Davida Alaba (Reuters)
Davida Alaba (Reuters)

Alaba: U Realu je sve malo veće u odnosu na Bajern, u Primeri manje skačem nego u Bundesligi

Vreme čitanja: 4min | pon. 01.11.21. | 17:17

Štoper Real Madrida u velikom intervjuu za Kicker o poređenjima sa Serhiom Ramosom, razlikama između Primere i Bundeslige, o Benzemi, Levandovskom i problemima Barselone

Punih 13 godina David Alaba je bio član Bajerna i sa minhenskim klubom osvojio deset titula Bundeslige, šest kupova Nemačke, dve Lige šampiona, pre nego što je njihovoj ljubavi došao kraj. Bavarci i Alaba nisu mogli da se usaglase oko plate, pa je minulog leta Austrijanac kao slobodan fudbaler pojačao Real Madrid. Ako izuzmemo jednu polusezonu na pozajmici u Hofenhajmu, Alabin fudbalski CV deluje besprekorno - posle šestostrukog prvaka Evrope, selidba u najtrofejniji klub Starog kontinenta koji je ušati pehar podizao u 13 navrata.

Veliki intervju sa Davidom Alabom, napravio je nemači Kiker, čije je novinare odmah na startu zanimalo poređenje dva evropska giganta.

Izabrane vesti

“Oba kluba su sinonimi za apsolutni uspeh. Bajern je jedan od najvećih klubova na svetu, kao i Real Madrid. Međutim, u Realu je sve malo veće u odnosu na Minhen, pritom poslednje što želim je da uvredim Bajern", počeo je štoper Blankosa.

Nastavio je Austrijanac uporednu analizu svog sadašnjeg i bivšeg kluba uz konstataciju da se razlike u igri i filozofiji svode na nijanse.

"Bajern i Real poseduju izvrstan stil igre. Razlike su u detaljima i uvek se svode na trenere i pečat koji oni ostavljaju. Primećivao sam to godinama u Bajernu, a ovde to nije ništa drugačije. U oba tima uspeh je najvažniji. Ovaj tim Reala je gladan i ambiciozan i ulazi u svaku utakmicu da pobedi. Sa Bajernom je ista priča."

Godine, pardon decenije će proći pre nego što neko ne otme Realu epitet najtrofejnijeg kluba Evrope. Milanu beži čitavih šest titula, Liverpulu i Bajernu po sedam. Nije ni čudo što će mnogi za madridski klub reći da je najveći na svetu.

“Osetio sam posebnu auru i atmosferu ovde od prvog dana. Istoriji kluba možete da doživite samo koračajući trening centrom ili prolaskom kroz grad. Klub je poseban. Svako ko je odrastao uz fudbal, čak i kao dete, upoznat je sa veličinom kluba. Svako ko voli sport, zna da je istorija ovog kluba večna. Svi znaju Realove legende.

Kada su postigli dogovor sa Alabom, čelnici Reala bili su svesni da će 29-godišnjak popuniti mesto koje je ostalo upražnjeno odlaskom Serhija Ramosa. Preuzeo je Alaba i Ramosovu četvoru i od kako je stigao, evropski mediji su se poprilično bavili uporednim analizama sa Serhiom Ramosom.

“Od prvog dana sam naglasio da nisam došao u Real da bi me neko upoređivao sa drugim fudbalerima. Ovde sam da pišem svoju priču, da igram svoju igru. A Ramos i ja smo dva potpuno drugačija fudbalera koje je teško upoređivati."

Jedno od uvreženih pravila Kraljevskog kluba da se svake sezone razmišlja o triploj kruni.

“Cilj su nam titule u svim takmičenjima u kojima nastupamo. Naravno i Liga šampiona. Bajern je sigurno jedan od favorita, Liverpul je snažan, kao i Čelsi, odnosno Pari Sen Žermen. Upravo zato je osvajanje Lige šampiona tako poseban poduhvat.

Odigrao je Alaba tek deset mečeva u španskoj Primeri, rešio El Klasiko, namestio dva gola, ali mu je to bilo dovoljno da povuče paralelu sa elitnim rangom nemačkog fudbala.

“Teško je reći. Primera je potpuno drugačija po pitanju igre. Klubovi poput Levantea i Alavesa pokušavaju da kreiraju akcije iz zadnje linije. Kao centralni defanzivac, imam manje situacija za skok nakon ispucavanja iz zadnje linije, nego što je to bio slučaj u Bundesligi. U Nemačkoj se igra oštrije i direktnije u napred, dok je u Španiji akcenat na posedu lopte, čak i kod timova sa začelja tabele."

Nije Alabi bilo potrebno mnogo da shvati koliko Karim Benzema svojim prisustvom čini ekipu Reala kvalitetnijom.

"On je vođa na terenu. On je taj koji pokazuje put. Gledam ga svaki dan u teretani, kako vodi računa o oporavku svog tela. Inspiracija je zbog toga što se prvi nacrta na treningu i daje maksimum na svakom treningu. U utakmicama se vidi zašto nam je tako značajan."

A poređenje Benzema - Levandovski? Iz Alabine vizure, slično kao Real i Bajern.

"Sve što sam rekao za Karima, odnosi se i na Levu. Njegova glad nema granice, kao ni ambicija, niti radna etika. Oni to pokazuju na terenu. Obojica su neverovatno važni svojim timovima."

Za kraj, Alaba se osvrnuo i na probleme sa kojima se suočava Realov najveći rival Barselona.

"Vidim da ne prolaze kroz lak period kao klub, ali i prored toga, oni su i biće naši glavni konkurenti u Španiji. I dalje imaju kvalitetan tim sa vrhunskim pojedincima, bez obzira na uspone i padove. Prolaze kroz radikalne promene, mladi fudbaleri već imaju veliku odgovornost. Talenat je prisutan, ali biće im potrebno vreme. I dalje imaju dobar miks mladosti i iskustva sa Pikeom i Busketsom. A Memfis Depaj daje kvalitet u ofanzivi", zaključio je Alaba.



tagovi

David AlabaReal MadridBajern Minhen

Obaveštavaj me

Real Madrid
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara