korist, ekipa Miljonariosa stiže silno motivisana na ovaj meč, za koji želi da iskoristi prednost domaćeg terena. Ipak, obe ekipe imaju veliku potrebu za nova tri boda jer nijedna od njih nije među osam kvalifikacionih za eliminacioni deo formata Klausura.

Poslednji duel Miljonariosa bila je važna pobeda od 2:1 nad Alijansom Petrolerom, u gostima, u drugom i odlučujućem meču četvrtfinala Kupa Kolumbije, ostajući tako čvrsti i jaki u borbi za titulu i u tom takmičenju. Štaviše, njihov poslednji meč za Primeiru A bila je takođe pobeda od 2:1 nad Envigadom u gostima.

03.20: (1,85) Miljonarios (3,35) Junior (4,10)

Tim Alberta Gamera u ovaj duel ulazi pošto nije odigrao utakmicu prethodnog kola, pošto je meč protiv Amerike Kali odložen zbog korišćenja stadiona Paskal Gerero za Kopa Libertadores namenjeno damama. Međutim, Miljonarios će se suočiti sa ovim izazovom sa tri značajna izostanka. Pored Alvara Montera i Leonarda Kastra, koji predstavljaju reprezentaciju Kolumbije, odsutan će biti i Danijel Katano, koji je je zadobio povredu desnog aduktora.

U poslednjih pet zvanično odigranih utakmica u sezoni zabeležene su četiri pobede, jedan remi i nijedan poraz, savladavši Envigado, Atletiko Uilu i dva puta Alijansu Petroleru, pored remija sa Independijenteom iz Medeljina. Tim se trenutno nalazi na 9. mestu Klausure, sa do sada ostvarena 22 boda, samo jedan manje od gradskog rivala Independijente Santa Fea, koji zauzima osmo i poslednje mesto u zoni pristupa drugoj fazi takmičenja. Igrajući kao domaći tim na stadionu El Kampin, tim Miljonariosa je zabeležio nedavnu kampanju od osam pobeda, sa po jednim remijem i porazom u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Junior će, zauzvrat, morati da pokaže svoju snagu u gostima ako želi da pobedi direktnog konkurenta u žestokom sporu za pristup kvalifikacionim mestima. Štaviše, tim Artura Rejesa akumulirao je četiri uzastopna kola bez pobede, ali je uspeo da povrati deo samopouzdanja trijumfom od 3:2 u prošlom kolu, kada se suočio sa Deportivo Kalijem pred svojim navijačima, u važnom meču za rehabilitaciju sopstvene igre.

Pored toga što im je gostovanje u Bogoti tradicionalno neugodno, Junior će morati da se suoči sa ovim rivalom bez prisustva Hozea Enamorada, koji je doživeo povredu u poslednjoj utakmici tima protiv Deportiva Kalija. Pored toga, golman Santjago Mele predstavlja reprezentaciju Urugvaja pod vođstvom Marsela Bijelse u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

U poslednjih pet odigranih utakmica zabeležena je samo jedna pobeda, dva remija i dva poraza. Pobedili su Deportivo Kali, remizirali sa Jaguaresom iz Kordobe i Atletiko Nasionalom, pored poraza od Deportes Tolime i Bojake Čiko. Tim se trenutno nalazi na desetom mestu na tabeli Klausura formata, sa 21 osvojenim bodom, i dva poena je udaljen od pristupne zone Kvadrangularu. U poslednjih deset mečeva na kojim je Junior imao gostujuću ulogu zabeležena su tri trijumfa, isto toliko remija i četiri poraza.

Osim što je prošao kroz najbolji trenutak u sezoni, Miljonarios ima i tim koji je tehnički kvalifikovaniji od svog protivnika, potpuno sposoban da noćas ostvari petu uzastopnu pobedu, pristupajući ovom meču sa širokim favorizovanjem. Jedna od zanimljivijih činjenica u poslednjih deset okršaja ovih timova je ta što je viđen samo jedan remi u prošlogodiđšnjem izdanju Aperture na ovom istom stadionu. U međuvremenu Miljonarios je zabeležio šest pobeda, mnaspram tri koje je ostvario Junior. Pored toga, gosti iz Barankilje na El Kampionu nisu slavili još od formata Klausura iz 2017. godine.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

KOLUMBIJA 1, KLAUSURA - 17. KOLO

Subota

Pasto - Union Magdalena 3:1 (1:0)

/Lopez 36, 50, Bernal 71 - Tores 90/

Onse Kaldas - Jaguares 0:0

Pereira - Ekidad U TOKU

Nedelja

01.00: (2,40) Atletiko Nasional (3,25) Independijente Medeljin (2,80)

03.20: (1,85) Miljonarios (3,35) Junior (4,10)

23.00: (1,67) Agvilas (3,50) Alijansa Petrolera (5,10)

Ponedeljak

01.00: (2,70) Deportivo Kali (3,05) Amerika Kali (2,60)

03.20: (1,92) Tolima (3,35) Santa Fe (3,80)

Utorak

01.05: (1,88) Atletiko Uila (3,30) Envigado (4,10)

03.15: (2,00) Bukaramanga (3,25) Bojaka Čiko (3,70)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1MiljonariosJunior

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara