Đordi Fare (©AFP)
Đordi Fare (©AFP)

Ambiciozni program Đordija Farea za Barsu: Projekat Espai Barsa za jedan evro, Nejmar za 55.000.000 evra, Ćavi posle 2022. godine...

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.12.20. | 16:09

Predsednički kandidat izneo svoje planove za budućnost kluba u slučaju da bude izabran 24. januar

Tek nešto više od mesec dana ostalo je do izbora za novog prvog čoveka Barselone, a dok 24. januar ne dođe, predsednički kandidati polako iznose u javnost svoje programe i planove za klub u slučaju da baš oni na kraju budu izabrani.

Svoju kandidaturu za predsednika Barselone potvrdio je još jednom Đordi Fare, koji se našao na listi i za izbore 2015. godine, ali tada nije mogao da pobedi doskorašnjeg prvog čoveka Đosep Mariju Bartomeua.

Izabrane vesti

Fare je katalonski inženjer, jedan od istaknutih navijača Barselone i neko ko se zalaže za to da se klub vrati korenima, odnosno proizvodnji igrača u čuvenoj akademiji Masija i da se tako stane na put basnoslovnim, astronomskim poslovima bez pokrića kojima se njegov protivnik Bartomeu bavio praktično do poslednjeg dana mandata i doveo klub na prag finansijskog kolapsa.

On je na konferenciji za novinare pričao o mnogim planovima i idejama koje ima, ali i o načinu kako da zadrži Lionela Mesija, mogućem povratku Nejmara u klub, dolasku legendarnog veziste Ćavija Ernandeza na trenersku klupu, projektu Espai Barsa, ali i odlučio da malo pecne svog protivkandidata Viktora Fonta, te prvog čoveka Real Madrida Florentina Pereza.

Pre svega, o projektu Espai Barsa, inače Bartomeuovom čedu koje sada stoji kao mač nad glavom celog kluba pošto se za realizaciju istog uzeo zajam od preko 800.000.000 evra u banci Goldman & Saks... O tome šta je projekat Espai Barsa možete čitati OVDE.

“Ovo je prva tačka kojom bismo se bavili u slučaju mog izbora za predsednika Barselone. Naime, mi bismo ovaj projekat stavili pod koncesiju, gde bi neko drugi preuzeo kredit umesto nas i razvijao dalje projekat, ali i imao finansijsku korist umesto nas na određeni period“, objasnio je Fare i nastavio:

“Jako je važno da ovaj projekat završimo na taj način. Gledajte, klub se našao u ogromnom finansijskom problemu. Ne smemo na to da dodamo dug od još 850.000.000 evra. Ne znam iskreno šta je prethodna uprava razmišljala. Ako bi otišao pod koncesiju, sve bi nas koštalo jedan evro“.

Fare je nedavno objavio javno da je razgovarao sa ocem Lionela Mesija o ostanku u Barseloni i posle narednog leta, kada argentinskom asu ističe ugovor za koji se trenutno veruje da će mu biti poslednji kao igrača Barselone. Objasnio je da je Mesijevom ocu predočio kompletan projekat koji bi trebalo da ga zainteresuje da ostane u klubu još dugi niz godina, a jedan od načina je da to bude kroz Nejmarov povratak na Kamp Nou...

“S Nejmarovim povratkom bismo sigurno zainteresovali Mesija da ostane. Nejmar je uvek dobrodošao, samo mora prvo da traži oprost od kluba posle pokretanja sudskog postupka. Naravno, ne želimo da ga ponizimo, samo moraju da se znaju neke stvari. Pitate se kako da dovedemo Nejmara? Moram da kažem odmah da bi bio prilično jeftin“, poručio je Fare i odmah objasnio o čemu je reč:

“FIFA u svom pravilniku ima jedno dobro oruđe, a to je zahtev da igrač bude stavljen na transfer listu i on može da se traži godinu dana pre isteka ugovora u klubu. Ako bismo uspeli da se dogovorimo sa Nejmarom, transfer bi nas izašao između 45.000.000 i 55.000.000 evra“.

Među stvarima na kojima će Fare insistirati jeste uvođenje određenih granica na ime finansijskih izdataka, kao što su plate igrača, obeštećenja i druge finese. A za kontrolu istih bio bi zadužen sportski direktor.

“Sportski direktor morao bi da ima obavezu da nam obezbedi normalno funkcionisanje sportskog i finansijskog sektora. Da uvedemo skale koje ne bi smele da se prelaze, da budemo jako oprezni kako, za koga i zbog čega dajemo novac, ali i da koristimo situacije na tržištu“.

Đordi Fare (©AFP)Đordi Fare (©AFP)

Jedno od Fareovih obećanja je i dolazak Ćavija Ernandeza na mesto šefa stručnog štaba. Međutim, Fareov protivkandidat Viktor Font kao čovek najbliži predsedničkoj funkciji drži šapu na Ćavijev povratak u ulozi trenera. Naime, Font uživa veliko Ćavijevo i poverenje Karlesa Pujola, koji bi zajedno sa Đordijem Krojfom želeo da uđe u klupsku upravo ako bi Font bio izabran za predsednika, što su njegovi glavni štihovi za izbore...

“Ćavi je najbolji vezista u istoriji fudbala. Ali, rekao nam je da ne bi dolazio u klub pre 2022. godine i to poštujemo. On je budućnost Barselone, u to nemam sumnju. Mislim da on nema želju da trenira bivše saigrače i da je to razlog zašto neće doći ranije“.

A onda i reč-dve o glavnom protivniku – Viktoru Fontu.

“Font je izjavio da će on lično plaćati karte navijačima da dolaze na utakmice ako Ćavi s njim ne bude bio izabran za trenera Barselone. On slobodno može da govori takve stvari, ali svima je jasno da on neće da pobedi na izborima“.

O budućnosti Ronalda Kumana na klupi Barselone...

“Moramo da budemo strpljivi i smireni. Ne možemo sve da menjamo odmah i preko noći. Analizirali bismo situaciju polako ako bismo došli na vrh“.

Za kraj – o najvećem predsedničkom protivniku Florentinu Perezu...

“Čuo sam da se mnogo žalio na suđenje i kako komentatori favorizuju Barselonu. Treba imati obraza da kažete tako nešto“.



tagovi

predsednički izboriBarselonaĐordi Fare

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara