Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Argentina dobija novog osvajača kupa i poslednjeg predstavnika u Kopa Libertadoresu

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.10.22. | 23:05

Taljeres Kordoba i novi drugoligaš Patronato sastaju se u velikom finalu u noći između nedelje i ponedeljka, od 00.30 časova po srednjoevropskom vremenu na neutralnom terenu u Mendozi

Istorija se piše u Mendozi, jedan argentinski klub će u noći između nedelje i ponedeljka od 00.30 časova da ispiše najsjajniju stranicu klupske istorije. Taljeres Kordoba ili Patronato, jedan od njih će na stadionu Godoj Kruza osvojiti svoj prvi trofej. Oni se sastaju u finalu Kupa Argentine, a pobednika osim mesta u večnosti čeka i karta za grupnu fazu Kopa Libertadores.

Fudbaleri Patronata su bili junaci dosadašnjeg toka takmičenja. Eliminisali su u osmini finala Himnasiju iz La Plate kao gosti sa 2:1, potom su bili u četvrtfinalu bolji od River Plejta posle penala, a u polufinalu su potom na isti način savladali i osvajača Liga kupa Argentine i novog prvaka zemlje Gaučosa Boku Juniors.

Izabrane vesti

Teži put nisu mogli da imaju, a opet stigli su do finala. Sada ih tamo čeka Taljeres Kordoba, koja je preskočila Njuels Old Bojs, Independijente i Banfild. Biće to meč sezone za obe ekipe, a ujedno treći susret ove godine. U Liga kupu su u februaru odigrali 0:0, a u avgustu u Primeri 3:3. Sada već neko mora da pobedi.

Patronato je u nedavno završenom prvenstvu bio 10. na tabeli sa 40 bodova, za pet više od 13-plasiranog Taljeresa. Ipak, zbog sistema takmičenja to mu nije bilo dovoljno da sačuva mesto u eliti, uz Aldosivi je imao najlošiji prosek osvojenih bodova u poslednje tri godine, pa će se naredne sezone naći u drugom rangu.

00.30: (2,35) Taljeres Kordoba (2,95) Patronato (3,15)

To je dovelo u pitanje i Patronatovo potencijalno učešće u Kopa Libertadoresu. Ipak, iz KOMNEBOL-a su potvrdili da ne postoji nijedna prepreka da drugoligaš igra u eliti, ako trijumfuje noćas.

Pokušaćemo da uživamo. Finale se ne igra svakog dana. Štaviše, retko se dešava, ako niste Boka ili River. Za 15 godina karijere ovo će da mi bude prvo finale i ne znam da li ću imati priliku da to ponovim. Trudim se da ne namećem sebi pritisak da moramo da pobedimo“, kazao je kapiten Patronata Karlos Kintana.

Ovaj 34-godišnji defanzivac je istakao da je pobeda nad Riverom ubedila njega i njegove saigrače da mogu da dođu do trona. Samo što ni Taljeres nema nameru ništa da im pokloni. Očekuje se žestoka borba pred 42.000 navijača u Mendozi pošto je i ekipi iz Kordobe ovo takmičenje poslednja šansa da se domognu plasmana na međunarodnu scenu.

Na zbirnoj tabeli Primere i Liga kupa Taljeres je bio tek 24. Nedostajalo mu je 12 poena da bi stigao San Lorenco i plasirao se u Kopa Sudamerikanu. Osvajač Kupa Argentine će se pridružiti u Kopa Libertadoresu Boki Juniors, Rasing Klubu, River Plejtu i Argentinos Juniorsu. Urakan će igrati kvalifikacije za elitno takmičenje.

Do sada je Kup Argentine osvojilo pet različitih klubova. Doduše, nije se ni odigrao veliki broj turnra, izuzev trofeja 1969. godine, kada ga je Boka Juniors osvojila, kup se nije igrao sve do 2011. godine, kada je ponovo uvršten u kalendar.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 2 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

OSVAJAČI KUPA ARGENTINE

4 – Boka Juniors

3 – River Plejt

1 – Rosario Sentral, Arsenal Sarandi, Urakan

KUP ARGENTINE – FINALE

Ponedeljak

00.30: (2,35) Taljeres Kordoba (2,95) Patronato (3,15)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup ArgentineTaljeres KordobaPatronato

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara