Napadač Amerike Adrijan Ramos (Foto: AFP)
Napadač Amerike Adrijan Ramos (Foto: AFP)

Amerika Kali i Miljonarios stranci na Arenosi, u centru pažnje duel iskusnih golgetera - Ramosa i Uribea

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.11.21. | 22:30

Kolumbija 1: Duelom između Kalenjosa i Milionera započeće druga faza takmičenja u formatu Klausura za timove u grupi B

La Arenosa, popularan je nadimak gradskog stadiona Romelio Martinez u Barankilji. Ovo zdanje, više od pola veka predstavljalo je glavni centar fudbalskih dešavanja u gradu na obali karipskog mora, sve do 1986. godine i otvaranja velelepnog Metropolitano Roberto Melandes stadiona, na koji se kasnije preselio Junior, kao i nacionalna selekcija Kolumbije. Na staroj Arenosi, svoje aktivnosti nastavili su uslovno rečeno “manji” gradski klubovi poput Deportiva, Sportinga i Libertadane iz Barankiljesamo, koji svoje nastupe uglavnom već duži niz godina imaju u Kategoriji B.

Zbog zauzimanja Olimpijskog stadiona Paskual Gerero, za Juniorske Panameričke igre 2021. u Kaliju, upravo tom prilikom ovaj legendarni stadion pun istorije i prošlosti, sada potpuno preuređen, otvoriće svoja vrata za dva stranca. Amerika će zvanično kao domaćin ugostiti Miljonariosa. Noćašnjim (23.55) duelom između Kalenjosa i Milionera započeće druga faza takmičenja u formatu Klausura za timove u grupi B. Stadion je izgrađen 1934. godine i uprkos tome što ima maksimalni kapacitet za 11.000 gledalaca, utakmica neće biti prisutna za javnosti.

Izabrane vesti

Tim iz prestonice imao je veoma dobre rezultate tokom ligaškog dela prvenstva. Miljonarios je zauzeo drugo mesto sa 36 osvojenih bodova, sakupljenih iz 11 pobeda, 3 remija, ali i sa 6 poraza. Ipak, sastav Alberta Gamera smatra se kao favorit za preuzimanje liderske pozicije u grupi B, jer napominjemo, samo prvoplasirane ide u veliko finale. Pored toga, Milionere smatraju jedinim timom koji u ovom trenutku može da se suprtstavi glavnom favorite za titulu, Atletiko Nasionalu. Prestonički Ambasadori na ovaj meč stižu motivisani posle pobedio upravo nad Nasionalom od 3:1 I to na strani, u poslednjem kolu ligaškog dela taklmičenja.

Fernando Uribe predstavlja najveći adut tima iz Bogote. Napadač Miljonariosa uspeo je da postigne devet golova u 17 utakmica odigranih, što ga stavlja na sam vrh lsite strealaca u dosadašnjem toku prvenstva. Glavni izostanak koji će imati Gamero biće Daniel Giraldo, koji je dobio peti žuti karton na meču protiv Nasionala, čime je automatski suspendovan za noćašnji okršaj. Zbog povrede Huana Kamila Garsije, predpostavlja se da će na njegovo mesto ući Djuar Viktorija, 20-godišnji mladić koji je uglavnom dobijao oskudnu minutažu ulascima sa klupe.

Sa fudbalske tačke gledišta, pošto nisu zavisili isključivo samo od sebe, „Crveni đavoli“ su došli do druge faze formata Klausura, posle niza povoljnih rezultat na ostalim susretima poslednjeg kola ligaškog dela takmičenja. Pobeda nad Deportivo Pereirom od 5:1, doprinela je da se sa 29 bodova nađu na osmom i poslednjem mestu koje vodi u završnu fazu. Trener Huan Karlos Osorio, kome je upravni odbor pretio otkazom ako ne uspe da Ameriku uvede u borbu za titulu, pokušaće da popravi učinak svog tima koji nije bio na zavidnom nivou tokom predhodne faze takmičenja.

Sa svojih 35 godina, kao i velikim iskustvom, Adrian Ramos jedan je od najboljih igrača i glavnokomandujući u ofanzivnoj liniji Amerike. Napadač je postigao četiri gola u 19 utakmica odigranih u aktuelnoj Klausuri, ali možda ono važnije, je što je trenutno najbolji asistent ekipe. Kao najbolji golgeter među Đavilma za sada se ističe Lari Anhulo sa pet postignutih golova, a u stopu ga prate Deiner Kinjones i Gustavo Tores sa po četiri.

Poslednja utakmica između dva tima odigrana je 9. oktobra i završena nerešenim ishodom bez postignutih golova na stadionu El Kampin. Kao domaći tim Amerika je pobeda u duelu odigranom u ovogodišnjoj Apertu, rezultatom 2:1. Đavoli nisu akumulirali dve uzastopne pobede na svom terenu protiv Miljonariosa gotovo dve decenije, poslednji pu to se dogodilo u završnici šampionata 2001. i ponovio na otvaranju 2002. godine.

Opšta istorija sukoba ova dva kluba, govori nam o 249 odigranih duela, sa bilansom od 100 pobeda za Miljoanrios i 76 u korist Amerike, a 73 okršaja završena su nerešenim ishodom. Istorija je decenijama pronašla način i da ih spaja, u smislu kako igrača, tako i trenera, koji su prošli kroz njihove redove. Jedan od njih je Ernan Tores, veoma poštovan u obe institucije zbog onoga što je postigao, a tu je legendarni Gabrijela Očoa Uribea, višestruki šampion sa oba tima. Zanimljivo je i to što se Huan Karlos Osorio, koji je svoju trenersku karijeru započeo u Miljonariosu , danas nalazi u suprotnom taboru.

KOLUMBIJA 1, PLEJ-OF

GRUPA A

Subota

Deportivo Kali - Deportivo Pereira 2:1 (0:0)

/Marsilja 56, Presidao 84 - Garses 90+3/

Nedelja

Atletiko Nasional - Junior 1:1 (0:0)

/Pabon 23 - Setre 47/

GRUPA B

Nedelja

23.55: (2,85) Amerika Kali (2,90) Miljonarios (2,60)

Ponedeljak

02.05: (2,90) Alijansa Petrolera (2,75) Deportes Tolima (2,70)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

FS KolumbijaAmerika KaliMiljonariosAdrijan RamosFernando Uribe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara