Džordan Teze (©Reuters)
Džordan Teze (©Reuters)

Ako neko može da zaustavi PSV, to je Tvente

Vreme čitanja: 5min | sub. 25.11.23. | 14:03

Filipsovci gostuju u Snshedeu rivalu koji je neporažen na domaćem terenu u ovoj sezoni Eredivizije

U tekućoj kampanji PSV još nije omanuo u holandskoj ligi. Dominirao je u svih 12 utakmica ukupnim skorom 45:5. Sada mu na putu stoji trećeplasirani Tvente, koji tek treba da izgubi na svom terenu ove godine.

Nema sumnje da Filipsovci ne pristaju na ništa drugo sem titule, ali što im duže serija traje sve je izglednije da će biti prekinuta. U svakom slučaju, ako neko može da zaustavi giganta iz Ajndhovena, onda je to Tvente. Treći tim Eredivizije pred sopstvenim navijačima se pokazao naročito jakim.

Izabrane vesti

Naime, tim iz Enshedea je pobedio pet puta u šest mečeva na domaćem terenu, sve dok nije izgubio niz slavlja protiv NEC-a pre internacionalne pauze 3:3. Pomalo iznenađujuć epilog, pogotovo što je Tvente ne tako davno bacio na kolena branicoa krune Fajenord 2:1.

Češki reprezentativac Mihal Sadilek ponovo će moći da igra jer je protiv NEC-a morao da odradi jednu utakmicu suspenzije. Ali, znaci pitanja vise nad učešćima Mišela Vlapa i Mičela van Bergena.

"Tek ćemo na dan utakmice videti kako će im se sve to razvijati", otkrio je strateg domaćih Džozef Osting i dodao da ista situacija vlada i sa Unuvarom, koji se već pridružio treninzima sa saigračima.

18.45: (3,70) Tvente (3,50) PSV (2,00)

Trenutni zaostatak Ostingovog tima od PSV-a iznosi devet bodova. Tvente mora da razmišlja i o rivalima ispod njega. Treću poziciju Takersa direktno ugrožava AZ Alkmar, koji zaostaje samo bod. Održavanje pozicije ispred AZ-a protiv PSV-a biće izuzetno izazovan zadatak za Tvente.

"Ako moramo da pričamo o dva tima koja rade dobro, onda svakako moramo da pomenemo PSV i Fajenord. To će biti veliki izazov za nas. Ponovo ćemo saznati da li možemo da pariramo vrhu u Holandiji. I to je nešto što bismo dugoročno želeli", rekao je Osting.

Velike su šanse da bi napadač Noa Lang, čije zdravlje je problematično praktično cele jeseni, mogao bi da se vrati u sastav. Preko mesec i po dana nije izlazio direktno na teren, ali je pre nekoliko dana ponovo bio uključen u pripreme.

Gostujući trener Peter Boš je čak otkrio na konferenciji za novinare u petak da bi 24-godišnji napadač holandske reprezentacije mogao da se pojavi u Enshedeu od početka. Međutim, čak i kada je u pitanju predstojeći važan meč u Ligi šampiona u Sevilji, očekuje se da će prvo biti prisutan na klupi za rezerve.

16.30: (11,0) Ekscelzior (7,00) Fajenord (1,22)

Na teren će danas i Fajenord, koji se u prethodnoj sezoni Eredivizije vratio na holandski tron posle šest godina i ne ide mu tako loše u odbrani. Međutim, ne može da bude potpuno zadovoljan. Do sada je osvojio 29 bodova i nalazi se u drugom mestu, iza potpuno suverenog PSV-a udaljen sedam bodova. Sada će želeti da se izbori sa gradskim derbijem na terenu Ekscelziora, koji je ove godine igrao bolje od očekivanog.

Domaćin je sakupio 15 bodova i nalazi se na veoma solidnom sedmom mestu. Međutim, u poslednje vreme je u maloj krizi, pošto nije pobedio pet puta uzastopno, a tri puta je remizirao. Prošli put je gostovao u Utrehtu i iznenađujuće se prijateljski rastao od domaćina (2:2), baš kao i nedelju dana ranije sa AZ Alkmarom (1:1). Ipak, protiv subotnjeg protivnika mu ne ide baš najbolje.

U prethodnih šest navrata pet puta je izgubio od Fajenorda i samo jednom ga je pobedio. Protekle sezone bio je prilično daleko od bodovnog dobitka (porazi 1:5 i 0:2). Gostujući tim pokušava da se izbori sa veoma zahtevnim rasporedom, u narednim nedeljama će imati veoma uzbudljivu borbu za plasman u osminu finala Lige šampiona. Na ligaškoj sceni, pre dve nedelje je slavio nad Alkmarom zahvaljujući udarcu Kvintena Timbera otprilike na polovini uvodnog dela (1:0).

"Ekscelzior je već dugo naš tradicionalni rival i uvek je jasno da ne namerava da izgubi od nas po svaku cenu. Ako želimo da ga pobedimo, moramo da igramo bez većih grešaka i potrebno je pretvoriti šanske u gol, kojih možda neće biti mnogo. Već u utorak nas očekuje duel sa Atletikom u Ligi šampiona i ne možemo da oklevamo, ali sada smo potpuno koncentrisani na ovaj meč", jasan je Arne Slot, kapiten velikana iz Roterdama.

21.00: (1,30) Ajaks (5,90) Vitese (9,00)

Posle prošlogodišnje neuspešne sezone Vitese je nameravao da se vrati u gornju polovinu Eredivizije i evropskih kupova, ali posle trećine takmičenja realnost je potpuno drugačija i trenutno je svima jasno da u redovima tima iz Arnema mora da dođe do nekih korenitijih promena. Prvi i verovatno najvažniji do sada je odlazak trenera Filipa Kokua, koji je podneo ostavku neposredno pred reprezentativnu pauzu posle poraza kod kuće od Herenvena od 1:3.

Vitese je do sada sakupio samo osam bodova i nalazi se na poslednjem osamnaestom mestu tabele, iza pretposlednjeg Volendama. Koku je vodio tim od 2022. godine i sa njim nije napravio uspon.

"Osetio sam da je timu potrebna promena, pa sam odlučio da se povučem. Uostalom, interesi tima uvek su ispred individualnih. Činili smo sve što je bilo u našoj moći da preokrenemo situaciju, ali to nije bilo dovoljno", rekao je nekadašnji proslavljeni vezista.

Uprava tima iz Arnema trenutno traži stalnu zamenu, međutim, 60-godišnji Edvard Sturing biće na klupi najmanje do kraja jesenje sezone.

Ajaks se takođe muči i ne ispunjava očekivanja. Po dolasku trenera Džona van et Šipa, činilo se da dolaze bolja vremena, ali poslednje dve utakmice nisu išle dobro za amsterdamskog velikana. Prvo je podbacio u Ligi Evrope sa engleskim Brajtonom (0:2), a onda je u Erediviziji senzacionalno remizirao sa novajlijom iz Almerea posle 2:2.

Najuspešniji holandski tim u istoriji će zbog toga imati velikih problema da se zadrži u evropskim kupovima i u prolećnom delu, a pored toga je na 12. mestu sa 12 bodova.

"Imali smo vremena da napravimo nekoliko promena i verujem da ćemo do kraja godine nastupiti na nivou na koji su svi navikli. Vitese nije dobro, ali u trenutnoj situaciji ne znamo šta da očekujemo od njega", rekao je Van et Šip.

EREDIVIZIJA - 13. KOLO

Subota

16.30: (11,0) Ekscelzior (7,00) Fajenord (1,22)

18.45: (1,95) Herenven (3,50) Fortuna Sitard (3,90)

18.45: (3,70) Tvente (3,50) PSV (2,00)

21.00: (1,30) Ajaks (5,90) Vitese (9,00)

21.00: (1,85) Zvole (3,60) RKC (4,30)

Nedelja

12.15: (1,95) Almere Siti (3,50) Herakles (3,90)

14.30: (1,15) AZ Alkmar (8,00) Volendam (16,0)

14.30: (2,40) NEC (3,45) Go Ahed (2,90)

16.45: (2,40) Sparta (3,40) Utreht (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaPSV AjndhovenFajenordAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara