©Apollon Limassol FC
©Apollon Limassol FC

Analiza Partizanovih rivala: Protiv Midtjilanda obratiti pažnju na prekide, vlaga i vrućina prednost Kiprana

Vreme čitanja: 6min | sre. 20.07.22. | 09:05

“Ali, sve je u rukama crno-belih“, kaže Aleksandar Jovanović, golman šampiona Kipra

Po okončanju žreba u Nionu kojim su određeni parovi trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope pogled većeg dela crno-bele javnosti refleksno je bio usmeren ka Kipru. Činjenica da će Partizan na ovosezonskoj premijeri u međunarodnim takmičenjima odmeriti snage sa lošijim iz duela Midtjiland - AEK Larnaka navela je većinu da unapred zakaže dvomeč kluba iz Humske sa vicešampionom ostrvske zemlje, međutim utakmica u Danskoj okončana bez pobednika (1:1) još jednom je potvrdila da u eliminacionim fazama takmičenja na međunarodnom nivou uloga favorita ne znači i zagarantovani uspeh.

Iako je danski predstavnik imao inicijativu gosti su uspeli da steknu povoljan rezultat pred revanš i tako očuvaju nadu u iznenađenje na realnim osnovama, te će definitivna odluka o tome ko će se plasirati u narednu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona, a ko se preseliti u takmičenje slabijeg ranga i na megdan Partizanu, biti doneta naredne nedelje. Duel na stadionu u Herningu bio je prilika da crno-beli steknu uvid u kvalitete i mane potencijalnih protivnika, međutim, o svemu što je eventualno moglo da im promakne ili ostne neotkriveno tokom 90 minuta borbe za Mozzart Sport govorio je Aleksandar Jovanović, golman Apolona iz Limasola koji je deo karijere proveo i u Danskoj.

Izabrane vesti

Čuvar mreže šampiona Kipra i pre utakmice u Danskoj istakao je da klub iz Larnake uprkos ulozi autsajdera ima kapacitet da priredi iznenađenje, a njegove tvrdnje potkrepio je susret posle kojeg je ostalo apsolutono neizvesno ko će se susresti sa Partizanom u duelima zakazanim za 4. i 11. avgust.

"Kao što sam i pre prvog duela rekao, Midtjiland je bio favorit nakon žreba, kvalitetniji tim fizički i tehnički, ali AEK ima 1:1 sada i narednog utorka ogromnu prednost u vidu temperature i vlažnosti na Kipru. Danci su mogli juče da sve reše u prvom poluvremenu, ali kako nisu pitanje pobednika dvomeča je ostalo potpuno otvoreno. Realno je uloga favorita opravdano na strani Midtjilanda, ali ništa nije sigurno. Verujem da AEK može da prođe dalje. Midtjiland je iskusniji tim i odlično koristi individualni kvalitet, međutim ukoliko potceni protivnika biće skupo kažnjen. Isto važi i za Partizan. Video sam neke izjave crno-belih koji žele dvomeč sa Kipranima, ali moraju da budu svesni da ih očekuje neugodan duel sa kvalitetnim rivalom, ko god da bude eliminisan iz kvalifikacija za Ligu šampiona", kazao je Jovanović.

Pouzdani čuvar mreže potom je detaljno skenirao rivala iz nacionalnog šampionata.

"AEK je završio drugi u prvenstvu Kipra pretekavši u poslednjem kolu Apoel. Igraju dobar fudbal, od noge do noge i grade igru od poslednje linije. Sportski direktor im je Španac, trener takođe, te im je filozofija tipična španska. Imaju veliki broj igrača sa Pirinejskog poluostrva, Španaca i Portugalaca, i prethodne sezone su bili među timovima koji su igrali najlepši fudbal na Kipru. Ne vole duge lopte već se trude da grade igru bez preskakanja linija".

Glavni aduti vicešampiona Kipra su igrači dobro poznati ljubiteljima fudbala na našim prostorima.

"Nenad Tomović i Hrvoje Milićević su štoperski tandem koji odlično funkcioniše, dok je u ofanzivi potrebno obratiti pažnju na Gusa Ledesa. Ovog leta ih je pojačao Bruno Gama iz Arisa, radi se o dobrom igraču koji još nije igrao tokom prijateljskih utakmica. Ipak, glavna pretnja u napadu je Ivan Tričkovski kapiten i najbolji strelac prethodnog prvenstva. Tomović i Tričkovski su uz još nekoliko igrača kostur tima. Srpski štoper je fenomenalan momak i pomogao je AEK-u mnogo prethodne sezone bogatim iskustvom iz Italije. Zaista su kompaktan tim, radi se o lepom klubu koji nema pritiska jer nema veliku armiju navijača te mogu da igraju rasterećeno. Upravo izostanak vatrene podrške može da bude adut Partizana u potencijalnom dvomeču".

U bogatoj karijeri Jovanović je iz rodnog Niša napravio prvi korak ka inostranstvu, a inicijalne redove međunarodne biografije ispisao je među stativama danskog Orhusa u čijem se dresu upoznao sa lokalnim fudbalom koji i danas prati te je prilično detaljno proanalizirao kvalitete Midtjilanda.

"Danci igraju u formaciji 3-4-3. Henrik Dalsgard i Erik Svjatčenko su igrači koji prave razliku u defanzivi, ispred njih igra Rafael Onjedika vrlo dobri talentovani mladi fudbaler, a od ovog leta su jači i za Andresa Drejera, ofanzivca koji je ranije prodat Rubinu, ali se vratio zbog situacije u Rusiji. Brazilac Evander može da napravi velike probleme kada mu je dan. Zna da igra fudbal, ali ima i utakmica kada je bio neinspirisan. Sori Kaba je odličan napadač, ali ne igra u poslednje vreme, imao je određene nesuglasice sa rukovodstvom i prebačen je da trenira sa omladincima".

Bez obzira na rasplet u dvomeču, Jovanović je uveren u prednost vicešampiona Srbije.

"Bilo da se Partizanu ukrste putevi sa Midtjilandom ili AEK-om, ne smeju da ih potcene jer bi takav pristup doneo sijaset problema. Uveren sam da će Ilija Stolica i stručni štab da izvrše detaljnu analizu i da se pripreme za prve evropske izazove. U slučaju da se susretnu sa Dancima crno-beli moraju da obrate pažnju na prekide, dok je vreme adut Kiprana, biće vlaga i vrućina. Partizan je međutim veliki klub, ima istoriju u Evropi i zna kako se pobeđuju ovakve utakmice. Pratio sam prve utakmice crno-belih u prvenstvu, nisu još namestili sve kockice, ali imaće još dva kola da se uigraju. Prednost Danaca i naših klubova u odnosu na ekipe sa Kipra je što su u već počeli sa takmičenjem na domaćoj sceni".

LIGA KONFERENCIJE U DŽEPU, LIGA EVROPE CILJ, A SAN LIGA ŠAMPIONA

U periodu kada Partizan bude počinjao evropsku avanturu krenuće i međunarodni izazovi Apolona. Tim iz Limasola za izazove u okviru trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona priprema se u Austriji.

"U završnoj smo fazi priprema i tu smo još nedelju dana. Očekuju nas kontrolni dueli prootiv Slovan Libereca i Torina, a potom i evropska premijera. Imamo u rukama Ligu konferencija, ali je Liga Evrope realan cilj. Naravno, ne odrčemo se ni Lige šampiona. Nismo imali većih kadrovskih promena, zadržali smo kostur ekipe uz nekoliko pojačanja i želja nam je da nastavimo istim tempom kao u prethodnoj sezoni".

Prvi izazov na međunarodnoj sceni za Jovanovića i saigrače predstavljaće dvomeč protiv boljeg iz duela Olimpijakosa i Makabi Haife.

"Imali smo težak žreb, ali su potencijalni rivali idealni da vidimo gde smo. Kiprani veoma cene Grke, isti su narod, i očekuje se da nam protivnik bude Olimpijakos. Prvu utakmicu ćemo igrati na strani, a u 180 minuta sve je moguće iako će protivnik biti favorit. Rivalu neće biti lako, nezgodni smo, imamo isti sistem godinu dana i odlično funkcionišemo", rekao je golman koji je pre Apolona branio za Uesku, Deportivo, Orhus, Radnički iz Niša i Donji srem.

RADUJE POVRATAK NIŠLIJA NA STADION

Rođeni Nišlija nije se libio ni da prokomentariše aktuelnu situaciju na Čairu.

"Pratio sam Radnički protiv Zvezde i Partizana i ne bih se sada vezivao za igru i rezultate, međutim ono što me raduje je da se niška publika vratila na stadion. Bilo mi je krivo kada vidim na tribinama oko 500 ljudi, ali me je slika sa Čaira iz drugog kola prvenstva oduševila. Drago mi je kada vidim da su Nišlije stale uz klub i pružile podršku", kazao je pouzdani golman.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 2. KOLO

Utorak

Pjunik - Didelanž 0:1 (0:0)

/Hađi 72 pen/

Karabag - Cirih 3:2 (2:0)

/Borges 17, Vađi 36 i 65 - Kamberi 65, Krejezi 87 pen/

Žalgiris - Malme 1:0 (0:0)

/Ourega 49/

Ludogorec - Šamrok 3:0 (2:0)

/Sotiriju 26, 35, Šinto 90+4/

Midtjland - AEK Larnaka 1:1 (0:0)

/Svjatčenko 84 - Đurčo 81/

Linfild - Bodo Glint 1:0 (0:0)

/Milar 83/

Dinamo -Škupi 2:2 (1:1)

/Ademi 44, Petković 86 - Inasio 25, Čepaz 89/

Sreda

18.00: (3,90) HJK Helsinki (3,40) Viktorija Plzen (2,00)

19.00: (2,85) Makabi Haifa (3,10) Olimpijakos (2,60)

20.00: (2,80) Dinamo Kijev (3,25) Fenerbahče (2,55)

20.00: (1,45) Ferencvaroš (4,30) Slovan Bratislava (7,75)

20.15: (2,80) Maribor (2,85) Šerif (2,90)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Aleksandar JovanovićFK PartizanAEK LarnakaMidtjiland

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara