Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Atinski derbi posle velikih evropskih uspeha: Jovanović, Mladenović i Đuričić prave zamku za Gaćinovića

Vreme čitanja: 4min | pon. 25.09.23. | 11:55

Susret Panatinaikosa i AEK-a zakazan je za ponedeljak od 20 časova

Atinski derbi će zatvoriti 5. kolo Superlige Grčke. Ovog ponedeljka od 20 časova sastaće se Panatinaikos i AEK iz Atine, dva favorita u borbi za titulu.

Zeleni, na čijoj klupi sedi srpski strateg Ivan Jovanović, a za koje igraju Filip Mladenović i Filip Đuričić, možda su i najviše pokazali od grčkih klubova od početka sezone. Oni su u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisali Dnjepar 1 i Olimpik iz Marselja, pre nego što ih je u plej-ofu zaustavila Braga. Zato, u Ligi Evrope su krenuli silovito, savladali su Viljareal sa 2:0. U Superligi Grčke Panatinaikos je odigrao tri meča i ima sve pobede, savladao je Volos (3:0), PAS Janjinu (1:0) i Panetolikos (5:0).

Izabrane vesti

AEK brani tron, prošlo proleće je odigrao fenomenalno i tada je preskočio na tabeli Panatinaikos, a sa dobrim partijama je nastavio i u novom šampionatu. To se pogotovo odnosi na Evropu, u kvalifikacijama za Ligu šampiona je eliminisao Dinamo iz Zagreba, ali je potom izgubio od Antverpena. Mijat Gaćinović i drugovi su se zato, baš kao i Panata, preselili u Ligu Evrope, u kojoj su u 1. kolu savladali Brajton u Engleskoj sa 3:2. Gaćinović je bio strelac drugog pogotka.

Žuti doduše imaju određenih problema u domaćem prvenstvu, zabeležili su jednu pobedu i dva remija. Savladali su Volos (3:2), a odigrali po 1:1 sa Panseraikosom i još jednim gradskim rivalom, Olimpijakosom.

20.00: (2,35) Panatinaikos (3,15) AEK Atina (3,25)

Posle velikih evropskih uspeha oba atinska tima u današnji derbi ulaze izuzetno motivisani. Jovanović je prethodnih dana bio česta tema među navijačima Zelenih, delom i zbog toga što je proslavljao pobedu nad Viljarealom nešto pre nego što se utakmica uopšte završila. Taj snimak podelio je sam Panatinaikos na društvenim mrežama.

Generalno Jovanović je veoma voljen u zelenom delu Atine, ovo mu je treća sezona na klupi Panatinaikosa, a ako ostane do kraja na toj funkciji postaće najdugovečniji trener tog kluba u poslednjih 50 godina. Ne treba mu još mnogo da prestigne Huana Ramona Roču, koji je vodio ekipu u periodu od 1994. do 1996. godine.

Dobio je Jovanović i sve veća ovlašćenja, o čemu svedoče i pojačanja koja su stigla tokom leta – srpski fudbaleri Đuričić i Mladenović. Očekujemo obojicu na terenu u derbiju, Mladenović je na početku sezone više bio na klupi, ali je na tri od poslednja četiri meča bio starter. Protiv Viljareala, baš kao i pre toga protiv Volosa i PAS Janjine je proveo svih 90 minuta na mestu levog beka.

Analiziraćemo AEK-ove prethodne utakmice, kao i uvek. Stručni štab nam to lepo priprema, dobijamo jasne slike protivnika svaki put. Mislim da će i stručni štab napraviti dobru strategiju, moramo da krenemo od sebe. Ne mislim da ćemo previše menjati naš stil igre. Ovde sam dva i po meseca, ali nije mi trebalo mnogo vremena da shvatim strategiju i način na koji želimo da igramo. Svako od nas u svakom momentu zna šta mora da radi na terenu“, kazao je Mladenović pred derbi.

Đuričić još uvek nijednom nije odigrao u zelenom dresu čitav meč od početka do kraja, ali je bio akter na devet od deset mečeva. Najčešće kao starter, zabeležio je u kvalifikacijama za Ligu šampiona po jedan gol i asistenciju. Protiv Viljareala je doduše ušao sa klupe, odigrao je poslednjih 13 minuta.

S druge strane, nekadašnji Jovanovićev učenik Mijat Gaćinović propustio je dve prvenstvene utakmice zbog povrede. Pre nje, protiv Panseraikosa je dao gol. Sama činjenica da je odigrao 79 minuta protiv Brajtona pokazuje da je povreda definitivno prošlost, pitanje je samo kakvu će ulogu Gaćinović dobiti protiv Panatinaikosa.

Ono što nam tradicija pokazuje, možemo da očekujemo jedan tvrd derbi Atine. Na tri od poslednjih pet duela AEK-a i Panatinaikosa nije bilo golova, uključujući i poslednja dva. Reč je o duelima u plej-ofu, pre toga u ligaškom delu šampionata AEK i Panatinaikos su prošle sezone trijumfovali po jednom. Svako u svom domu, zeleni sa 2:1, žuti 1:0.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

GRČKA 1 – 5. KOLO

Subota

OFI Krit – Atromitos 1:1 (1:0)

/Felipe 33 – Žubitana 86/

Panseraikos – Lamija 2:0 (0:0)

/Aleksić 66, Staikos 70/

Nedelja

Olimpijakos - Kifisija 4:0 (2:0)

/El Kabi 21pen, Podens 25, Jovetić 64pen, Ibora 90+4/

Aris - Panetolikos 3:0 (1:0)

/Moron 22, 55, Kristodopulos 85/

Volos - Asteras 1:2 (0:2)

/Trulje 59pen – Miritelo 7, Grozdanić 22/

PAS Janjina - PAOK 1:3 (1:2)

/Pamlidis 25 – Konstantelijas 4, 33, Živković 77/

Ponedeljak

20.00: (2,35) Panatinaikos (3,15) AEK Atina (3,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Grčka 1PanatinaikosAEK AtinaIvan JovanovićFilip MladenovićFilip ĐuričićMijat Gaćinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara